Thuisbasis FC Groningen is multifunctioneel; alles over de Euroborg
Inhoudsopgave
Een van de bezienswaardigheden in het noorden van ons land: de Euroborg. Hier speelt FC Groningen alle thuiswedstrijden in de reguliere- en bekercompetitie. Wat maakt dit stadion zo bijzonder en hoe kom je bij de toegangspoorten?
Dat zocht Voetbalflitsen voor je uit! Het stadion veranderde in de voorgaande jaren enkele keren van naam. Door de jaren heen heette de thuishaven van de Groningers namelijk niet de Euroborg, maar het NoordLease Stadion en het Hitachi Capital Mobility Stadion.
Wat moet je weten bij een bezoek aan de Euroborg, het stadion van FC Groningen?
Wat is het adres en telefoonnummer van de Euroborg?
Aan de Boumaboulevard 41, 9723 ZS te Groningen, vind je het stadion van de betaaldvoetbalclub, dat ook telefonisch goed te bereiken is. Bij het draaien van het nummer op doordeweekse dagen, uitgezonderd maandag, krijg je via 050-5878787 iemand te pakken.
Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?
De Euroborg is één van de weinige stadions in Nederland die 120 minuten vóór het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter van dienst de deuren opent. Twee uur voor de aftrap.
Wanneer is de Euroborg open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?
Het stadion van FC Groningen is vier dagen per week geopend en dat is op de volgende dagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Er is ook een fanshop aanwezig en deze opent iedere dag om 12:00 uur de deuren en sluit op hetzelfde tijdstip als het stadion. Via de website kan je ook een rondleiding aanvragen van 1,5 uur en deze kost in totaal tien euro voor één volwassene, kinderen tot en met twaalf jaar betalen 7,50 euro.
Hoe kun je de Euroborg bereiken?
Vlak langs de N7 richting Hoogezand is de thuishaven van de groen-witten gelegen en dat zorgt voor een goede bereikbaarheid per auto of met het openbaar vervoer. Via buslijn 20 kun je vanaf het centraal station richting de Euroborg, het Europapark heeft een eigen treinstation en stopt in de buurt, er rijden op wedstrijddagen pendelbussen vanaf P&R Hoogkerk en Haren en er zijn voldoende fietsenstallingen om je fiets in te plaatsen bij een bezoek aan het stadion.
Waar kun je (gratis) parkeren bij de Euroborg?
Er is rondom het stadion géén enkele mogelijkheid om de auto gratis te parkeren, desondanks biedt de club wel enkele mogelijkheden aan voor de structurele en incidentele stadionbezoeker. De parkeergarage, gemarkeerd als P1, is enkel voor genodigden en mindervaliden. Sponsoren kunnen ieder seizoen een toegangskaart kopen voor de garage, evenals voor P3. P2 wordt gereserveerd voor seizoenkaarthouders, die bij aanschaf een parkeerplek hebben betaald.
Uitsupporters parkeren op P4. P5 is de eerste mogelijkheid voor wedstrijdbezoekers zonder seizoenkaart en kunnen tegen betaling bij de Hanos parkeren voor vijf euro.
Wat is de verdeling van de Euroborg en waar zit jij?
Bron: FC Groningen
Bovenstaand is de plattegrond van de Euroborg te vinden, waarbij direct duidelijk wordt welke supporters in welke vakken plaats mogen nemen op wedstrijddagen. OO en PP zijn het gastenvak en deze zijn gelegen op de Piet Fransen-tribune. Recht tegenover deze tribune bevindt zich de tribune vol skyboxen en businessleden, die in de vakken B en H terechtkunnen. De vakken A tot en met G zijn gevuld met de fanatieke Groningers, die vanuit de zeven vakken voor een goede sfeer zorgen. Mindervaliden kunnen tussen vak HH en II het stadion betreden.
Wat wist jij nog niet over de Euroborg?
Wanneer is de Euroborg gebouwd en wie ontwierp het?
In de jaren '90 ontstond het plan om een thuisbasis te gaan bouwen voor de plaatselijke FC, FC Groningen dus. Er moest een waardige vervanger van het Oosterpark-stadion komen, want deze was door de tijd ingehaald en niet meer interessant genoeg om te renoveren. Na een aantal wijzigingen in de bouwplannen, dit had te maken met financiële belemmeringen, In 2004 werd uiteindelijk gestart en na twee jaar werd de Euroborg geopend. De architect was Wiel Arets.
Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan de Euroborg geweest of staan er gepland?
Na een aantal jaren begon het bij de clubleiding te kriebelen om de capaciteit met serieuze cijfers uit te breiden, zodoende werden er in de zomer van 2008 in totaal zo'n 2600 stoeltjes extra geplaatst in De Euroborg. De oorspronkelijke wens was het verdubbelen van de totale capaciteit richting de 40.000 stoelen. Er is echter nog altijd sprake van een hongerige club. Zij willen namelijk kijken of het mogelijk is of de Euroborg uitgebreid kan worden naar een stadion met drie verschillende ringen.
Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van FC Groningen nog meer in de Euroborg plaats?
De Euroborg is veel meer dan alleen een voetbalstadion, want er wordt gesproken van een multifunctioneel complex. In het stadion zelf gebeurt buiten wedstrijddagen en rondleidingen om relatief weinig, maar in het pand genoeg! Zo is er een bioscoop, casino, supermarkt, fysiotherapeut, ROC en verschillende bedrijven.
Bijzonderheden de Euroborg
De finale van het Europees kampioenschap van 2007 werd gespeeld in de Euroborg. Het betreft het EK-voetbal voor ploegen onder-21 en daarin was het gastland één van de finalisten. Ryan Babel was één van de doelpuntenmakers tijdens de 4-1 overwinning op Servië tijdens het EK.