Dit was het EK in cijfers: alle records

Het EK 2024 zit er op en dat betekent dat er teruggekeken kan worden op een hoop records. Zo werden er veel verbroken. Bekijk hier alle records op het EK 2024.

Jongste speler op een EK aller tijden

Lamine Yamal was op het EK 2024 de grote sensatie bij Spanje. Het talent wist met een leeftijd van 16 jaar de jongste speler op een EK ooit te worden. Met een doelpunt en een assist, legde Yamal ook beslag op de records van jongste doelpuntenmaker op een EK en jongste speler met een assist op een EK.

Oudste speler op een EK aller tijden

Met een leeftijd van liefst 41 jaar, 3 maanden en 23 dagen, werd Pepe de oudste speler aller tijden die deelnam aan een EK. De centrale verdediger van Portugal verraste vriend en vijand, zo had hij zelfs een basisplaats bij de nationale ploeg.

Oudste doelpuntenmaker op een EK

Luka Modric, toen 38 jaar, negen maanden en vijftien dagen oud, werd de oudste speler ooit die scoorde op een EK. Hij stond voor een belangrijke strafschop in de laatste groepswedstrijd tegen Italië. Hoewel doelman Gianluigi Donnarumma een strafschop van Modric in eerste instantie wist te stoppen, slaagde de middenvelder er in de rebound alsnog in om te scoren.

Hoogste aantal verschillende doelpuntenmakers

Met tien verschillende doelpuntenmakers op het EK 2024 Spanje het team met de meeste verschillende spelers ooit die een doelpunt wisten te scoren op één EK. Dit record werd al tijdens de halve finales bereikt, toen Yamal als negende Spanjaard het net vond. Hiermee overtroffen ze Duitsland, dat in 2012 acht verschillende doelpuntenmakers had. In de finale versterkte Mikel Oyarzabal met zijn winnende treffer tegen Engeland het record en bracht hij het naar tien verschillende doelpuntenmakers.

Beste speler EK 2024

Rodri toonde zich op het EK 2024 tot heerser op het middenveld van Spanje. Dankzij zijn goede spel, werd hij verkozen tot speler van het toernooi.

Topscorer EK 2024

Cody Gakpo (Nederland), Dani Olmo (Spanje), Jamal Musiala (Duitsland), Harry Kane (Engeland), Georges Mikautadze (Georgië) en Ivan Schranz (Slowakije), werden topscorer van het toernooi door allen drie doelpunten te scoren.

Meeste assists EK 2024

Met vier assists namens Spanje, is Lamine Yamal de speler die het vaakst aangever wist te zijn bij een doelpunt. Xavi Simons wist namens Nederland op de tweede plek in het klassement te eindigen, door drie keer een assist te geven.

Land met de meeste doelpunten op het EK 2024

Spanje wist 15 keer het net te vinden en is daarmee het land dat het vaakst wist te scoren. Duitsland volgt op plek twee, met 11 doelpunten. Nederland sluit de top 3 af door tien keer te scoren.

Land dat de meeste spelers gebruikte op het EK 2024

Spanje wist tijdens het EK 2024 liefst 25 verschillende spelers te gebruiken. Hiermee is het het land dat de meeste spelers gebruikte op het toernooi in 2024. Nederland gebruikte, onder bondscoach Ronald Koeman, 21 spelers tijdens het EK.

Dribbelkoning van het EK 2024

Kylian Mbappé wist zich namens Frankrijk met 18 succesvolle dribbels, tot dribbelkoning van het EK 2024 te kronen. Jeremy Doku (België) volgde met 16 dribbels. Geen Nederlander wist meer dan 10 dribbels succesvol af te ronden tijdens het EK 2024.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers