Beste 11tal: wat als FC Groningen niemand had hoeven verkopen?

FC Groningen is weer terug in de Eredivisie. De trots van het Noorden verliet vorig jaar het hoogste niveau van Nederland voor het eerst in 25 jaar. In de jaren dat de club uitkwam op het hoogste niveau, ontwikkelden veel grote spelers zich in De Euroborg. Voetbalflitsen heeft een elftal samengesteld waarmee FC Groningen de harten van Europa wel zou veroveren.

Na een jaar in de Keuken Kampioen Divisie te moeten spelen, is FC Groningen weer terug op het hoogste vaderlandse niveau. Wat als de club nooit iemand had moeten verkopen?

Doelman en defensie

Voor de plek onder de lat is gekozen voor Sergio Padt. De doelman heeft in totaal 259 wedstrijden voor de Groningers gekeept en was in zijn laatste seizoen aanvoerder van de club. 

In de laatste linie is gekozen voor een centraal duo van Ronald Koeman en Virgil van Dijk. De huidige bondscoach en aanvoerder van het Nederlands elftal hebben beiden een indrukwekkend palmares opgebouwd, maar begonnen hun grote carrière bij de trots van het Noorden. Van Dijk kwam tot 66 wedstrijden en zeven goals in dienst van de Groningers.

De backposities worden vervuld door Björn Meijer en Hans Hateboer. De huidige spelers van Club Brugge en Atalanta Bergamo speelden respectievelijk 27 en 111 duels voor Groningen. Meijer verkocht voor zo'n zes miljoen, wat hem de nummer vijf op het lijstje van duurst verkochte Groningers ooit maakte.

Dit elftal spelers werd bij FC Groningen opgeleid.

Middenvelders

Op het middenveld is er gekozen voor Filip Kostic, Azor Matusiwa en Tjaronn Cherry. De eerstgenoemde won met Eintracht Frankfurt de Europa League en verdiende zo een transfer naar Juventus. De Serviër speelde vijftig wedstrijden voor FC Groningen, waarin hij twaalf goals maakte en negen assists gaf. 

Azor Matusiwa maakt tegenwoordig furore in Frankrijk bij Stade Reims. De defensieve middenvelder speelde in drie seizoenen 51 wedstrijden voor Groningen. De laatste middenvelder is Tjaronn Chery. De meeste Eredivisie-volgers zullen hem vooral kennen van zijn sublieme techniek en heerlijke afstandsschoten. Chery kwam in tachtig wedstrijden tot 27 goals en 19 assists voor de provincieclub.

Aanvallers

In de voorste linie is er gekozen voor Dusan Tadic, Luis Suárez en Arjen Robben. Tadic begon zijn glansrijke carrière in Nederland bij FC Groningen, voor hij via FC Twente, en een korte periode in Engeland, bij Ajax belandde. Tadic speelde in totaal 76 keer voor Groningen en wist daarin veertien keer te scoren en 32 assists te geven. De spits in dit elftal, Suárez, was procentueel nog productiever voor de trots van het Noorden: hij scoorde vijftien keer in 37 wedstrijden en gaf daarnaast zeven assists. 

De absolute clubicoon in de voorhoede is Arjen Robben. De oud-speler van Real Madrid, Bayern München en Chelsea begon zijn carrière bij FC Groningen en keerde na zijn voetbalpensioen in 2020 voor een jaartje terug. Hij kwam uiteindelijk 59 keer in actie voor zijn jeugdclub en maakte hierin twaalf goals en gaf zeven assists. Tegenwoordig timmert die iconische oud-voetballer aan de weg als trainer.

Bekijk het elftal hier:

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers