
Van Donge & De Roo: Alles over het stadion van Excelsior Rotterdam
Inhoudsopgave
Excelsior Rotterdam heeft niet het grootste stadion van Nederland. Maar de wijk waar het heilige grond gevestigd is, is misschien wel één van de mooiere omgevingen van het land. De meeste voetbalfans kennen het nog als Stadion Woudestein. Nu is dat niet meer zo. Lees hier alles wat je moet weten over het Van Donge & De Roo Stadion!
(Tekst gaat verder na de afbeelding)
Wat moet je weten bij een bezoek aan het Van Donge & De Roo Stadion, de thuishaven van Excelsior Rotterdam
Mocht je ooit een thuiswedstrijd van Excelsior willen bezoeken, dan is dit handige informatie om vooraf door te nemen.
Wat is het adres en telefoonnummer van het Van Donge & De Roo Stadion?
Het stadion is te vinden aan de Honingerdijk 110, 3062 NX in Rotterdam. Vlak bij de Nieuwe Maas ligt het stadion een beetje ten oosten van de wijk Kralingen. In de wijk heb je mooie villa's, een prachtig bos en veel studenten. Het stadion kun je ook bellen op het nummer 010 404 6041.
Hoe lang voor een wedstrijd gaat het Van Donge & De Roo Stadion open?
Voor een wedstrijd van Excelsior gaat het stadion een uur voor de aftrap pas open. Wel kun je zo'n anderhalf uur van tevoren terecht op het Fanplein naast het stadion. Het ligt gelegen achter de Robin van Persie-tribune, vernoemd naar de oud-speler en huidige Feyenoord-trainer.
Wanneer is het Van Donge & De Roo Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?
Het stadion is doordeweeks elke dag geopend tussen 09.00 uur en 17.00 uur. In de weekenden kun je er alleen komen tijdens wedstrijddagen. Een rondleiding nemen kan niet zomaar, maar in afspraak is het toch mogelijk om een kijkje te nemen. Dat ouderwetse heeft ook wel weer iets.
Hoe kun je het Van Donge & De Roo Stadion bereiken?
Je kunt op vrijwel elke manier het stadion te bereiken. Bij de ingang is er een parkeerterrein voor fietsen (onbewaakt). Mocht je met de scooter of brommer komen, moet je in de wijk parkeren. Neem je Tramlijn 11 en 1 vanaf Rotterdam Centraal richting 'De Esch', dan stap je uit bij station 'Woudestein'. Kies je toch voor Tramlijn 7, dan stap je uit op 'Burgemeester Oudlaan'.
Met de auto ligt het eraan van welke kant je komt. Vanaf alle richtingen volg je uiteindelijk de borden ‘Excelsior’. Vanuit Brabant neem je de A16 richting Rotterdam-Centrum. Vanuit Utrecht en Den Haag neem je de afslag Capelle a/d IJssel/Rotterdam-Centrum en houd je bij het eerste stoplicht rechts aan richting Honingerdijk.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bron: Excelsiorrotterdam.nl
Waar kun je (gratis) parkeren bij het Van Donge & De Roo Stadion?
Op de parkeerterreinen P1, P2 en P3 rond het stadion kun je alleen je auto neerzetten als je in het bezit bent van een parkeerkaart. De overige auto's moeten in de wijk parkeren. Vrijwel overal geldt betaald parkeren.
Wat is de verdeling van het Van Donge & De Roo Stadion en waar zit jij?
Bron: Excelsiorrotterdam.nl
Met een klein capaciteit is het stadion van Excelsior één van de kleinere in de Eredivisie. Aan kant van de Robin van Persie-tribune zit de harde kern gevestigd. Op de statribune nemen zij trouw elke thuiswedstrijd plaats. De bezoekers zitten aan de overkant.
(Tekst gaat verder onder de video)
Met een capaciteit van 4000 is het stadion van Excelsior één van de kleinere in de Eredivisie. Aan kant van de Robin van Persie-tribune zit de harde kern gevestigd. Op de statribune nemen zij trouw elke thuiswedstrijd plaats. De bezoekers zitten aan de overkant.
Wat wist jij nog niet over het Van Donge & De Roo Stadion?
Het stadion heeft een aantal leuke feitjes die jij misschien niet wist.
Het ontstaan van het Van Donge & De Roo Stadion
De oorsprong van het Van Donge & De Roo Stadion gaat terug tot 1902, het geboortejaar van Excelsior. Toen heette het nog Woudestein. De club begon als een groep fanatieke jongeren uit Kralingen en groeide uit tot een echte club. Hun eerste wedstrijden speelden ze op een veld bij landgoed Woudesteyn. Een korte tijd speelde de club er niet meer, door onder andere een paardenracebaan. Toch kwamen de Kralingers er weer terug. De officiële opening vond plaats op 9 september 1939. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon er niet gevoetbald worden. Toen werd het bezet door luchtafweergeschut.
Welke verbouwingen onderging het Van Donge & De Roo Stadion?
Meerdere keren werd de capaciteit uitgebreid, omdat het niet groot genoeg was. In 1958 bouwde Excelsior met hulp van supporters de eerste overdekte staantribune van Nederland. Na promoties in 1970 stroomde het stadion voller, waardoor in 1973 een nieuwe tribune werd gebouwd. Dat zorgde voor nog eens 2000 bezoekers meer. Daarna waren er niet tot nauwelijks verbouwingen. Er was weinig geld en supporters zamelden zelfs oud papier in om alles overeind te houden. Het leverde de bijnaam ‘oud-papierclub’ op. Wel werd het stadion nog een aantal keren gerenoveerd en gemoderniseerd. En vanaf dit seizoen gaat de ploeg officieel van het kunstgras af. Het is nu namelijk verboden in de Eredivisie.
Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Excelsior nog meer in het Van Donge & De Roo Stadion plaats?
In het stadion zijn er meerdere dingen mogelijk. Een personeelsfeest, vergadering, productpresentatie of teambuildingdag. De mensen van het stadion denken graag met je mee over het organiseren van een zakelijk- of prive-evenement en doen er alles aan om het tot in de puntjes te regelen en uit te voeren. Tussen de 20 en 1000 gasten zijn er welkom. Al het eten komt uit eigen keuken. Van koffie en lunch tot aan cocktails en een BBQ-arrangement.
Bekijk hier het stadion van stadsgenoot Feyenoord.



























































