Deze spelers kwamen uit voor Feyenoord en NEC

Feyenoord en NEC hebben een rijke historie met elkaar, zowel binnen als buiten de lijnen. In het verleden waren er flink wat spelers die voor beide clubs uitkwamen. Voetbalflitsen zet de spelers die dit deden op een rij.

Keepers die voor Feyenoord en NEC speelden

Gabor Babos kwam in het jaar 2000 naar Nederland om te gaan keepen bij NAC Breda. Deze club verruilde hij in 2004 om voor Feyenoord, waar hij uiteindelijk twee jaar onder contract zou staan. Na 28 wedstrijden te hebben gekeept in zijn eerste seizoen, werd hij in zijn tweede jaar verhuurd aan NEC, dat de doelman daarna direct overnam. In Nijmegen keepte hij tot 2013. In 2004 en 2008 werd hij verkozen tot Nederlands doelman van het jaar. Zijn carrière sloot hij af bij NAC Breda. 

Jan Formannoy kwam in 1977 als tweede keeper bij NEC terecht. In 1980 liet hij Nijmegen achter zich voor Sparta Rotterdam, waar hij basisspeler werd. Na een huurperiode bij Willem II tekende hij in 1984 een contract bij Feyenoord, waar de doelman slechts twee wedstrijden speelde. In 1987 sloot hij zijn loopbaan af bij NAC. Later werd Formannoy nog keeperstrainer en materiaalman bij PSV. 

Brad Jones maakte in de winter van 2016 transfervrij de overstap naar NEC en een jaar later volgde een transfer naar Feyenoord. Met de Rotterdammers kroonde hij zich in het seizoen 2016/17 tot landskampioen en won een seizoen later de Johan Cruijff Schaal en KNVB Beker. In totaal verdedigde hij het doel van Feyenoord 84 keer en dat van NEC 17 keer, voordat hij in 2018 uit Nederland vertrok.

(Tekst gaat verder onder de video)

Verdedigers die voor Feyenoord en NEC speelden

Calvin Verdonk speelde jarenlang in de jeugdopleiding van Feyenoord. De verdediger maakte zijn debuut voor Feyenoord 1 in 2015. 9 jaar later is hij actief bij NEC. Na verhuurperiodes aan PEC Zwolle, NEC en FC Twente, vertrok hij in 2020 naar Famalicão in Portugal. In 2022 vertrok hij transfervrij naar NEC. Hij schopte het tot 19 duels voor Feyenoord.

Pieter Collen kwam in 1999 na twee jaar KAA Gent naar Nederland. De Belg kwam niet aan spelen toe bij Vitesse en vertrok in januari 2000 al naar NEC. In anderhalf jaar tijd dwong hij een basisplek af en verdiende een transfer naar Feyenoord, waar hij te maken kreeg met veel blessures. Collen werd in totaal twee jaar aan NAC verhuurd en kwam voor Feyenoord slechts tot twaalf wedstrijden. Na uitstapjes bij Sint-Truiden, SC Cambuur, KSK Beveren en Brisbane Roar sloot hij zijn carrière in 2011 af bij Excelsior Maassluis.

Kees van Wonderen kennen we tegenwoordig als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles, maar zijn we zeker niet vergeten als invloedrijk voetballer. De verdediger zag in 1991 zijn loopbaan uit de startblokken schieten bij NEC, waardoor hij in 1994 een transfer verdiende naar NAC Breda. In 1996 maakte Van Wonderen de overstap naar Feyenoord, waar hij succesvol basisspeler was en onder meer de UEFA Cup won. In 2004 zette hij een punt achter zijn loopbaan.

Philippe Sandler speelde in 2022 een half jaar voor Feyenoord, maar kwam slechts tot twee wedstrijden. Bij NEC leefde de centrale verdediger weer helemaal op en stond in het seizoen 2023/24 tegen zijn oude ploeg in de finale van de KNVB Beker, die verloren ging.

Ferne Snoyl doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en schopte het tot 18 duels in de hoofdmacht. Na huurperiodes bij FC Den Bosch en Aberdeen haalde NEC de verdediger in 2006 voor een jaar naar Nijmegen.

Middenvelders die voor Feyenoord en NEC speelden

Saïd Boutahar kwam op zijn vijftiende in de jeugd van Feyenoord voetballen. In december 2001 debuteerde hij op 19-jarige leeftijd in het eerste. Hierna speelde hij nog een duel, waarna hij vertrok naar Excelsior. Via RKC Waalwijk kwam de middenvelder in 2004 bij NEC terecht. Daar stond hij twee jaar onder contract en speelde daarin 73 duels, waarin hij 12 keer scoorde. Na vijf jaar Willem II kwam Boutahar in 2010 bij Real Zaragoza terecht, waar hij één seizoen speelde. Zijn loopbaan sloot hij in 2016 af in Qatar.

John Goossens brak niet door bij Ajax en vertrok daarom in 2009 naar NEC. In Nijmegen werd hij een bepalende speler, waardoor hij in 2012 een transfer verdiende naar Feyenoord. Daar wist hij nooit echt indruk te maken en zodoende werd zijn contract in 2014 ontbonden. Via clubs uit Roemenië, India en de Verenigde Staten keerde hij in 2017 terug bij ADO Den Haag, waar hij nu nog altijd onder contact staat.

(Tekst gaat verder onder de video)

Marchanno Schultz debuteerde in 1990 voor Feyenoord. In twee seizoenen kwam de middenvelder tot slechts zeven duels, waarna hij verkocht werd aan het Oostenrijkse Sturm Graz. Via De Graafschap kwam hij in 1997 bij NEC terecht, waar hij vier jaar speelde en tot ruim 120 wedstrijden kwam. Na avonturen op lager niveau bij Telstar, SV Marken en TEC sloot hij zijn loopbaan in 2007 af bij Turkiyemspor. 

Theo de Jong maakte in 1972 de overstap van NEC naar Feyenoord. Na 57 duels in het shirt van de Nijmegenaren, vertrok hij voor vijf jaar naar Rotterdam-Zuid. Met de Rotterdammers won hij de Intertoto Cup in 1973 en in de UEFA Cup in het seizoen 1973/74. De geboren Leeuwarder was in 163 duels voor Feyenoord goed voor 60 doelpunten, terwijl hij er 20 scoorde in dienst van NEC.

Jan van Deinsen speelde tussen 1967 en 1984 maar liefst 164 keer voor Feyenoord en was goed voor 23 doelpunten. Met de Rotterdammers won hij twee keer de KNVB Beker en in 1983/84 het landskampioenschap. De middenvelder begon zijn carrière bij NEC en speelde daar van 1971 tot 1974.

Feyenoord haalde in 1998 middenvelder Tininho naar Nederland. De Braziliaan won met Feyenoord in 1999 de Eredivisie en Johan Cruijff Schaal. In 2001 vertrok hij weer naar zijn geboorte land en via een omweg kwam hij in 2004 voor twee jaar bij NEC terecht.

Aanvallers die voor Feyenoord en NEC speelden

Jhon van Beukering kennen we natuurlijk vooral als Jhonny van de Burgerking. Deze bijnaam kreeg hij in zijn periode bij NEC, waar hij van 2007 tot 2010 speelde. De spits had te kampen met overgewicht en werd in die tijd aan de kant gehouden. Eerder kwam Van Beukering ook uit voor Vitesse, FC Zwolle, De Graafschap en Go Ahead Eagles. In december 2010 tekende de spits bij Feyenoord, om daar de magere voorhoede aan te vullen. Hij kwam slechts tot drie wedstrijden, waarin ook het cynisme over zijn gewicht weer opstak. Na een avontuur in Indonesië en wat tripjes langs de amateurvelden van Nederland zette hij in 2019 een punt achter zijn loopbaan.

(Tekst gaat verder onder de video)

Willy Carbo maakte tussen 1979 en 1983 furore bij FC Utrecht, waarna hij overstapte naar Club Brugge. In België kon de aanvaller geen indruk maken en dus werd hij een half jaar verhuurd aan Feyenoord. In Rotterdam kwam hij tot slechts zes duels. Na uitstapjes bij FC Twente en RKC Waalwijk kwam Carbo in 1987 bij NEC terecht, waar hij één seizoen speelde. Zijn loopbaan sloot hij af in 1990 bij SC Cambuur.

Brett Holman kwam in 2002 vanuit Australië naar Nederland om bij Feyenoord te voetballen. Dat werd nooit een succes. De aanvaller werd verhuurd aan Excelsior en zou nooit een minuut spelen voor Feyenoord. In 2006 verdiende hij een transfer naar NEC, waar hij een bepalende speler werd en twee seizoenen zou spelen. In 2008 werd Holman gekocht door AZ, met wie hij in 2009 kampioen zou worden. Na zijn vertrek uit Nederland speelde de aanvaller nog voor Aston Villa en Al-Nasr SC. 

Alireza Jahanbakhsh stond tussen 2021 en 2024 onder contract bij Feyenoord. De vleugelaanvaller was in 106 optredens goed voor 17 doelpunten en 16 assists en won het landskampioenschap en de beker in Rotterdam. In 2013 haalde NEC hem naar Nederland, vanuit zijn thuisland Iran. In Nijmegen maakte hij veel indruk, waardoor hij een transfer naar AZ verdiende. In Alkmaar werd hij topscorer van Nederland en vertrok hij na drie seizoenen naar Brighton & Hove Albion. 

(Tekst gaat verder onder de video)

David Mitchell werd in 1987 door Feyenoord overgenomen van Eintracht Frankfurt. De aanvaller speelde slechts één seizoen in De Kuip, waarna hij verkocht werd aan Chelsea. Die club verhuurde hem in 1990 aan NEC. Hierna versleet de aanvaller nog tal van clubs. In 1990 sloot hij zijn loopbaan af bij Sydney United.

In het seizoen 1983/94 speelde Willy Carbo een half jaar voor Feyenoord en mag zich daardoor landskampioen en bekerwinnaar noemen. Via een omweg kwam hij in 1987 voor een jaar bij NEC terecht. 

Peter Ressel speelde tussen 1968 en 1968 een jaartje voor NEC, voordat hij naar PSV vertrok. Via Lierse SK kwam hij uiteindelijk in 1972 bij Feyenoord terecht. Met de Rotterdammers won hij de UEFA Cup, Intertoto Cup en kroonde hij zich tot landskampioen van Nederland. De rechtsbuiten was in 97 duels goed voor meer ruim 43 doelpunten. In 1975 keerde hij weer terug naar België.

Bij de naam Hans Venneker staan vooral zijn vijf doelpunten in De Klassieker tegen Ajax in 1964 (9-4) centraal. De aanvaller speelde tussen 1965 en 1967 voor Feyenoord en was ook nog eens belangrijk met een gelijkmaker tegen Real Madrid. In 1967 speelde hij nog een jaar voor NEC, voordat hij voor zeven jaar naar Sparta vertrok.

Vooral zijn volley tegen PSV is waar veel Feyenoord-fans Anass Achahbar nog aan zullen herinneren. De aanvaller brak door in Rotterdam-Zuid en speelde uiteindelijk 43 keer, waarin hij goed was voor 9 doelpunten. Later zou hij als huurling van PEC Zwolle nog twee jaar voor NEC spelen, waarvoor hij in 50 duels voor 25 doelpunten en 8 assists wist te zorgen.

Alles over NEC - Feyenoord.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers