Ueda eist betere versie van zichzelf: "Heb talloze keren gefaald"

Ayase Ueda is bikkelhard over zijn debuutseizoen bij Feyenoord. De Japanse spits erkent dat hij niet de beste versie van zichzelf was afgelopen jaar en wil volgend seizoen laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Ueda werd afgelopen zomer voor een recordbedrag naar De Kuip gehaald, maar kon de verwachtingen tot dusver niet waarmaken. Hij kwam 37 duels in actie en scoorde daarin vijf doelpunten én gaf twee assists. Dat deed hij alleen in de Eredivisie, ondanks verschillende optredens in de UEFA Champions League.

Ueda kritisch over eerste jaar bij Feyenoord

De international van Japan is zelfkritisch en zag zichzelf op verschillende fronten teleurstellen. “Ik heb talloze keren gefaald in zaken zoals hoe ik de bal moet ontvangen, hoe ik mijn lichaam tegen de tegenstander moet gebruiken en hoe ik tactisch moet handelen”, begint hij in gesprek met Web Sportiva. ''Dit seizoen, in de UEFA Champions League, UEFA Europa League en andere wedstrijden... zelfs toen ik inviel toen Santiago Giménez geblesseerd was, ging het helemaal niet goed.”

Japanner werd gesteund door hoofdtrainer Arne Slot

Hij merkte dat hij tegen het einde van het seizoen beter ging presteren en is Arne Slot dankbaar voor de steun die hij hem gaf. “In de laatste vier, vijf wedstrijden begon ik langzaam mijn draai te vinden. Door in de wedstrijden te herhalen wat ik in de trainingen had geprobeerd, heb ik nu het gevoel dat ik vooruitgang heb geboekt.”

Hij wijt de teleurstellende start ook aan de cultuurshock tussen het Aziatische en Europese voetbal. “De manier van opbouwen en de speelstijl zijn verschillend tussen het nationale team en Feyenoord, dus ik kan niet zeggen dat alles hetzelfde is. Dit seizoen, hoewel ik vaak op de bank zat bij Feyenoord, heb ik er bewust aan gewerkt om mijn speelstijl te verbreden.”

Ueda heeft heimwee naar ‘oude ik’

Ueda weet wat zijn kwaliteiten zijn en vertelt over zijn speelstijl vóór het avontuur in de Eredivisie. “Voordat ik naar Nederland kwam, was mijn specialiteit het maken van loopacties achter de verdediging van de tegenstander. Op tactisch gebied wordt mij elke wedstrijd gezegd dat ik me moet laten zien in de ruimtes tussen de middenvelders van de tegenstander en moet deelnemen aan de opbouw. Dit heeft ook als doel ruimte te creëren voor onze middenvelders om achter de verdediging te lopen.”

Komend jaar legt hij de lat hoog voor zichzelf en steekt hij niet onder stoelen of banken wat de doelen zijn. “Volgend seizoen wil ik mezelf verder ontwikkelen in deze uitdagende omgeving en resultaten boeken.” Willem van Hanegem pleit voor stevige concurrentie.

Feyenoord-doelman vertrekt