Bijlow mag zich samen met Scherpen toch even melden bij Oranje

Justin Bijlow zal niet de gehele interlandperiode aan zich voorbij laten gaan. De doelman werd, tot verbazing van velen, niet opgeroepen door bondscoach Louis van Gaal, maar moet zich komende dinsdag toch melden in Zeist. Samen met Jong Oranje-keeper Kjell Scherpen wordt hij op die dag aan tests onderheven.

Sinds kort is voormalig volleyballer en volleybaltrainer Peter Murphy betrokken bij het trainen van stoppen van strafschoppen. Samen met Murphy gaat Van Gaal op zoek naar een penaltykiller. 'Bijlow en Scherpen komen op dinsdag. En dan moeten zij ook op dinsdag die penalty's gaan stoppen', aldus de bondscoach op de persconferentie.

Dat Van Gaal de strafschoppenseries heel serieus neemt, blijkt wel uit het inhuren van een 'specialist'. 'In al die toernooien is gebleken dat penalty's vaak doorslaggevend zijn. Daaraan geef ik extra aandacht', vertelt de oefenmeester die Bijlow speciaal daarvoor toch naar Zeist laat afreizen. De Feyenoord-doelman behoort op dit moment niet tot de favorieten van Van Gaal. 'Je moet altijd leveren', benadrukt de bondscoach.

'Dat heeft hij zeker in het begin van dit seizoen niet gedaan', vervolgt Van Gaal. 'Niet in vergelijking met die andere vier. Wij kijken naar alle teamfuncties. Als je een bal stopt, wil dat niet zeggen dat je gelijk een goede keeper bent. Er zijn meer functies die je moet uitvoeren. Met andere woorden: wij, met name Frans Hoek, kijkt naar die teamfuncties. Dan vergelijken we de keepers.'

Bij het niet-selecteren van Bijlow komt ook nog wat anders kijken. 'Dat ik spelers wilde leren kennen. Dat ik niet in november een speler uitnodig die ik nog niet gecoacht heb. Daarom had ik een heel grote selectie, maar ze hebben niet geleverd op het juiste moment. Dan word je gepasseerd door een ander, want we blijven vergelijken', besluit Van Gaal. 

Net binnen