Waarom een transfer voor Michel Vlap niet zonder risico’s is

Michel Vlap in het shirt van Spartak Moskou? Het klonk onlangs als een wild transfergerucht, maar het gaat waarschijnlijk echt gebeuren. Sinds de Russische invasie in Oekraïne staat het land onder zware druk, ook heeft het land te maken met Europese sancties. Wij zetten de risico’s op een rij.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Michel Vlap scoort voor Twente

Financiële onzekerheid

Michel Vlap gaat goed verdienen in Rusland; dit was in het verleden ook al zo. Het beste Nederlandse voorbeeld is Alexander Büttner, die bij Dinamo Moskou gevoetbald heeft. Daar verdiende de Achterhoeker veel geld. Maar door de Europese sancties is de Russische valuta, de roebel, niets meer waard. Ook in euro’s kan zijn salaris niet uitbetaald worden, omdat de Europese Unie alle betalingen vanuit Rusland boycot. Hierdoor zou Vlap zijn salaris in dollars willen ontvangen. Maar als hij zijn geld op zijn Nederlandse rekening wil zetten, zitten daar ook moeilijkheden aan. Zo wordt dat geld, als je geluk hebt, vertraagd of zelfs beperkt. Hierdoor is het dus enorm moeilijk om je geld op een Europese rekening te krijgen.

Door de economische crisis in Rusland moeten topclubs zoals Zenit en Spartak Moskou ook creatief boekhouden om buitenlandse spelers te kunnen betalen. De economie van Rusland heeft zwaar te lijden onder de internationale sancties.

Veiligheid

Moskou lijkt een veilige plek, op zo’n 1.690 kilometer van Kiev, maar niets is minder waar. Oekraïne heeft meerdere malen Moskou weten te bereiken met verschillende droneaanvallen. Hoewel de stad veilig lijkt, kunnen er zomaar drones in je nabije omgeving ontploffen. Bij die aanvallen zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Voor Michel Vlap is het ook goed om te weten dat je in Rusland weinig vrijheid van meningsuiting hebt; harde meningen en grappen over de president worden niet getolereerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Rusland af; alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. Rusland is bovendien lastig te bereiken: alleen via Turkije, Servië en Dubai kun je per vliegtuig het land in. Het Europese luchtruim is gesloten voor vluchten van en naar Rusland, waardoor ook dat alles moeilijker maakt — ook voor zijn familie die hem wil bezoeken.

Geen Europees voetbal

Waar Vlap vorig seizoen nog meespeelde in de Europese campagne van FC Twente, is dat bij een stap naar Rusland verleden tijd. Sinds de Russische agressie tegen Oekraïne is het land buitengesloten van alle Europese competities. Hierdoor speelt Vlap alleen nog binnen Rusland, en hoe goed het niveau daar is, weet eigenlijk bijna niemand in Europa.

Vlap raakt daardoor ook uit het oog van veel clubs binnen Europa. In 2022 verlieten veel Europese spelers de Russische competitie.

Imagoschade

Vlap staat er in Nederland goed op; hij staat bekend als de voetballer die altijd in is voor een grap en een grol. Maar sinds de eerste geruchten opdoken dat hij geïnteresseerd is in een overgang naar Rusland, merk je dat het sentiment jegens hem keert. Vlap wordt nu gezien als een speler die puur en alleen voor het geld naar Rusland vertrekt, en ook als iemand zonder principes. Mensen stellen bovendien dat hij lak heeft aan de oorlog in Oekraïne, waar nog steeds honderden mensen per dag sterven door de Russische invasie.

Van dit imago kom je niet snel af. De laatste Nederlandse voetballer die in Rusland speelde, was Quincy Promeshij stond om andere redenen niet goed op binnen Nederland. Wat voor Vlap echter echt belangrijk is, is dat hij ook imagoschade oploopt bij potentiële toekomstige werkgevers. Andere Europese clubs zien dit ook, en misschien willen zij hem door zijn transfer naar Rusland in de toekomst geen kans meer geven.

Kritiek

Binnen Nederland is er veel kritiek op de mogelijke stap van Michel Vlap naar Rusland. Hij kan daar weliswaar veel geld gaan verdienen, maar op veel steun hoeft hij niet te rekenen. De keuze is aan Vlap zelf — het is immers zijn carrière en zijn beslissing. Er zijn veel risico’s verbonden aan een overstap en aan het voetballen in Rusland, ook voor zijn familie.

Manfred Ugalde kan van Rusland terugkeren bij Feyenoord in Nederland, eerder ging hij al via FC Twente naar Rusland. 

Salarissen scheidsrechters
Duurste Nederlandse voetballers