Top-10 duurste aankopen Feyenoord: nieuwkomer Quinten Timber op één

Feyenoord zou de strijd om Quinten Timber hebben gewonnen. De middenvelder zal daarmee de duurste aankoop in de geschiedenis van de club worden. De Rotterdammers zouden 8,5 miljoen + 1 miljoen aan bonussen moeten betalen aan FC Utrecht. Dit zijn tot op heden de duurste aankopen van Feyenoord.

Marcos Senesi

In de zomer van 2019 evenaarde Feyenoord hun eigen transferrecord. De Rotterdammers telden zeven miljoen euro neer voor de diensten van Marcos Senesi, die overkwam van de Argentijnse club San Lorenzo. In drie seizoenen tijd kwam Senesi 116 keer in actie voor Feyenoord, waarin hij goed was voor negen doelpunten en zeven assists. Niet gek voor een centrale verdediger.

Danko Lazovic

In het seizoen 2003/04 telde Feyenoord ook al een zeven miljoen euro neer voor een speler. Destijds zette het hun transferrecord met de komst van Danko Lazovic, die overkwam van het Servische Partizan. De spits kwam in twee seizoenen vijftig keer in actie voor Feyenoord en was goed voor tien doelpunten en drie assists. Na huurperiodes bij Bayer Leverkusen en Partizan, verkocht Feyenoord de recordaankoop voor anderhalf miljoen aan Vitesse.

Steven Berghuis

Na een miljoenentransfer naar Watford, keerde Steven Berghuis in 2016 terug naar Nederland. Feyenoord nam de aanvaller voor 6,5 miljoen over van de Engelse club. Berghuis bleek een succes te zijn in Rotterdam-Zuid. Berghuis bleef Feyenoord vijf seizoenen trouw en speelde 199 wedstrijden voor de topclub. De latere aanvoerder was daarin goed voor 87 doelpunten en 64 assists. In de zomer van 2021 maakte Berghuis zich minder populair in de rotstad. De aanvaller vertrok namelijk naar aartsrivaal Ajax.

Ridgeciano Haps

Een binnenlandse recordaankoop voor Feyenoord. In de zomer van 2017 betaalde Feyenoord zes miljoen euro aan AZ voor de diensten van Ridgeciano Haps. De linksachter speelde honderd wedstrijden voor de Rotterdammers, maar kon nooit écht imponeren in De Kuip. Haps was goed voor elf assists en zeven doelpunten, voordat hij op deadline day in 2021 naar Venezia vertrok voor een half miljoen.

Shinji Ono

In 2001 winkelde Feyenoord buiten Europa. Uit Japan kwam middenvelder Shiji Ono over van Uruwa Reds. De Japanners ontvingen 5,5 miljoen uit Rotterdam. Vijf seizoenen blijf Ono bij Feyenoord, waar hij 148 keer in actie kwam. Ono was daarin goed voor zowel 24 doelpunten als assists. In 2006 verkocht Feyenoord de middenvelder voor 2,5 miljoen terug aan Urawa Reds.

Julio Cruz

Nog een Argentijn binnen de top-10 duurste aanwinsten van Feyenoord, In de winter van 1998 maakte Julio Cruz voor 5,4 miljoen euro de overstap van River Plate naar Feyenoord. Het was de eerste stap naar een carrière binnen de Europese top. Voor Feyenoord kwam Cruz 111 wedstrijden in actie, waarin de spits 51 keer trefzeker was en vijftien assists leverde. Met Feyenoord won Cruz in 1999 de landstitel. In 2000 vertrok Curz naar Italië, waar hij tot 2010 voor Bologna, Inter en Lazio zou gaan spelen.

Roy Makaay

De laatste club uit de voetbalcarrière van Roy Makaay werd Feyenoord. Na avonturen bij Vitesse, CD Tenerife, Deportivo La Coruna en Bayern München, keerde Makaay in 2010 voor vijf miljoen terug naar Nederland. In dienst van Feyenoord was de spits in 103 wedstrijden vijftig keer trefzeker en leverde zestien assists. In 2008 won Makaay met Feyenoord de beker. Twee jaar later hing de 43-voudig international zijn schoenen aan de wilgen.

Karim El Ahmadi en Jeremiah St. Juste

Nog twee binnenlandse recordtransfers voor Feyenoord. In 2008 telde de Rotterdammers vijf miljoen neer voor Karmi El Ahmadi, die voor FC Twente speelde. El Ahmadi speelde tijdens zijn eerste periode bij Feyenoord vier seizoenen voor de club uit Rotterdam-Zuid. In 2011 werd de middenvelder nog verhuurd aan Al-Ahli. Een jaar later volgde een transfer naar Aston Villa. Na twee jaar haalde Feyenoord de Marokkaan weer terug naar De Kuip, waarna hij vier jaar later transfervrij naar Al-Ittihad vertrok. In totaal speelde El Ahmadi 266 wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij goed was voor twintig doelpunten en negentien assists.

SC Heerenveen verdiende in de zomer van 2017 bijna vijf miljoen aan Jeremiah St. Juste. Feyenoord nam de centrale verdediger voor 4,8 miljoen euro over. St. Juste zou vijftig wedstrijden voor de Rotterdammers spelen, voordat hij in 2019 naar FSV Mainz 05 vertrok. In Duitsland maakte de verdediger een dusdanig sterke indruk, dat Sporting CP hem afgelopen zomer voor 9,5 miljoen verwelkomde.