Vijf redenen waarom Jorrit Hendrix een verstandige aanwinst kan worden voor Feyenoord
Inhoudsopgave
Jorrit Hendrix speelt de komende anderhalf jaar op huurbasis bij Feyenoord. De ex-PSV'er verbleef het afgelopen jaar in Rusland, daar speelde hij bij Spartak Moskou. Althans, spelen zat er niet echt in voor de breed inzetbare middenvelder. Feyenoord is zijn nieuwe club. De Rotterdammers hebben ook een optie tot koop weten te bedingen. Voetbalflitsen.nl gaat in op waarom de middenvelder alsnog een verstandige aanwinst zou kunnen zijn voor Feyenoord.
1. Een bak ervaring
Jorrit Hendrix staat bekend om zijn rijke verleden bij PSV. De 26-jarige middenvelder sloot zich al in 2004 aan bij de jeugdopleidingen van de Eindhovenaren, en werkte zichzelf langzamerhand door alle jeugdteams heen. In de zomer van 2013 sloot Hendrix zich aan bij de A-selectie. Daar kwam hij maar liefst 239 keer in actie voor PSV voordat hij in 2021 vertrok naar Rusland. In die periode werd Hendrix drie keer landskampioen en won hij twee keer de Johan Cruijff-schaal.
2. Het oog op speeltijd
De ex-PSV'er was niet de eerste keus van de Rotterdammers, een aantal weken geleden keek Feyenoord ook naar de mogelijkheid om Joey Veerman en Riechedly Bazoer te kopen. Deze ideëen werden geen werkelijkheid door de financiële mogelijkheden.
Voor Hendrix hoeft Feyenoord voorlopig geen hoge transfersom uit de hoge hoed te toveren, de middenvelder komt in eerste instantie op huurbasis over uit Rusland. Spartak mag maar een bepaald aantal buitenlandse spelers in de selectie opnemen, wat de huurperiode ook goed maakt voor de Russen. Wanneer de samenwerking bevalt hebben de Rotterdammers over anderhalf jaar een optie tot koop voor de middenvelder. Ook voor Hendrix is het voordelig. Bij Spartak maakte de middenvelder dit seizoen nog maar 389 minuten. Hoewel hij niet meteen kan rekenen op een basisplaats, is er waarschijnlijk meer perspectief op een basisplek dan in Rusland.
3. Brede inzetbaarheid
Arne Slot is al een langere tijd op zoek naar een controlerende middenvelder die ook nog goed een bal af kan pakken. Hendrix speelde zijn meeste wedstrijden op die positie, is gespecialiseerd in het terugveroveren van ballen en is daarnaast ook nog eens inzetbaar als verdediger. In zijn tijd bij PSV kwam de middenvelder uit Panningen ook meerdere malen in actie op links- en rechtsback, maar ook centraal achterin. Dit kan een ideale uitkomst zijn voor Slot, die met Hendrix meteen meerdere posities breder bezet kan maken. in de Feyenoord-selectie.
4. Selectiediepte
Een probleem waar Feyenoord al een langere tijd mee zit is de selectiebreedte. Wanneer er één controlerende middenvelder wegvalt, zal Slot meteen geforceerd worden om te gaan schuiven met spelers van een andere positie. Martijn Krabbedam schetste in de Dick Voormekaar Podcast een goed beeld van de huidige situatie. "Je zag zondag Lutsharel Geertruida uitvallen, terwijl hij de vervanger van Marcus Pedersen was", licht de journalist toe. "Maar Geertruida is op dit moment ook de back-up voor Gernot Trauner, Marcos Senesi en ook nog Aursnes, omdat hij daar ook kan spelen."
5. Een potentiële cultheld
Een andere Feyenoorder met een PSV verleden die al gauw in de hoofden van Feyenoord oppopte toen dit nieuws bekend werd gemaakt, was Theo Lucius. Toen de oud-middenvelder voor het eerst in een Feyenoord-shirt verscheen, reageerden de supporters ook sceptisch. Lucius, die inmiddels trainer is van het O17-elftal van PSV en bekend staat om zijn gouden hart, is in de jaren daarna echter uitgegroeid tot een ware cultheld in Rotterdam. Hendrix, die in een soortgelijke situatie zit, kan zijn status op een vergelijkbare manier opkrikken bij Feyenoord.
Al met al is Hendrix een speler waarvoor menig Feyenoord-supporter niet staat te springen. Maar toch kan de middenvelder om deze redenen een nieuwe impuls opleveren om misschien toch nog aan te haken bij Ajax en PSV in de race om de landstitel.
Lees ook: -> Dit is de vriendin van Jorrit Hendrix