Opinie van de Week: Schaf de naam van Klassieker af voor het duel tussen Ajax en Feyenoord

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Uit eerbied siert een hoofdletter de naam van de Klassieker. Bedoeld als erkenning voor de eeuwige rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. Ooit begonnen in het seizoen van 1921-1922, waarin de Rotterdammers toetraden tot de eerste klasse west. De allereerste clash dateert derhalve van 9 oktober 1921. Met als uitslag een zege van 2-3 voor de Amsterdammers, maar na een protest van de thuisclub gecorrigeerd in 2-2.

Klassieker eindigde slechts twee keer in 0-0

De lange gedenkwaardige serie wemelt van de historische uitslagen en herinneringen. Zoals betaamt komt een 0-0 slechts voor als een enkele onwaardige uitzondering. Gelukkig maar twee keer, in 1978 en vrij recent nog in 2015. Uitschieters als 9-5 en 9-4 voor Feyenoord passen als juweeltjes in de reeks, evenals de 7-1, 6-0 en 8-2 van Ajax.

Sterren uit het verleden als Henk Schouten, Hans Venneker en Ruud Geels dragen nog steeds de roem van vijf doelpunten voor Venneker, en vier voor Schouten en Geels. Het record aan toeschouwers eert de Kuip met een stormloop van 65.562 liefhebbers, onder wie een groot aantal voor de populaire staantribunes. De massa beleefde een wat teleurstellende en matte middag met een magere 1-1 op 9 januari 1966. Tegenwoordig min of meer het symbool van het armetierige niveau in  de eredivisie, maar indertijd bijna reden tot een collectieve teruggave van de entreeprijs.

De Klassieker van zondag in de Arena schijnt pakweg de 184ste editie te zijn geweest en fungeerde meteen na de winterstop als extra dimensie van de doorstart in de competitie. Beladen als immer, ook al omdat Feyenoord op voorhand tegen een schier onmogelijke achterstand op PSV aanhikte. De afgezakte kampioen, vijfde halverwege, kende dan ook een onverbiddelijke opdracht: winnen om voortijdige uitschakeling voor de titel te voorkomen.

Als logische consequentie vergrootte het verlies bij Ajax de marge met de koploper tot 17 punten, met nog zestien ronden te gaan. Kansloos absoluut voor prolongatie van het kampioenschap, waardoor Feyenoord zich noodgedwongen zal moeten focussen op de beker. De afstand met de Amsterdamse aartsvijand reikt tot 12 punten, hetgeen inhoudt dat de tweede plaats al even onhaalbaar zal zijn.

Feyenoord verdient naam Klassieker niet (meer)

Op zich al pijnlijk, maar afgaande op de wel erg eenzijdige vertoning in de hoofdstad valt te pleiten voor een snelle afschaffing van de geuzennaam de Klassieker. De aflevering van afgelopen zondag degradeerde Feyenoord tot een alledaagse tegenstander voor Ajax, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Willem II kort voor de Kerst. Het verschil in kwaliteit moet iedere supporter uit Rotterdam diep hebben beledigd en de rivaliteit voor jaren hebben weggeblazen als in de super-storm van vorige week.

In de eerste helft beperkte de bezoeker zijn inbreng tot louter tegenhouden, waarbij het door de nieuwe trainer Erik ten Hag geïnspireerde Ajax te summier kansen creëerde. Na rust bespaarde de thuisclub de uitgetelde opponent een grotere afgang met ruimere cijfers. Het tweede deel verdiende een herhaling van de aloude traditie, in de geest van 5-0 of 6-0 en een zuivere hattrick voor de uitblinker.

Meelijwekkend Feyenoord klampt zich vast aan Van Persie

Feyenoord kwam meelijwekkend over en mag zich nu vastklampen aan de rentree van Robin van Persie. De terugkeer na veertien jaar ontketende een ware polemiek over de zin en het nut van deze handelswijze. De vedette van weleer is inmiddels al 34 jaar en zijn laatste wedstrijd rust al meer dan een half jaar onder het stof. Het minderwaardige aftreksel van de eens zo trotse Klassieker toonde evenwel aan dat in deze voor Rotterdam zo duistere dagen elk lichtpuntje wel degelijk hoop opwekt.

Woensdag alweer moet Feyenoord inhalen in Utrecht, niet alleen op papier maar ook in de realiteit een verre van troostrijke gelegenheid om uit te huilen. Trainer Giovanni van Bronckhorst rest slechts twee dagen voor een beetje gewenning van de selectie aan Van Persie. Te kort voor de gewenste klik, maar desondanks kan de eens zo briljante technicus het seizoen nog enig kleur geven voor de afgeschminkte titelhouder.

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE TOPIC: Ajax - Feyenoord, alle hoogtepunten’

Prachtig: Donny van de Beek heeft erg veel waardering voor assist Joël Veltman tijdens #ajafey

Jan Everse roept op tot doodschop voor 'engnek' Veltman: "Schop eens een keer over de bal heen"

Mario Been lovend over 'speciale' Hakim Ziyech: "Hij brengt Ajax nog wel langs PSV"

Kenneth Perez zag hand van Josep Guardiola in de Klassieker: "Heeft Erik afgekeken van Pep"

Samenvatting Ajax 2-0 Feyenoord

Perez onder indruk van De Ligt: "Staat altijd waar hij moet staan"

Mario Been over 'theatrale' Veltman: "Heeft hij wel een handje van"

"Feyenoord deed tegen Ajax aan schadebeperking"

Jan Everse is geen fan van Joël Veltman: "Grootste engnek op Nederlandse velden"

Tyrell Malacia over zijn eerste Klassieker: "Is een raar gevoel"