Vaarwel VAR? Deze Europese competitie stopt met videoscheidsrechter

De VAR doet alweer enkele jaren mee in het profvoetbal, maar de kritiek bestaat nog steeds. Zweden besloot om af te stappen van de technologie, na klachten vanuit Zweedse voetbalclubs. 

Geen VAR in Zweden 

Voorlopig zullen scheidsrechters in de hoogste klassen van het Zweedse professionele voetbal geen assistentie krijgen van een videoscheidsrechter. De meerderheid van de clubs heeft gestemd tegen de implementatie van de VAR. Fredrik Reinfeldt, de voorzitter van de Zweedse voetbalbond, blijft echter geloven dat de VAR het spel eerlijker kan maken. Op een stemming waren 8 van de 32 clubs tegen invoering van de videoscheidsrechter. 

Clubs luisteren naar fans 

De beslissing weerspiegelt de wensen van veel Zweedse supporters, vooral de fanatieken, die tegen de VAR zijn.

Kijk: Discutabele VAR-beslissingen in de Eredivisie dit seizoen 

In de Eredivisie moet de VAR er ook wekelijks aan te pas komen, en leidt dit vaak tot beslissingen waar later weer kritiek op is. Voetbalflitsen komt met een greep recente VAR-momenten van dit seizoen.

Bergwijn slaat Nieuwkoop

 Handsbal Trauner tegen Go Ahead Eagles

 Anton Gaaei overtreding tegen Excelsior

Kritiek op scheidsrechters

De scheidsrechters krijgen ook vaak bakken kritiek over zich heen. Joey Kooij is één van de meest bekritiseerde scheidsrechters van Nederland. De leidsman maakt furore in de Eredivisie, maar weet ook naast het veld de aandacht op zich te vestigen.