Neemt Van der Vaart afscheid in de Jupiler League? Deze vijf grote namen gingen hem voor

Telstar wil werk maken van de komst van voormalig international Rafael van der Vaart, zo werd woensdag bekend. Mocht de 35-jarige middenvelder zijn carrière daadwerkelijk afsluiten in Ijmuiden, is hij niet de eerste grote naam die afscheid neemt in de Jupiler League. Deze vijf namen gingen hem voor. 

5. Jan Kromkamp 

Na een loopbaan die hem langs clubs als PSV, Villarreal, AZ en Liverpool bracht, keerde Kromkamp in 2011 terug bij zijn jeugdliefde Go Ahead Eagles. De 11-voudig international van het Nederlands Elftal speelde twee seizoenen in de Jupiler League voor de club uit Deventer. 

Aan het einde van zijn laatste seizoen dwong Go Ahead Eagles promotie af naar de Eredivisie. 

4.Barry Opdam 

Barry Opdam speelde acht interlands voor Oranje, ruim driehonderd wedstrijden voor AZ en werd in Oostenrijk twee keer landskampioen met Red Bull Salzburg. Na het avontuur in Oostenrijk keerde de verdediger op late leeftijd terug naar Nederland, om in de Jupiler League te gaan voetballen voor FC Volendam. 

Bij AZ is Barry Opdam nog altijd geliefd. 

3. Denny Landzaat 

Hij speelde voor AZ, FC Twente en Feyenoord, maar sloot zijn loopbaan af op het tweede niveau van ons land bij Willem II. Mede met de inbreng van de middenvelder, die 38 keer in het Nederlands Elftal stond, promoveerde de Tilburgers naar de Eredivisie. Landzaat hing daarna zijn schoenen aan de wilgen. 

De geboren Amsterdammer kon heel aardig voetballen. Het bewijs is deze goal voor Wigan Athletic op bezoek bij Arsenal. 

2. Fernando Ricksen 

Twaalfvoudig international Fernando Ricksen speelde in het buitenland voor grote clubs als Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. De verdediger sloot zijn loopbaan daarmee af bij de club van zijn hart, Fortuna Sittard. Hij kwam tussen 2010 en 2013 tot 48 wedstrijden in de Jupiler League. 

Helaas is Ricksen inmiddels ALS-patiënt. Bij zijn oude clubs is hij nog regelmatig op bezoek, waar hij met open arme wordt ontvangen. Bij Fortuna kreeg hij zelf een standbeeld. Voormalig ploeggenoot Mark van Bommel houdt het bij de onthulling niet droog. 

Ricksen op bezoek bij Rangers. 

1. Marc Overmars 

Met afstand de grootste naam in dit lijstje is die van Marc Overmars. In 2008 trok hij zijn voetbalschoenen weer aan om te gaan spelen voor zijn jeugdliefde Go Ahead Eagles. De voormalig speler van onder meer Ajax, Arsenal, FC Barcelona en het Nederlands Elftal kwam op 35-jarige leeftijd nog tot 24 wedstrijden in de Jupiler League. Daarna vond hij het mooi geweest. 

Bij de terugkeer van de aanvaller klinkt het "Ga staan voor Marc Overmars" vanaf de tribunes van de Adelaarshorst. 

Toen hij stopte met voetballen, volgde Marc Overmars Go Ahead Eagles nog op de voet. En Ajax? "Ik heb niet zo'n speciale band met Ajax", aldus de huidig direct directeur voetbalzaken van de Amsterdammers. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers