Van der Vaart kijkt terug op zijn carrière: ''Had de Gouden Bal kunnen winnen als ik sneller was"

Rafael van der Vaart is zeer tevreden als hij terugkijkt op zijn carrière. Toch vindt de middenvelder het jammer dat hij niet iets meer snelheid had, vertelt hij in een interview met het Engelse FourFourTwo. ''Ik denk dat ik de Gouden Bal had kunnen winnen als ik sneller was geweest.''

De 109-voudig international vindt dat snelheid in het topvoetbal van 2018 veel belangrijker is geworden. "De snelheid om tegenstanders voorbij te lopen, in plaats van steeds te worden ingehaald. Ik denk dat snelheid een groot verschil kan maken". Voor spelers zoals hijzelf is nauwelijks plek meer, zo ervaarde hij tijdens zijn periode bij Real Betis. "Trainer Pepe Mel vertelde me dat ik aan de bal zijn beste speler was, maar dat hij andere types nodig had op zijn middenveld. Wanneer ik ons team zag spelen, kon ik het bijna niet geloven. Deze spelers knalden de ballen gewoon het stadion uit, maar kregen nog steeds applaus omdat ze meters aflegden en veel slidings maakten."

De 35-jarige linkspoot hoopt dat de tijden terugkeren waarin spelmakers meer krediet krijgen. "Andrés Iniesta, David Silva, Isco: dat zijn de spelers waarvoor je naar het stadion komt. Week in, week uit."