Terugblik: Hoe Go Ahead Eagles 34 jaar geleden (ook) won van Ajax

Go Ahead Eagles boekte zondag een historische overwinning op Ajax. De ploeg uit Deventer won voor het eerst in 34 jaar van Ajax. De laatste overwinning van Go Ahead Eagles op Ajax dateerde van 25 februari 1978. Voetbalflitsen.nl blikt terug op die wedstrijd.

Het seizoen van Ajax

Terwijl Johan Cruijff naar later blijkt bezig was aan zijn laatste seizoen als profvoetballer bij FC Barcelona, kent Ajax een matig seizoen 1977-1978. Ajax weet vier van de eerste tien wedstrijden van het seizoen niet te winnen, en is daardoor in een continue achtervolging met PSV beland. De Eindhovenaren winnen negen van hun tien eerste wedstrijden, en slaan daardoor meteen een groot gat.

In speelronde 25 staat de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma. Voor Ajax eigenlijk een voorproefje op een nog belangrijkere wedstrijd. Slechts vier dagen later staat de eerste wedstrijd tegen Juventus in de kwartfinale van de Champions League op het programma. Een tweeluik dat de Amsterdammers uiteindelijk niet zouden winnen. Maar toch is dit duel van groot belang, bij een nederlaag lijkt de landstitel definitief uit het zicht te zijn.

De nederlaag

Op 25 februari 1978 is het zover. Voor het oog van ongeveer 13.000 toeschouwers betreden de teams het veld van De Adelaarshorst. Ajax start met de grotendeels vertrouwde opstelling, alleen Soren Lerby moet nog op de bank beginnen na zijn terugkeer van een meniscusoperatie. Lerby was een van de sleutelspelers van Ajax dat seizoen, met 31 optredens in de Eredivisie.

In de eerste helft werd al duidelijk dat het geen gemakkelijke avond zou worden voor de Amsterdammers. Met een 0-0 stand op het bord gaan beide teams de kleedkamer in, terwijl Ajax weinig tot geen kansen wist te creëren in de eerste helft.

Echter is het in de tweede helft Go Ahead dat toeslaat, en wel een minuut na de hervatting van de wedstrijd. Uit een vrije trap ontstaat een gevaarlijke situatie voor Ajax waarvan Jö Korver profiteerde. Zijn goal werd de winnende: 1-0. Toen had de ploeg uit Deventer nog geen idee dat het zó lang zou duren voordat er weer gewonnen zou worden.

De nasleep

In de media wordt niet bepaald enthousiast gereageerd op het optreden van de Amsterdammers. ‘Ajax begint met een kater’, zo schrijft Het Algemeen Dagblad in 1978. ‘Ajax stond in Deventer machteloos en mocht blij zijn dat het verlies tot 1-0 beperkt bleef.’ Ruud Krol, die destijds een eigen sportcolumn in Het Parool had, schreef het volgende: “Ik heb er zaterdagavond toch wel behoorlijk de pest in gekregen. De manier waarop we dit keer naar de nederlaag werden gespeeld was ronduit beschamend.”

PSV won dat weekend met 0-7 bij FC Amsterdam en was op koers voor de landstitel. Niets zou de Eindhovenaren nog in de weg zitten, Ajax faalde in de inhaalrace en in speelronde 31 werden ze kampioen. Het gat met Ajax was op dat moment zeven punten.

Moeten de Eagles na de 2-1 overwinning zondag op Ajax weer 34 jaar wachten?

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over Go Ahead - Ajax’

Schmidt gaat voor derde bekerwinst in loopbaan: "Ik won hem al in Oostenrijk en China en nu hoop ik natuurlijk dat ik die derde ook win"

'Oude man' Daley Blind gesloopt na #gaeaja: "Apart dat hij altijd speelt"

Ajax-fans vragen zich af: 'Hoelang blijft Ten Hag Blind hand boven het hoofd houden?'