'Technisch failliet' FC Twente voor MILJOENENBEDRAG uit de brand geholpen
Inhoudsopgave
De gemeente Enschede en ABN AMRO hebben FC Twente, dat 'technisch failliet' is, voor liefst 18,5 miljoen euro geholpen. De gemeente wil vijf miljoen euro van de schuld van de club kwijtschelden en nog eens negen miljoen euro een 'achtergesteld karakter' geven, waardoor er over dat gedeelte geen rente en aflossing meer hoeft te worden betaald.
De ABN AMRO doet ook een spreekwoordelijke duit in het zakje. De bank gaat akkoord met een terugbetaling van één miljoen euro op een totaal van 5,5 miljoen. Dat betekent een financiële meevaller van liefst 18,5 miljoen euro voor de Tukkers. Wethouder Eelce Eerenberg legt aan Tubantia uit dat deze handreiking gedaan is om het feit dat sponsors bereid zijn om veertien miljoen euro te investeren in FC Twente.
Schulden hoger dan bezittingen
FC Twente is momenteel technisch failliet, wat inhoudt dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen. De gemeente had de schuld ook kunnen omzetten in aandelen in de club, maar daar is van afgezien. Eerenberg daarover: "Omdat wij vinden dat je als gemeente met overheidsgeld niet in voetbalclubs moet zitten. Sterker nog: we willen er het liefst helemaal uit, maar dat kan nu nog niet."
Tubantia schrijft dat de rente en aflossingen zó hoog waren voor FC Twente, dat de club op basis daarvan eigenlijk niet levensvatbaar is. De schuldsanering is derhalve een absolute noodzaak. Door de kwijtscheldingen van de gemeente Enschede en de ABN AMRO is de miljoenenschuld van FC Twente nu weer een stuk lichter. De schuld van de Tukkers was vóór deze handreikingen al van 57 miljoen euro (afgelopen zomer) teruggebracht tot vijftig miljoen.