Top-10 uitgaande transfers Ajax ooit: Antony met stip op één

Ajax verdiende tijdens de zomerse transferperiode van 2022 wederom miljoenen aan uitgaande transfers. In de top-10 uitgaande transfers kwamen er zelfs al twee nieuwelingen voorbij, Met het spoedige vertrek van Antony naar Manchester United komt daar wederom eentje bij. Dit is de top-10 van uitgaande transfers bij Ajax.

#1 - Antony naar Manchester United

Met het vertrek van Antony zou een slordige honderd miljoen euro zijn bemoeid. Bij het doorgaan van de transfer naar Manchester United komt de Braziliaan daarmee op plek één binnen de top-10. In 2020 telde Ajax nog ruim vijftien miljoen euro neer voor Antony, die overkwam van Sao Paulo.

#2 – Frenkie de Jong naar FC Barcelona

Het succesvolle Champions League-seizoen leverde voor Frenkie de Jong een transfer naar zijn droomclub op. In de zomer van 2019 had FC Barcelona 86 miljoen euro over voor de middenvelder, die in 2015 uit de jeugd van Willem II voor €1,- de overstap maakte naar die van Ajax.

#3 – Matthijs de Ligt naar Juventus

In hetzelfde jaar als De Jong raakte Ajax nog een talentvolle sterkhouder kwijt. Juventus telde 85,5 miljoen euro naar voor Matthijs de Ligt. Na 117 wedstrijden bij Juventus, precies hetzelfde aantal als bij Ajax, kwam er een einde aan de tijd van De Ligt in Turijn. Afgelopen zomer vertrok de centrale verdediger voor 67 miljoen naar Bayern München.

#4 – Lisandro Martínez naar Manchester United

Ajax raakte in de zomer van 2022 ook al Lisandro Martínez kwijt aan Manchester United. De Engelse topclub van weleer had 57,37 miljoen euro over voor de Argentijn. Drie jaar eerder maakte de centrale verdediger nog voor zeven miljoen de oversta van Defensa naar Ajax.

#5 – Davinson Sánchez naar Tottenham

Ajax verdiende in de zomer van 2017 ruim 42 miljoen euro aan Davinson Sánchez die naar Tottenham vertrok. In vier seizoenen tijd speelde de Colombiaan al 182 wedstrijden voor de club uit Londen.

#6 – Hakim Ziyech naar Chelsea

Met de toptransfer van Hakim Ziyech naar Chelsea was in 2020 veertig miljoen euro gemoeid. Echter kon de aanvaller het nooit echt waarmaken in Engeland. Deze zomer mag Ziyech vertrekken uit Londen en zou de gedroomde opvolger van Antony bij Ajax zijn. Een terugkeer lijkt in de maakt voor de smaakmaker die in 165 wedstrijden voor Ajax goed was voor 81 assists en 49 doelpunten.

#7 – Donny van de Beek – Manchester United

Nog een talentvolle Ajacied die de overstap naar Manchester United waagde. Donny van de Beek vertrok in 2020 voor 39 miljoen naar de Premier League. Daar kwam de middenvelder al snel op een zijspoor terecht. In de winter van 2022 volgde een huurperiode naar Everton, wat wederom niet spectaculair uitpakte voor Van de Beek. 53 keer mocht Van de Beek zij opwachting in het shirt van ManUtd maken, waarin hij slechts goed was voor twee doelpunten én assists.

#8 – Arkadiusz Milik naar Napoli

Onlangs keerde Arkadiusz Milik terug naar de Serie A, waar hij in 2016 voor 32 miljoen van Ajax naar Napoli de overstap maakte. In de winter van 2021 verhuurde Napoli de Pool aan Marseille, dat hem anderhalf jaar later voor acht miljoen overnam. In de zomer van 2022 vertrok Milik op huurbasis naar Juventus. In Italië staat zijn teller op 46 doelpunten in 130 wedstrijden.

#9 – Sébastien Haller naar Borussia Dortmund

Nog een sterkhouder die in de zomer van 2022 vertrok bij Ajax. Helaas kende de transfer van 31 miljoen euro een trieste wending.. Vlak na de overstap van Sébastien Haller naar Borussia Dortmund werd er een tumor in de teelbal van de spits ontdekt. Als gevolg staat Haller maanden buitenspel.

#10 – Klaas-Jan Huntelaar naar Real Madrid

Real Madrid haalde in de winter van 2009 voor 27 miljoen euro een nieuwe spits in huis. Klaas-Jan Huntelaar liet Amsterdam achter zich voor een avontuur in Spanje. Het avontuur was van korte duur, want een half jaar later vertrok Huntelaar voor vijftien miljoen naar AC Milan. Na het avontuur in Milaan volgde in 2010 een succesvolle periode bij Schalke 04. In 2017 keerde Huntelaar terug bij Ajax, waarna in 2021 een korte terugkeer in Gelsenkirchen volgde. In 2021 stopte de spits met voetballen. Tegenwoordig is Huntelaar werkzaam als adviseur van het management bij Ajax.