Burgemeesters spreken wens uit: BVO's voor ieder duel een vergunning aanvragen

De kans is aanwezig dat betaald voetbalorganisaties (BVO's) in de toekomst voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd een vergunning moeten aanvragen. Dit willen burgemeesters met een BVO in hun gemeente, schrijft het Algemeen Dagblad. In een dergelijke aanvraag moet beschreven worden wat het risicoprofiel van de wedstrijd is en hoe de veiligheid is geregeld. Wanneer supporters zich niet aan de vergunningsvoorwaarden houden wordt er een straf uitgedeeld.

In het kader om voetbalgeweld aan te pakken is een landelijk handelingskader voor voetbalgemeenten opgesteld door burgemeesters met een BVO in hun gemeente. Paul Depla, burgemeester van Breda, laat weten dat deze maatregel is getroffen omdat de burgemeester constateerden dat na de coronacrisis er steeds vaker ordeverstoringen plaatsvonden rondom voetbalwedstrijden. BVO's moeten dus voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd bij de gemeente een vergunning aanvragen. Hierin staat beschreven wat het risicoprofiel van de desbetreffende wedstrijd. Afhankelijk van het risicoprofiel moet vervolgens beschreven worden hoe de fouillering is geregeld, hoe de plaatsopneming is geregeld, hoe de regels gehandhaafd zullen worden, hoe een eventuele ontruiming in zijn werk gaat en hoe er wordt omgegaan met fans.

Straf voor clubs die zich niet aan voorwaarden houden

Clubs met supporters die zich niet weten te gedragen, krijgen straf. Deze straffen variëren van een waarschuwing bij de eerste overtreding tot een dwangsom of spelen zonder supporters bij herhaalde overtredingen. Wanneer supporters van uitspelende club zich misdragen als groep moet hun club daarna met minder of zelfs zonder publiek spelen.