Kamervragen over antisemitische uitingen tijdens Ajax-PSV

Naar aanleiding van antisemitische uitingen als “Wie niet springt, die is geen Jood” en “alle Joden moeten dood” tijdens de wedstrijd Ajax-PSV, heeft de PvdA Kamervragen ingediend bij ministers Bruins en Grapperhaus.

Melding

Zondag 2 februari speelden Ajax en PSV tegen elkaar in Amsterdam. Bij CIDI is melding gedaan van antisemitische spreekkoren die tijdens de wedstrijd te horen waren. Op een YouTube-filmpje van kanaal ‘PSV support’ zijn leuzen als “Wie niet springt, die is geen Jood” en “alle Joden moeten dood” te horen. CIDI heeft melding gedaan bij de KNVB en PSV van de antisemitische spreekkoren.

PSV laat weten de zaak te onderzoeken. Op het vak aanwezige stewards en beveiligers grepen direct in toen de antisemitische leuzen werden gescandeerd, aldus een woordvoerder, en naar de personen die deel hebben genomen aan de spreekkoren loopt nog een onderzoek. De Eindhovense voetbalclub weet daarnaast te melden dat vooraf aan de wedstrijd één persoon tijdens de instroom “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” riep. Deze persoon is toen aangehouden.

CIDI

Afgelopen weekeinde heeft de KNVB het nieuwe aanvalsplan tegen racisme gelanceerd. CIDI is een van de mede-ondertekenaars. In het rapport “Ons voetbal is van iedereen: samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel” worden verschillende maatregelen gepresenteerd om racisme in het voetbal tegen te gaan. De uitingen tijdens Ajax-PSV laten zien dat het aanvalsplan hard nodig is én ook daadwerkelijk ingezet moet worden, wil het succesvol van de grond komen.

In de Tweede Kamer hebben PvdA-Kamerleden John Kerstens, Attje Kuiken en Gijs van Dijk schriftelijke vragen ingediend bij minister voor Medische Zorg & Sport Bruno Bruins en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.