Verschil in transferinkomsten van Nederlandse top-drie blijft groot; hoe komt dat?

Het voetbalseizoen staat op het punt om weer te beginnen, maar de transfermarkt blijft voorlopig nog een paar weken open. Feyenoord nam al afscheid van aanvoerder Kokcu, Ajax nam tot dusver afscheid van drie sterkhouders en ook PSV zwaaide sterspeler Simons uit. De verschillen in transferopbrengsten tussen de drie topclubs zijn gigantisch, maar hoe komt dat?

Ajax

Ajax is de overduidelijke nummer één uit het rijtje. De Amsterdammers hebben misschien een heel slecht jaar achter de rug, maar dat betekent niet dat zij dat merken op het financiële gebied van de uitgaande transfers. Na een aantal gloriejaren in Europa kwamen de miljoenen in een gigantische vaart richting de Nederlandse hoofdstad en die opgebouwde reputatie is nog altijd bruikbaar voor de technisch directeur van de club.

Het vertrek van Antony spant natuurlijk de kroon, want de Braziliaanse vleugelaanvaller verliet Ajax voor 100 miljoen euro! Hij wordt gevolgd door de ruime 85 miljoen euro voor Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt voor 75 miljoen, Lisandro Martínez verkaste voor ruim 65 miljoen euro naar de Premier League en ook Jurriën Timber ging naar Engeland, maar hij kostte Arsenal 'slechts' 45 miljoen euro. Sebastien Haller is de nummer tien van de meest waardevolle uitgaande transfers en leverde 31 miljoen op en laat dat nu een bedrag zijn waar PSV en Feyenoord van dromen....

PSV

De Eindhovenaren hebben in de afgelopen jaren een aantal klappers gemaakt op de transfermarkt, want op Europees niveau blijven de grote verrassingen uit. De Eindhovenaren deden vorig seizoen goede zaken met het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke, want de twee aanvallers gingen voor tientallen miljoenen naar de Premier League. Liverpool kocht de Nederlander voor 50 miljoen euro en Chelsea ging met Madueke aan de haal voor 35 miljoen euro.

Verder komen alleen Hirving Lozano (45 miljoen) en Memphis Depay (34 miljoen euro) boven de 'nummer tien van Ajax' uit. Door het uitblijven van Europese successen liepen de financiële verschillen gigantisch op en werd er zelfs van een 'Bayern München-scenario' gesproken, omdat de Duitse competitie beheerst wordt door Der Rekordmeister en de andere clubs eigenlijk nauwelijks een rol van betekenis hebben.

Feyenoord

Feyenoord moet er na het kampioensjaar alles aan doen om de selectie van vorig seizoen nog bij elkaar te houden, maar dat lijkt Arne Slot en Dennis te Kloese vrij aardig te lukken. Aanvoerder Orkun Kokcu leek namelijk al een seizoen eerder te vertrekken, maar gaat nu toch aan de slag bij SL Benfica. Topschutter Santiago Giménez tekent een vernieuwd contract en blijft ook langer in Rotterdam-Zuid, terwijl het ook stil blijft rondom Dávid Hancko.

Lutsharel Geertruida staat in de nadrukkelijke belangstelling van RB Leipzig en lijkt op korte termijn een stap te gaan maken. Allemaal sterkhouders van Feyenoord, maar zij leveren niet op wat de concurrentie wél voor elkaar krijgt. Kokcu is nu nog recordtransfer in De Kuip en vertrok voor 30 miljoen euro naar Portugal, terwijl Geertruida dat record alweer gaat verbreken met naar verluidt 32,5 miljoen euro.

Succes is de sleutel

Mooie bedragen, maar het komt niet in de buurt van de concurrentie. Ajax is duidelijk eenzame koploper als het gaat over transferinkomsten en te concluderen valt dat succes in Nederland, maar vooral ook in Europa, de sleutel zijn voor astronomische bedragen. Feyenoord is zeker van deelname aan de UEFA Champions League, terwijl PSV zich via de kwalificatie hoopt te plaatsen voor het miljardenbal. Kunnen de twee clubs Ajax gaan naderen?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers