Elvis Manu wordt 30 jaar vandaag: waar is de ex-Feyenoorder nu?

Elvis Manu wordt vandaag 30 jaar. De oud-Feyenoorder keerde in januari 2023 kort terug in de Eredivisie, waar hij FC Groningen moest behoeden voor degradatie. Inmiddels is de cultheld, met een marktwaarde van 500.000 euro, transfervrij op te pikken na zijn vertrek bij het Bulgaarse Botev Plovdiv. 

Manu heeft een indrukwekkend CV in Nederland. Hij kwam voor maar liefst vijf Eredivisie-clubs uit: Feyenoord, FC Groningen, SC Cambuur, Excelsior en Go Ahead Eagles. In totaal speelde de Ghanees-Nederlandse centrumspits 71 Eredivisie-wedstrijden, waarin hij vijftien keer tot scoren kwam en 8 keer de aangever was bij een doelpunt. Daarbij speelde Manu ook 20 wedstrijden in de Keuken Kampioenen Divisie, waarin hij 8 keer scoorde en 2 assists gaf. 

In 2015 vertrok Manu voor het eerst uit Nederland voor een avontuur in Engeland. De spits tekende bij Brighton & Hove Albion, dat destijds nog uitkwam in de Championship. In Brighton kwam Manu niet aan spelen toe en na een aantal seizoenen te hebben gefunctioneerd als bankzitter, onderbroken door een seizoen waarin hij verhuurd werd aan Huddersfield Town, mocht Manu weer vertrekken in 2016. 

Een terugkeer in Nederland zette Manu's carrière weer op de rit, waar hij veertien wedstrijden kon spelen bij Go Ahead Eagles. Wel kwam hij dat seizoen slechts twee keer tot scoren in 1.048 minuten speeltijd. 

Manu besloot het over een andere boeg te gooien en tekende dit keer in Turkije, bij Genclerbirligi Ankara, om een jaar later in 2018 een binnenlandse transfer te maken naar Akhirsaspor. In 52 wedstrijden in Turkije kwam de aanvaller 11 keer tot scoren. Daarna beleefde Manu ook nog korte avonturen in China, bij Beijing Rhene, om vervolgens de overstap te maken naar de Bulgaarse competitie. In totaal speelde Manu vier seizoenen in Bulgarije, waarin hij 17 keer tot scoren kwam in 50 wedstrijden. 

Het laatste avontuur van Manu werd geen groot succes. De aanvaller werd gehuurd door FC Groningen om een poging te doen om de club te behoeden voor degradatie, maar slaagde daar niet in. In 10 wedstrijden, met een totaal van ruim 600 minuten, kwam de spits geen enkele keer tot scoren. 

Het matige seizoen van Manu in Groningen heeft er ook voor gezorgd dat zijn Bulgaarse werkgever Botev Plovdiv niet wilde verlengen met de aanvaller. Daardoor is Manu nu transfervrij. Over een mogelijke volgende bestemming van Manu is nog niets bekend, de speler heeft in ieder geval nog niet aangegeven te willen stoppen met voetballen.