Het niveauverschil tussen het team uit ’88 en dat van nu…

Het niveauverschil tussen het team uit ’88 en dat van nu…

Het Nederlands elftal zal deze zomer wederom gaan aantreden op een Europees Kampioenschap, onder leiding van bondscoach Ronald Koeman. Vooralsnog het enige eindtoernooi wat Nederland ooit won was  het EK in 1988. Wat zijn de verschillen tussen het team van toen en dat van nu?

De bondscoach
Allereerst gekeken naar beide coaches, wie had een indrukwekkender cv bij aanvang van het toernooi. In 1988 stond het Nederlands elftal onder leiding van niemand minder dan Rinus Michels. Wat had Michels als coach destijds al bereikt voor hij het Europese Kampioenschap in de wacht sleepte met Oranje? Als clubcoach won hij met Ajax viermaal het landskampioenschap (1966, 1967, 1968, 1970). Ook won hij met Ajax driemaal de KNVB-beker (1967, 1970, 1971). Met FC Barcelona won hij één landstitel en één Spaanse Beker. Als bondscoach had Michels al eens de finale weten te bereiken van het WK in ’74, deze werd echter verloren met 2-1 van West-Duitsland. 

Koeman was onderdeel van de selectie die onder Michels het EK in ’88 won. Koeman heeft een uitgebreider cv als het aankomt op clubs waar hij gewerkt heeft. Onder andere Ajax, PSV, Feyenoord, Everton, Southhampton en Barcelona staan in het rijtje waar de Nederlandse verdediger het voor het zeggen heeft gehad als coach. Koeman heeft als trainer wisselende successen meegemaakt, hij pakte bij verschillende clubs prijzen. Maar heeft ook de deur toegewezen gekregen, zoals bij Barcelona, ondanks dat hij daar bijvoorbeeld wel de Copa del Rey won. Als bondscoach heeft Koeman nog geen prijzen op zijn naam staan, wellicht dat daar deze zomer verandering in komt. 

De doelman en achterhoede 
Hans van Breukelen moest in ’88 het doel leeghouden namens oranje. Hij speelde destijds bij PSV, zij wonnen in 1987/1988 de Europacup-I. Het ziet er naar uit, gekeken naar de voorbereidingen naar het toernooi toe, dat tijdens de editie van 2024 Bart Verbruggen in goal zal aantreden namens Oranje. Hij keept sinds dit seizoen bij de Engelse club Brighton, die zich in de middenmoot bevindt van de Premier League. Dan de achterhoede, wat waren op het EK in ’88 de grote namen? Zoals eerder vermeldt speelde huidige bondscoach Koeman mee, die dat jaar zelf speelde voor PSV. Naast hem had het Nederlands elftal Frank Rijkaard (Real Zaragoza) ter beschikking. Real Zaragoza zegt echter weinig over de speler die Rijkaard toen al was, hij werd Europees al erkend. Zijn optreden op het EK won hem ook een transfer naar Italiaanse gigant AC Milan. Daarnaast had je in de verdediging de iets minder bekende namen: Adri van Tiggelen (Anderlecht) en Berry van Aerle (PSV). Zij speelden ook elk vijf wedstrijden op het eindtoernooi. 

Nu is Virgil van Dijk vanzelfsprekend de grote man achterin voor het Nederlands elftal, de aanvoerder van Liverpool wordt al langere tijd beschouwt als een van de beste verdedigers uit Europa. Het is nog de vraag wie Koeman gaat opstellen naast de 32-jarige Van Dijk. Een andere grote naam is Nathan Aké, hij speelt bij Manchester City, de Engelse topclub die vorig jaar nog de treble wist te winnen. Daarnaast is er Jeremie Frimpong, wingback van de Duits kampioen Bayer Leverkusen. Hij is dit seizoen Europees gezien een van de beste als het aankomt op zijn positie.

Het middenveld 
Het middenveld werd in ’88 bezet door de volgende heren; Gerald Vanenburg (PSV), Arnold Mühren (Ajax), Erwin Koeman (KV Mechelen), Wilbert Suvrijn (Roda JC) en Jan Wouters (Ajax). Wat opvalt als hiernaar gekeken wordt is dat bijna alle spelers zelf uitkwamen voor een Nederlandse club. Hoe verhoudt zich dat tot de middenvelders die Oranje nu meeneemt? De grootste naam die Nederland nu bezit op het middenveld is een twijfelgeval voor deze zomer, Frenkie de Jong. De middenvelder van FC Barcelona raakte dit seizoen geblesseerd aan zijn enkel en is dus nog maar de vraag of hij er bij zal zijn. Daarnaast zijn er anders dan in ’88 veel namen die uitkomen voor Europese (top) clubs. Zo zijn Teun Koopmeiners en Marten de Roon (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan) namen die meegaan deze zomer. Verder is er ook de nodige aanwas van spelers uit de Eredivisie; Jerdy schouten en Joey Veerman (PSV), Mats Wieffer en Quinten Timber (Feyenoord). 

De voorhoede
Met namen als Marco van Basten en Ruud Gullit voorin kwam het Nederlands elftal in ’88 in aanvallend opzicht niks tekort. Van Basten en Gullit speelden beiden voor AC Milan en zijn ook allebei Ballon D’Or winnaars. Naast hen had Oranje voorin Wim Kieft (PSV), John van ’t Schip (Ajax) en John Bosman (Ajax). Laatstgenoemden kennen echter minder Europees succes als de heren van AC Milan. Er is één gevestigde naam in de voorhoede van Oranje deze zomer, Memphis Depay. Depay speelt nu bij Atletico Madrid en speelde eerder ook al voor bijvoorbeeld FC Barcelona en Manchester United. Ondanks dat is zijn echte grote doorbraak nooit écht gekomen. Hij behoort tot op heden nog altijd top de subtop van Europa als het gaat om aanvallers. Naast de 30-jarige spits moet Oranje het hebben van aankomend talent. Bijvoorbeeld de twintig jaar oude Xavi Simons, speelt nu voor RB Leipzig en hij wordt beschouwd als een groot talent. Verder is er ook de 24-jaar oude Cody Gakpo, spelend voor Liverpool. Dan hebben we verder Donyell Malen, de 25-jarige aanvaller die een uitstekend seizoen kent bij Dortmund. De spits van Ajax, Brian Brobbey. Ook Wout Weghorst zal er bij zijn, al is het nog de vraag welke rol hem toebedeeld zal worden. 

Conclusie 
Er zijn komend EK meer Oranjespelers die een Europese top- of subtopclub vertegenwoordigen dan in 1988 het geval was. Wel is het zo dat in 1988 bepaalde linies op het veld grotere namen (Europees gezien) stonden opgesteld dan Nederland nu kan doen. Dit neemt niet weg dat zij het dit eindtoernooi mogen gaan bewijzen. Wie weet pakt deze selectie de tweede grote prijs voor Nederland en kunnen we over een aantal jaren het vergelijk maken met ‘het team uit 2024.’ 

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers