Vitesse de volgende? Deze Nederlandse profclubs gingen failliet

Sinds het ontstaan van het betaalde voetbal verdwenen er twaalf profclubs in Nederland. Nu Vitesse in noodweer verkeert, dreigt het nummer dertien te worden. Van Xerxes/DHC tot Achilles ‘29; deze Nederlandse profclubs gingen failliet. 

Vitesse failliet 

Vitesse is door een puntenaftrek van 18 punten al gedegradeerd uit de Eredivisie en kampt met dringende financiële problemen. De club is gedwongen om een extra lening af te sluiten tegen een extreem hoog rentepercentage, vanwege een tekort van miljoenen voor dit lopende seizoen. Volgens insiders bij de club nadert dit tekort de 3,5 miljoen euro. De nieuwe algemeen directeur, Edwin Reijntjes, beschouwt dat de club op de rand van de afgrond staat. Eerder wees de KNVB een overname van Vitesse af.

Achilles '29 (2018) 

In 2013 zette Achilles de stap naar het professionele voetbal, maar kon het niveau niet aan. Familie Derks, die de club al 40 jaar steunde, probeerde na de degradatie uit de eerste divisie te redden wat er te redden viel. De club kampte met hoge schulden, de stichtingen prestatievoetbal en accommodatie Achilles gingen failliet, spelers en trainer liepen de deur uit, hele teams en afdelingen binnen de vereniging werden al opgeheven. De club raakte gebrouilleerd met de familie Derks en moesten zelfs op zoek naar een nieuw sportpark. Momenteel komt de club uit in de Tweede klasse.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

AGOVV (2013) 

De rechter in Zutphen liet AGOVV Apeldoorn in 2013 failliet verklaren. De voetbalclub kampte met een belastingschuld van 400.000 euro. AGOVV kreeg uitstel om dat bedrag alsnog te betalen, maar slaagde hier niet in. 

SC Veendam (2013) 

In mei 2010 werd BV Veendam failliet verklaard, maar werd het faillissement weken later in hoger beroep nietig verklaard. In 2013 ging het definitief mis: Een groep investeerders stond nog wel garant voor twee á drie ton, maar om de club te redden was per direct 675.000 euro nodig en dat lukte niet. 

RBC Roosendaal (2011) 

Kort voor het vieren van haar 100-jarig bestaan in 2011 werd RBC Roosendaal failliet verklaard. Zoals bij vele andere clubs, was de gemeente niet bereid om financiële steun te bieden. De schuld bedroeg tussen de 5 en 6 miljoen euro, en er was dringend behoefte aan een bedrag van ongeveer 500.000 euro op korte termijn, wat niet kon worden verkregen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

HFC Haarlem (2010) 

HFC Haarleem was ooit de op één na oudste profclub van Nederland (1 oktober 1889). Toch nam de club in 2010 afscheid vanwege een schuld van 2 miljoen euro. HFC Haarlem kon niet op tijd een investeerder vinden die bereid was de schuldenlast over te nemen. 

VC Vlissingen/VCV Zeeland (1994) 

Door de aanzienlijke verliezen die de club in het betaald voetbal had opgebouwd, werd VC Vlissingen in 1994 failliet verklaard. Het bestuur van de club had geanticipeerd op de situatie en vrijwel onmiddellijk na het faillissement werd er een doorstart gerealiseerd. Onder de oorspronkelijke naam VCV maakte de club een doorstart in het amateurvoetbal, waar het nog altijd actief is. 

FC Wageningen (1992) 

Hoewel FC Wageningen aan sponsors en pers een begroting voor het seizoen 1992-1993 presenteerde die sluitend was, werd op 4 maart 1992 het faillissement aangevraagd door de Belastingdienst. De club slaagde er niet in om aan de voorwaarde te voldoen om 40 procent van de totale belastingschuld op tijd te betalen. 

SC Amersfoort (1983) 

Vanwege financiële problemen door de slechte toeschouwersaantallen en het verlies van de belangrijkste sponsor werd SC Amersfoort in 1983 failliet verklaard. 

FC Amsterdam (1982)  

FC Amsterdam ontstond op 20 juni 1972 uit de fusie van de Amsterdamse voetbalclubs Blauw-Wit en DWS, later gevolgd door De Volewijckers. Door spelersverkopen en sportieve neergang, zakte de club in het seizoen 1977-1978 af van de Eredivisie naar de Eerste Divisie. Ondanks verhuizing naar het bijveld van het Olympisch Stadion, bleef het aantal toeschouwers afnemen. In mei 1982 viel het doek definitief voor FC Amsterdam. 

FC Vlaardingen (1981) 

Bij de belastingdienst bouwde FC Vlaardingen een schuld van 100.000 gulden op en salarissen werden niet of nauwelijks meer betaald. Slechts een paar honderd toeschouwers stonden er nog de langs de lijn en de club werd in 1981 opgedoekt. 

FC Hilversum (1968)  

FC Hilversum had een wisselvallige periode in het betaald voetbal (1955-1968), waarin de club in het seizoen 1961/1962 zelfs promoveerde naar de Eerste Divisie. Wegens financiële problemen besloot de club in 1968 terug te keren naar het amateurvoetbal, waar het nog altijd actief is. 

Xerxes/DHC (1968) 

Het Rotterdamse Xerxes/DHC, voorheen bekend als Xerxes, was de eerste Nederlandse profclub die failliet ging. Ondanks een 7e plaats in de Eredivisie, ging de Rotterdamse club aan het einde van 1968 failliet. Xerxes ging verder als amateurvereniging en speelt tegenwoordig als XerxesDZB in de 1e klasse.

MVV bijna falliet

Naast Vitesse, staat er nog een Nederlandse profclub op omvallen. Het gaat om MVV Maastricht. In gesprek met L1 liet algemeen directeur Laura van Leeuwen eerder het volgende weten. "Een faillissement is een realistisch scenario."

(Tekst gaat verder onder de video)

FC Twente ging bijna falliet

Een club die net op tijd gered werd, is FC Twente. De club zat in 2019 tientallen miljoenen in de schulden, maar werd door de gemeenteraad en enkele investeerders geholpen en zo werd een faillissement voorkomen. Ondanks de moeilijke periode, bleven de fans van FC Twente hun club trouw. Zo ook die van het bekende Vak-P.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers