Licentiecommissie wijst overname Vitesse af; club reageert vol onbegrip

De licentiecommissie van de KNVB heeft een streep gezet door een overname van Vitesse door het Amerikaanse Common Group. De Arnhemmers snappen maar weinig van het besluit.

"Naar het oordeel van de licentiecommissie is niet gebleken dat de Common Group beschikt over eigen vermogen en is niet duidelijk of de Common Group investeerders heeft. Er is geen inzicht gegeven in de herkomst van het (aan te trekken) geld van de Common Group", zo schrijft de KNVB.

Daarnaast krijgt Vitesse een boete opgelegd. Deze bedraagt duizend euro en komt doordat 'de club de licentiecommissie zou hebben misleid.' Tegen de boete kunnen de Arnhemmers niet in beroep gaan, tegen de uitspraak over de overname wel.

Reactie

In Arnhem waren ze vanzelfsprekend teleurgesteld over de uitspraak. "Na al die maanden waarin er keihard is gewerkt om de overname tot stand te brengen, is dit natuurlijk een grote teleurstelling. Helemaal na het gesprek dat we eind januari nog met de licentiecommissie van de KNVB hadden. In dat gesprek werd duidelijk dat er geen vragen meer waren vanuit de licentiecommissie. Dat nu wordt gesteld dat er onvoldoende informatie is, is onbegrijpelijk. Verder is het op zijn zachtst gezegd ongelukkig dat de beslissing uiteindelijk slechts ruim één uur voor de externe communicatie van de KNVB met Vitesse gedeeld is."

Ook Coley Parry van de Common Group, reageert teleurgesteld, al was hij niet verrast. "Ik ben teleurgesteld, maar niet geschokt door de uitkomst. De afgelopen zeventien maanden hebben zowel de licentiecommissie als Integis ons aanbod om te praten met verschillende betrokken specialisten, zoals accountants en juristen, afgewezen. Partijen die extra informatie zouden kunnen verschaffen. Het lijkt erop dat de beslissing al vast stond en ik begrijp niet dat dit zolang moest duren. Op dit moment is de continuïteit bij Vitesse het allerbelangrijkste. We blijven de club ondersteunen en zijn vastberaden. Ook binnen het beoogde alternatieve plan", zo laat hij weten op de clubwebsite van Vitesse.

Vitesse heeft tot woensdag 21 februari om in beroep te gaan. De club meldt al dat er een plan B op tafel ligt in de Gelderse hoofdstad.