Ophef bij Vandaag Inside: Bennie Jolink uit kritiek op Wilders, maar gaat zelf over de racistische grens

Zanger Bennie Jolink, bekend van de Achterhoekse band Normaal, zorgde vrijdagavond tijdens zijn eerste optreden als bargast bij Vandaag Inside voor ophef met een racistische opmerking. Jolink (78) noemde motoren van Aziatische makelij “spleetogenrommel” en kreeg na de uitzending op sociale media veel kritiek. Opvallend genoeg sprak Jolink zich tijdens dezelfde uitzending ook juist fel uit tegen racisme en discriminatie.

Racistische uitspraak over Aziatische motoren

In het gesprek over motorvoertuigen gaf Jolink zijn voorkeur voor Europese motoren duidelijk aan. “De echte motorliefhebber wil het Engelse spul. Die spleetogenrommel, daar moeten we niks van hebben,” zei hij. Presentator Wilfred Genee reageerde luchtig met de opmerking: “Spleetogenrommel, dat zijn goede teksten.” Deze uitlating veroorzaakte meteen opschudding, vooral omdat Jolink zich op andere momenten in de uitzending juist uitsprak tegen racisme.

Tegenstrijdige boodschap over racisme en discriminatie

Later in de uitzending benadrukte Jolink zijn afkeer van racisme en lichtte hij toe dat zijn band Normaal bezig is met een nieuwe versie van het nummer Doe Effe Normaal, dit keer in een reggaestijl en met een boodschap tegen discriminatie. Daarnaast uitte hij kritiek op PVV-leider Geert Wilders en beschuldigde hem van xenofobie. Jolink was duidelijk: “Als Wilders zegt dat ‘de mensen’ zich niet meer thuis voelen, bedoelt hij blanken met blond haar en blauwe ogen. Dat grenst aan racisme, en Wilders moedigt racisme aan.”

Achtergrond van Jolinks kritiek op Wilders

In de uitzending werd ook een omstreden schilderij van Jolink getoond, waarop Geert Wilders te zien is met figuren zoals Adolf Hitler en Anders Breivik, omringd door een hakenkruis. Dit schilderij symboliseert Jolinks afkeer van de boodschap van Wilders en diens ideeën over immigratie en de Nederlandse identiteit.

Reacties en kritiek na de uitzending

De uitspraak over Aziatische motoren kwam Jolink op zware kritiek te staan. Veel kijkers en sociale mediagebruikers reageerden verontwaardigd en noemden de opmerking “hypocriet” en “schokkend”. Sommigen wijzen erop dat Jolinks dubbele boodschap zijn geloofwaardigheid in de strijd tegen discriminatie ondermijnt. Hoewel de zanger vaak uitgesproken is over zijn politieke en sociale standpunten, lijkt deze uitspraak juist het tegenovergestelde effect te hebben.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers