Van der Vaart: 'Kan zomaar een van de meest dramatische Ajax-jaren worden'

De uitschakeling van Ajax in de Champions League had volgens Rafael van der Vaart 'nooit mogen gebeuren'. Ajax verloor in eigen huis van Benfica, waar het op bezoek met 2-2 ongelukkig gelijkspeelde. De analist concludeerde dat er veel mis ging in Amsterdam.

In de eerste helft overtuigde Ajax, maar lukte het niet om tot scoren te komen. "Ajax was de eerste helft goed, niet top. De tweede helft was het niet goed meer en hebben ze bijna geen kans gecreëerd", aldus Van der Vaart. Het laatste schot op doel van Ajax was in de 36e minuut. "Dit is zó typisch voor het Portugese voetbal. Zo worden zij geboren. Hun geduld wordt beloond."

Door een doelpunt van Darwin Nunez in de 77e minuut vloog Ajax uit de Champions League. Bij de 0-1 ging er veel mis en werd vooral André Onana aangewezen als zondebok. "Ik vind het sowieso apart dat Jurriën Timber op hem staat, hij is twee koppen groter. Dan komt Andre Onana uit, maar die is veel te laat. Hij weet zelf ook wel dat dit natuurlijk een fout is", aldus Van der Vaart. "Als je hier uitgeschakeld wordt door Real Madrid, denk je: 'het was een goed seizoen'. Nu heb je een klotegevoel omdat het tegen Benfica is. Ajax zet Nederland al jaren op de kaart Europees, maar dit had gewoon niet mogen gebeuren."

Klotejaar

De keiharde tik die Ajax nu krijgt te verduren, kan volgens Van der Vaart zomaar eens voor problemen zorgen in de rest van het seizoen. De analist wijst op de twee Houdini-acts van Ajax tegen RKC en Cambuur (3-2 en 2-3). "Als je daar punten verspeelt, sta je tweede. Dan wordt het helemaal een klotejaar. Er zijn ook zoveel dingen gebeurd buiten het voetbalveld, dan kan het zomaar een van de meest dramatische jaren van Ajax worden. Daar hoop je natuurlijk niet op."

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over Ajax - Benfica’

Zuivere speeltijd Ajax - Benfica: spel lag ruim veertig minuten stil

VIDEO: Politie in conflict met Ajax-supporters, ME zet traangas in

Ajax-fans WOEST op oud-speler Vertonghen na CL-uitschakeling: "Ik haat jou echt"

Voetbalfans steken de draak met Ajax na uitschakeling: 'Zal Berghuis al spijt hebben?'

Ajacieden reageren op Champions League-uitschakeling: 'Eigen schuld, dikke bult'

Onana de Kop van jut na uitschakeling Ajax: 'Zonder doping veel minder'

VIDEO GOAL: Ajax - Benfica 0-1 (Darwin Nunez)

Ajax-analisten zorgen voor frustratie: 'Dat geleuter van Boskamp en Sneijder kan echt niet'

Ajax-fans ergeren zich aan scheidsrechter: 'Naar de Bas Nijhuis-school geweest?'

Commentaar uit de toekomst wekt irritatie op: "Jullie zijn al 50% van jullie kijkers kwijt"