Wie is de Baas aan de Maas? Feyenoord of Sparta?

Het stadion is uitverkocht, voor een derde dan. Rotterdam kijkt uit naar de enige echte stadsderby van Nederland. Feyenoord-Sparta, komende zondag al om 12:15 uur in de Kuip. Een lunchwedstrijd heet dat. Blijft Feyenoord in de race voor in elk geval de tweede plek of zorgt Sparta voor een nare smaak door Feyenoord van de winst af te houden?

Onderling resulaat

Het is zondag tijd voor de tweede en tevens laatste Rotterdamse derby van het seizoen. Eerder dit seizoen eindigde het Rotterdamse onderonsje in een 0-1 overwinning voor Feyenoord. De Belgische spits Cyriel Dessers maakte in de 92e minuut de winnende treffer.  Feyenoord is overigens al acht wedstrijden op rij ongeslagen tegen de stadsgenoot. De laatste keer dat Sparta won was in 2017, toen scoorde Mathias Pogba (broer van) al na één minuut het enige doelpunt in de wedstrijd.

Transferperiode

Beide teams waren behoorlijk actief in de inmiddels voorbije transferperiode. Sparta huurde vooral spelers, maar de club van Henk Fraser raakte ook een basisklant kwijt en een groot spitsentalent: Bryan Smeets en Emanuel Emegha. De spelers zijn respectievelijk verkocht aan Lommel SK en Royal Antwerp FC.

Sparta kocht ook één speler, Adrian Dalmau, de Spaanse spits komt over van FC Utrecht. Verder haalde Sparta zoals gezegd vooral spelers op huurbasis: Younes Namli (FC Krasnodar), Arno Verschueren (Lommel SK), Joeri de Kamps (SK Slovan Bratislava) en Riza Durmisi (Lazio Roma).

Vooral de laatstgenoemde kwam als een verrassing voor velen. Riza Durmisi is namelijk een Deense linksback die voor onder meer Real Betis, OGC Nice en Lazio speelde. Ook kwam de Deen tot 23 interlands, waarvan de laatste in juni 2019.

Dan Feyenoord. Ook de club van Arne Slot roerde zich op de transfermarkt. Zo verhuurde de club vijf spelers  (Mark Diemers, Christian Joe Conteh, Francesco Antonucci, Aliou Balde, Naoufal Bannis) en trok het vijf spelers aan: Patrick Walemark, Cole Bassett, Jorrit Hendrix, Philippe Sandler en Dermane Karim. 

De afwezigen

Beide teams missen weinig spelers. Bij Feyenoord is het alleen de vraag of Alireza Jahanbakhsh in de basis start, hij keert namelijk pas woensdag weer terug van zijn interlandperiode bij Iran. Bij Sparta is keeper Benjamin van Leer geblesseerd. 

De Kuip al snel uitverkocht

Nadat de seizoenkaarthouders hun kaart konden claimen voor de wedstrijd, was de Rotterdamse derby deze week al snel ‘uitverkocht’. Dit bracht alleen wel een probleem, er zijn meer seizoenkaarthouders dan beschikbare kaarten. Dit betekent dus dat er seizoenkaarthouders zijn die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen en dus vanuit huis voo de televisie de wedstrijd moeten volgen. Dit komt doordat bij de Eredivisie-wedstrijden clubs het stadion maximaal met 1/3 mogen vullen.

Mogelijke opstellingen

Feyenoord (433): Bijlow©, Pederson, Trauner, Senesi, Malacia, Kökcu, Aursnes, Toornstra, Til, Sinisterra, Linssen.

Sparta Rotterdam (532): Okoye, van Crooij, Vriends©, Beugelsdijk, Abels, Durmisi, Namli, de Kamps, Mijnans, Thy, Dalmau

Feitjes:

  • Henk Fraser heeft aangegeven te stoppen bij Sparta na het huidige seizoen.
  • Feyenoord incasseerde in de afgelopen drie onderlinge tegen Sparta duels geen tegengoals.
  • Slot en Fraser stonden vier keer tegenover elkaar als trainers. Slot won er twee, Fraser één en één wedstrijd eindigde onbeslist.

Samenvatting Sparta-Feyenoord 0-1, eerder dit seizoen

Feyenoord-doelman vertrekt