Alles over Sparta-Feyenoord

Sparta en Feyenoord stonden in speelronde 3 tegenover elkaar voor een ouderwetse Rotterdamse stadsderby, de enige stadsderby in de Eredivisie in Nederland. Dit is alles wat je moet weten over en rond de Rotterdamse Derby!

Nabeschouwing Sparta-Feyenoord 1-1 (25 augustus 2024)

Feyenoord speelt in dit nog prille seizoen voor de tweede keer gelijk. Tegen Sparta kwam het niet verder dan een 1-1-gelijkspel. Feyenoord heeft zo net als vorig seizoen vijf punten verzameld uit de eerste drie Eredivisie-duels en de achterstand op koploper PSV bedraagt na speelronde 3 wederom vier punten.

Brian Priske treedt tegen Sparta in de voetsporten van Jaap Stam

Brian Priske (W1-G2-V0) is de eerste Feyenoord-trainer sinds Jaap Stam (W0-G3-V0) die hooguit één van zijn eerste drie Eredivisie-wedstrijden wint. Priske is echter de zevende Feyenoord-trainer op rij die ongeslagen blijft in zijn eerste stadsderby in de Eredivisie; vier overwinningen en drie gelijke spelen.

Quinten Timber en Ramiz Zerrouki de held en schlemiel tegen Sparta

Ramiz Zerrouki is de eerste Feyenoorder die sinds John Dahl Tomasson en Sekou Cissé, die op 18 oktober 2009 elk een rode kaart kregen tijdens een 2-1 uitnederlaag op Het Kasteel, rood heeft gepakt in een Eredivisie-duel tegen Sparta. In datzelfde duel kreeg Rydell Poepon twee gele kaarten voor Sparta. Quinten Timber heeft na zijn treffer tegen Sparta (1-1) gescoord tegen tien verschillende tegenstanders in de Eredivisie, met in totaal twaalf doelpunten.

Sparta kwam sterk tegen de dag tegen Feyenoord

Sparta boekte voor het tweede seizoen op rij een gelijkspel in het thuisduel met Feyenoord, na vier seizoenen met thuisnederlagen in de Eredivisie. Voor de tweede keer in de clubgeschiedenis begint Sparta een seizoen met drie remises. Eerder gebeurde dit in het seizoen 1992/1993, toen Sparta een Eredivisie-record van zes gelijke spelen in de eerste zes speelronden noteerde.

In deze eeuw stond Sparta slechts twee keer bij rust voor in een Eredivisie-duel tegen Feyenoord. Op 5 maart 2017 stond Sparta 1-0 voor bij rust en won uiteindelijk met 1-0. Op 20 augustus 2023 leidde Sparta met 1-0 bij rust, maar de wedstrijd eindigde in 2-2.

Camiel Neghli de held van Spangen tegen Feyenoord

Camiel Neghli is de zesde Spartaan van deze eeuw die een Eredivisie-doelpunt tegen Feyenoord maakte vanaf buiten de 16 meter. Voor hem waren Ricky van den Bergh (2005), Nourdin Boukhari (tweemaal in 2008), Kevin Strootman (2009), Mohamed Rayhi (2019) en Mica Pinto (2023) deze eer te beurt gevallen.

Rapportcijfers Feyenoord tegen Sparta

Twee spelers zakten door het ijs op Het Kasteel. Dankzij zijn gelijkmaker is Quinten Timber de uitblinker van de middag. Dit, terwijl Ramiz Zerrouki juist op het middenveld erg teleurstelde voor Feyenoord en een rode kaart kreeg. Samen met Santiago Gimenez krijgt hij een onvoldoende voor zijn spel op Spangen. De Algerijn kreeg het op sociale media zwaar te verduren. (Tekst gaat verder na de afbeelding)

Samenvatting Sparta-Feyenoord (1-1)

De Rotterdamse Derby eindigde in een gelijkspel. Feyenoord speelde de wedstrijd met een man minder uit, terwijl Sparta juist goed wegkwam van een tweede gele kaart. Alex Bos, arbiter van dienst, kreeg via sociale media de wind van voren.


Zo speelden Sparta en Feyenoord gelijk.

Opstellingen Sparta Rotterdam - Feyenoord 

Bij Feyenoord ontbraken drie spelers, waardoor Priske moest puzzelen. Het was voor Justin Bijlow zijn laatste wedstrijd als Feyenoorder, hij kwam niet in actie, en kreeg een fraai eerbetoon vanuit het uitvak. (Tekst gaat verder na de afbeelding)

opstellingen sparta-feyenoord

Voorbeschouwing Sparta-Feyenoord (25 augustus 2024)

Deze Rotterdamse derby stond in de Eredivisie voor de 116e keer op het menu. De Trots van Zuid won 71 keer, de Spangenaren 18 maal en er waren 26 remises.

Onderlinge ontmoetingen Sparta en Feyenoord

Sparta en Feyenoord stonden al 151 keer eerder tegenover elkaar in een officieel duel. Op 18 maart 1923 speelden de ploegen voor het eerst tegen elkaar (exclusief vriendschappelijke duels). Sparta won destijds in de Eerste Klasse op Het Kasteel met 1-0 door een doelpunt van Jaap van der Mark.

Mathias Pogba 

Sparta won geen van zijn laatste 12 stadsderby's tegen Feyenoord (W0-G3-V9, alle competities) sinds een 1-0-overwinning in de Eredivisie op 5 maart 2017 op Het Kasteel. Mathias Pogba bracht Het Kasteel al na 47 seconden in extase.

Mathias Pogba speelde bij sparta en scoorde op het kasteel tegen feyenoord

Santiago Gimenez 

Vorig seizoen eindigde dit exacte Eredivisie-affiche in een 2-2-gelijkspel. Na 2 goals van Charles-Andreas Brym (40', 54') redde Feyenoord op 2 augustus 2023 een punt via Santiago Gimenez (77') en de debuterende Leo Sauer (90+1').

Op 11 februari 2024 pakte Feyenoord in De Kuip wel de 3 punten tegen Sparta: 2-0 door treffers van Dávid Hancko (57' penalty) en Lutsharel Geertruida (63').

Sparta: bijzondere statistieken rondom de wedstrijd Sparta-Feyenoord

Sparta was voor het eerst sinds 1992/1993 een Eredivisie-campagne begonnen met twee remises: 0-0 thuis tegen Heracles en 1-1 bij FC Twente-Sparta.  Het seizoen 1992/1993 was ook het enige Eredivisie-seizoen waar Sparta aan begon met 3 remises. Het werd destijds 0-0 tegen RKC (thuis), Cambuur (uit) én Ajax (thuis). Na het gelijkspel tegen Feyenoord (25/8) kwam dit aantal op drie te staan.

De enige Eredivisie-seizoenen waarin Sparta niet tot scoren kwam in zijn eerste 2 duels op Het Kasteel, waren 1992/1993 (eerste 3) en 1968/1969 (eerste 2).

Tobias Lauritsen

Sparta raakte een speelronde eerder in de uitwedstrijd tegen FC Twente (1-1) 2 keer de paal (via Tobias Lauritsen) en eenmaal de lat (via Mohamed Nassoh). De thuisploeg trof eenmaal de lat (via Carel Eiting).

Sparta slikte vorig seizoen exact 2 goals in alle 4 stadsderby's in de Eredivisie: tegen Feyenoord (2-2 thuis en 2-0 uit) en Excelsior (4-2 thuis en 2-1 uit).

Tobias Lauritsen stond voor de derby op 25 Eredivisie-goals voor Sparta, één minder dan Louis van Gaal, Juul Ellerman en Dennis Krijgsman.

Vijf Noren maakten meer dan 25 treffers in de Eredivisie: Hallvar Thoresen (152), Harald Berg (47), Erik Nevland (43), Bjørn Johnsen (28) en Markus Henriksen (26).

Jonathan de Guzman

Jonathan de Guzman debuteerde in september 2005 namens Feyenoord in het betaald voetbal. Na 130 wedstrijden en 26 goals (alle competities) vertrok hij in de zomer van 2010 naar RCD Mallorca. Mike Kleijn maakte deze zomer de overstap van Varkenoord naar Het Kasteel. Kleijn wacht nog op zijn debuut in het betaald voetbal.  

Jeroen Rijsdijk 

Jeroen Rijsdijk kon de eerste geboren Rotterdammer worden die in het betaald voetbal als Sparta-trainer van Feyenoord won. Rijsdijk (W0-G1-V1) hoopt te doen wat Pim Visser, Leo Steegman, Rob Baan, Rob Jacobs en Jan Everse in 19 pogingen niet lukte (W0-G10-V9, alle competities).

Toon van den Enden was op 3 november 1954 de laatste Rotterdamse Sparta-trainer die Feyenoord aftroefde: een 5-2 thuiszege in de 1e Klasse - district West I. 

Feyenoord: opmerkelijke statistieken vóór de wedstrijd Sparta-Feyenoord

Met een 1-5 zege bij PEC Zwolle-Feyenoord herstelde Feyenoord zich in speelronde 2 van het 1-1-gelijkspel tegen Willem II in speelronde 1 van dit Eredivisie-seizoen. Feyenoord ligt voor op het schema van vorig seizoen, want toen werd er gestart met 2 gelijke spelen. In speelronde 3 werd Almere City met 6-1 verslagen.

Feyenoord is voor de derby in alle competities 29 duels op rij ongeslagen (W21-G8-V0), sinds een 2-1 nederlaag bij Celtic in de Champions League op 13 december 2023. Het is voor Feyenoord de op één na langste reeks in het betaald voetbal, na een serie van 43 duels onder Václav Jezek tussen oktober 1978 en november 1979. Noot: wedstrijden beslist na penalty's tellen als gelijkspel.

Feyenoord is al 22 duels ongeslagen in de Eredivisie (W17-G5-V0), sinds een 1-2 nederlaag tegen PSV op 3 december 2023.

Feyenoord won 10 van zijn laatste 11 stadsderby's in de Eredivisie, met als uitzondering een 2-2-gelijkspel bij Sparta in augustus 2023.

Feyenoords laatste Eredivisie-nederlaag in een stadsderby dateert van 3 februari 2019: 2-1 op bezoek bij Excelsior.

Graziano Pellè

Santiago Gimenez heeft 53 keer gescoord in 88 officiële wedstrijden voor Feyenoord. Spelers die hij in het vizier had zijn onder anderen Ruud Geels (54), Graziano Pellè (55), Gaston Taument (55) en Mario Been (56).

graziano pelle scoorde in totaal 55 doelpunten goals voor feyenoord

Alleen Willem van Hanegem (16), Cor van der Gijp (10) en Simon Tahamata (9) maakten meer Eredivisie-doelpunten voor Feyenoord in stadsderby's dan Gimenez (8 in 6 wedstrijden).

Calvin Stengs

Calvin Stengs was in speelronde 2 tegen PEC Zwolle voor het eerst direct betrokken bij minstens 3 goals in een Eredivisie-duel (1 goal, 2 assists).

Timon Wellenreuther

Timon Wellenreuther heeft voor de Derby nog altijd geen Eredivisie-duel verloren in het shirt van Feyenoord (W25-G5-V0).

De laatste 6 hoofdtrainers van Feyenoord bleven ongeslagen in hun eerste stadsderby in de Eredivisie (W4-G2-V0), sinds Mario Been in oktober 2009 met zijn ploeg met 2-1 onderuit ging bij Sparta.

Volledig speelschema van Feyenoord: uitslagen en programma.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers