Poort naar Rotterdams succes; alles over Het Kasteel van Sparta

In het Rotterdamse Spangen staat Het kasteel, waar Sparta Rotterdam de thuiswedstrijden speelt in de Nederlandse voetbalcompetities. De oudste club van Nederlandse bodem speelt al ruim een eeuw op dezelfde locatie.

Het historische stadion wordt gekenmerkt door het unieke uiterlijk, namelijk een echt kasteel. De traditionele club ademt de kernwaarden dan ook uit via de thuisbasis. Alles wat jij moet weten over Het Kasteel, lees je in onderstaand artikel! 

Wat moet je weten bij een bezoek aan Het Kasteel, het stadion van Sparta Rotterdam?

Wat is het adres en telefoonnummer van Het Kasteel?

Het stadion van Sparta Rotterdam is te vinden op het volgende adres: Spartapark-Noord 1, 3027 VW Rotterdam. Voor het geval je telefonisch in contact wil komen met de club, kan je het nummer 010-8909210 bereiken.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Zo'n 1,5 uur voorafgaand aan de Sparta Marsch, het welbekende lied dat gedraaid wordt tijdens de opkomst van de 22 spelers, openen letterlijk en figuurlijk de poorten van Het Kasteel voor de wedstrijdbezoekers. 

Wanneer is Het Kasteel open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Als er niet gevoetbald wordt in Spangen, is het alsnog mogelijk om meer te weten te komen over de historie van de club. Dit kan door een bezoek aan het Sparta Museum, op doordeweekse dagen, maar ook middels een rondleiding. De stadiontour brengt je ook in het museum. Een bezoek kost je 7,50 per persoon, maar dan kom je wel in alle ruimtes en hoekjes van het stadion. Daarnaast is er ook een mogelijkheid tot een hapje en een drankje bij De Brasserie. Er is ook een fanshop aanwezig in het stadion.

Hoe kun je het Het Kasteel bereiken?

De thuisbasis van de Rotterdamse voetbalclub ligt verre van afgelegen van de bewoonde wereld, waardoor er voldoende mogelijkheden zijn om het stadion te bereiken. De fiets kan je rondom het stadion parkeren, met tramlijn 8 en 38 word je naast het stadion afgezet en er zijn enkele parkeerplaatsen tijdens de wedstrijddagen.

Waar kun je (gratis) parkeren bij Het Kasteel?

Het is nagenoeg onmogelijk om gratis te parkeren voorafgaand en tijdens een wedstrijd van Sparta Rotterdam. De parkeerterreinen, genaamd P1, P2, P5 en P6, zijn namelijk alleen voor de mensen die in het bezit zijn van een parkeerkaart. Je mag als bezoeker parkeren in de omliggende wijken, maar dient daarvoor wel te betalen bij een parkeerautomaat of via een app. Mindervaliden kunnen parkeren langs het trottoir van het stadion, maar het is niet mogelijk om een parkeerplek te reserveren.

Wat is de verdeling van Het Kasteel en waar zit jij?

Bron: Sparta Rotterdam

Aan de twee lange zijdes van Het Kasteel zijn plekken voor businessleden gereserveerd. Het stadion is opgedeeld in vier tribunes: Kasteeltribune, Bok de Korver-tribune, Tommy van Ede-tribune en de Dennis Neville-tribune. Het bezoekersvak is in vak 29 van de Bok de Korver-tribune, die verder voor iedereen toegankelijk is. Datzelfde geldt voor de Dennis Neville-tribune. Op de Tommy van Ede-tribune bevindt zich de perstribune en skyboxen van het stadion, terwijl de overkant gevormd worden door de ridderzaal, de kasteelloge én plek is voor mindervaliden. 

Wat wist jij nog niet over Het Kasteel?

Wanneer is Het Kasteel gebouwd en wie ontwierp het?

De eerste versie van Het Kasteel werd in 1916 gebouwd. De ontwerpen van architecten J.H. De Roos en W.F. Overeijnder boden houvast tijdens het realiseren van de plannen. In oktober van datzelfde jaar werd het stadion officieel geopend met een wedstrijd tegen Willem II. Toenmalig heette het de Sparta Burcht, later Stadion Spangen en uiteindelijk Het Kasteel. 

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan Het Kasteel geweest of staan er gepland?

De meest impactvolle renovatie werd tussen 1998 en 1999 uitgevoerd door architectenbureau Zwarts & Jansma. De Spartanen zagen dat het eigen stadion nagenoeg volledig herbouwd werd en alleen de twee kenmerkende kasteeltorens bleven overeind. Tijdens deze werkzaamheden werd het veld een kwartslag gedraaid, waardoor het kasteel ineens onderdeel werd van de tribune. 

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Sparta Rotterdam nog meer in Het Kasteel plaats?

Het stadion beschikt over een aantal mooie ruimtes, die geboekt kunnen worden voor uiteenlopende (zakelijke) activiteiten. Er zijn tal van mogelijkheden voor het benutten van deze ruimtes. De capaciteit varieert per ruimte van 20 personen tot zo'n 250. 

​Bijzonderheden Het Kasteel

Het Kasteel wordt weliswaar al decennialang gebruikt als voetbalstadion, maar voor een aantal geluksvogels bood het stadion van Sparta Rotterdam ook huisvesting in het verleden. Dienstdoeners als terreinknechten mochten namelijk ook bewoner zijn. In 1987 verliest de familie Kiss als laatste het stadion als bewoners. In 2014 wisselde Sparta van natuurgras naar kunstgras, maar dat besluit moest snel weer teruggedraaid worden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers