Kunstgrasverbod komt naar Eredivisie: welke teams hebben nog nepgras?

Alle clubs in het Nederlandse betaald voetbal hebben samen besloten dat kunstgras niet meer mag in de Eredivisie vanaf het seizoen 2025/2026. Dit kwam dinsdag naar buiten uit de Algemene Vergadering Betaald Voetbal. Voor welke teams betekent dit dat ze moeten afstappen van hun synthetisch gras?

KKD-teams nu ook akkoord met voorstel

Clubs met kunstgras krijgen geld om over te stappen naar écht gras of hybride gras. Deze regel werd al verwacht, maar nu zijn alle clubs het eens geworden. Eerst waren alleen de Eredivisie-teams akkoord, maar nu ook alle teams uit de Keuken Kampioen Divisie, waar nog steeds een aanzienlijk deel van de competitie op nepgras speelt. 

Eredivisie mogelijk vanaf aankomend seizoen al kunstgrasvrij

Excelsior is momenteel de enige Eredivisie-club met kunstgras, maar zij nemen dinsdagavond op tegen NAC Breda in de play-offs om promotie/degradatie. Als de Rotterdammers verliezen, is er dus geen kunstgras meer in de Eredivisie vanaf 2024-2025 in plaats van 2025-2026. In de KKD zien we volgend seizoen in ieder geval nog kunstgrasclubs in het gedegradeerde FC Volendam, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Den Bosch, Helmond Sport, Jong AZ, MVV Maastricht, Telstar en TOP Oss.

Andere grote veranderingen in het Nederlands voetbal

De afgelopen dagen was er ook vrees voor andere verboden in het Nederlands voetbal. Door de aanstelling van Frank Paauw als bondsvoorzitter van de KNVB ontstonden er zorgen voor een mogelijk verbod op uitsupporters. De nieuwe topman heeft zich recent uitgesproken over deze angst.

Feyenoord-doelman vertrekt