Dit is Ruud van Nistelrooij: Van schitteren in Oranje tot Man United

Nederland heeft in het verleden vele topspitsen geleverd en Ruud van Nistelrooij is daar één van. De Ossenaar heeft een status als voetballegende verdiend in Nederland, Engeland en Spanje met zijn prestaties. Hier vind je alles over zijn leven binnen en buiten het veld.

Het privéleven van Ruud van Nistelrooij

Waar en wanneer is Ruud van Nistelrooij geboren?

Op 1 juli 1976 is Rutgerus Johannes Martinus (Ruud) van Nistelrooij geboren in het Noord-Brabantse Oss.

Wie is de vrouw van Ruud van Nistelrooij?

In 2004 maakte de voetballegende zijn liefde officieel en trouwde hij met zijn jeugdliefde Leontien Slaat. De twee trouwden in Geffen, waar ze hun huwelijk privé wilde houden, maar de pers kreeg hier lucht van en was in groten getale aanwezig om een beeld te krijgen van het nieuwe stel. Van Nistelrooij en zijn vrouw zijn ouders van dochter Moa, de oudste, en haar broertje Lian. De voormalig topspits heeft zelf een broer en een zus.

Hoe was Ruud van Nistelrooij als voetballer?

Voordat hij als trainer aan de slag ging, maakte Van Nistelrooij furore als speler.

Hoe zag de clubloopbaan van Ruud van Nistelrooij eruit?

Van Nistelrooij begon zijn voetbalavontuur in het dorp Geffen, voordat hij werd toegelaten tot de jeugdopleiding van FC Den Bosch. Hier debuteerde hij op 3 mei 1994 in de hoofdmacht toen hij nog maar zeventien jaar oud was. Saillant detail: hier speelde hij nog centraal op het middenveld. De Nederlandse spits verruilde Noord- Brabant voor Friesland toen hij in 1997 voor sc Heerenveen ging voetballen. Hier imponeerde hij als spits en dat leverde Van Nistelrooij een transfer naar PSV op, dat in die jaren bijna een monopolie had op de landstitel.

Er werd een recordbedrag neergeteld voor Van Nistelrooij. Hij kwam voor 12 miljoen gulden over, omgerekend 5,4 miljoen euro, wat de hoogst gemoeide som was bij een binnenlandse transfer en bewees het geld dubbel en dwars waard te zijn. Blessures gooiden vervolgens roet in het eten en zorgden ervoor dat de belangstelling van Europese topclubs tijdelijk verwaterde. Manchester United kwam in april 2001 terug en nam de kopsterke spits over voor 30,4 miljoen euro.

Als Mancunian begon Van Nistelrooij echt naam te maken voor zichzelf op het Europese toneel. Onder de legendarische Sir Alex Ferguson kwam de Nederlander in een team terecht met sterren, zoals David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes en later in zijn Premier League-loopbaan: Cristiano Ronaldo. De Ossenaar scoorde 36 keer in zijn eerste seizoen voor de Red Devils en in zijn tweede seizoen maakte hij zelfs 44 treffers. De daaropvolgende jaren werden wat wisselvalliger van de Nederlander, wat leidde tot een conflict met coach Ferguson.

Van Nistelrooij uitte zijn ongenoegen over het gebrek aan speeltijd in de finale van de League Cup in 2006. De spits werd verkocht aan Real Madrid, dat vijftien miljoen overmaakte naar Manchester United en eindigde zijn periode in Manchester met één Premier League-titel, één FA Cup, één League Cup en één Community Shield. In Madrid speelde hij van 2006 tot 2010 met sterren als de Braziliaanse Ronaldo en andere Galactico’s, maar behaalde hij maar twee landstitels en een Supercopa-titel. Van Nistelrooij sloot zijn voetbalcarrière af bij HSV en Málaga en in 2012 stopte hij met voetballen.

Hoe presteerde hij in het Nederlands elftal?

In Oranje was Van Nistelrooij één van de eerste namen op het wedstrijdformulier voor een lange periode, maar hierin wist hij geen zilverwaar te pakken. In de punt van de aanval kwam hij tot 35 goals in zeventig duels.

Hoe presteert Ruud van Nistelrooij als trainer?

In februari 2014 werd bekend dat Ruud van Nistelrooij na het WK 2014 assistent-trainer zou worden onder bondscoach Guus Hiddink, naast eerste assistent Danny Blind. Na Hiddinks vertrek bleef Van Nistelrooij assistent onder Blind.

In 2016 startte Van Nistelrooij bij de jeugdopleiding van PSV, waar hij in 2018 de leiding overnam van het Onder-19 team. Tijdens het EK 2021 was hij assistent van Frank de Boer, maar na de vroege uitschakeling van Nederland in de achtste finales.

Hoe verliep de carrière van Ruud van Nistelrooij als hoofdtrainer?

In 2021 wilde de ex-prof weer terug naar PSV om daar hoofdtrainer te worden bij Jong PSV. Dankzij het tumultueuze jaar met Roger Schmidt werd Van Nistelrooij voor de hoofdmacht gevraagd en voor het seizoen 2022-2023 was hij hoofdtrainer geworden bij PSV. Zijn eerste zilverwaar werd behaald in de Johan Cruijff Schaal, die met 3-5 van Ajax gewonnen werd. Dit was een voorbode van wat de KNVB Beker-finale ging worden in hetzelfde seizoen, waarin PSV met strafschoppen van de Amsterdammers won.

Een kleine maand later stapte de coach zelf op, omdat hij in de veronderstelling was dat er te weinig draagvlak voor hem was in Eindhoven. In juli 2024 trad hij aan als assistent bij Manchester United onder Erik ten Hag. Toen Ten Hag werd ontslagen na een teleurstellende start, nam Van Nistelrooij op 28 oktober 2024 als interim-hoofdtrainer zijn positie over.

  • 2014–2016: Nederland (assistent)
  • 2016–2021: PSV Jeugd (specialistentrainer)
  • 2018–2020: PSV Onder 19
  • 2020–2021: PSV Onder 18
  • 2021: Nederland (assistent)
  • 2021–2022: Jong PSV
  • 2022–2023: PSV
  • 2024–: Manchester United (assistent)
  • 2024–: Manchester United (interim)

Van Nistelrooij maakt een mooie ontwikkeling door als trainer.

Waar staat van Nistelrooij in de beste 10 voetballers van PSV aller tijden?

Van Nistelrooij heeft zijn kunsten voor een aanzienlijke periode vertoond voor PSV, maar levert dat hem ook een plekje op in de 10 meest legendarische voetballers van PSV aller tijden?

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers