Trainerspaspoort Erik ten Hag (profiel)

Profiel: Erik ten Hag (Haaksbergen, 2 februari 1970).

Spelerscarrière

Ten Hag begon met voetballen bij de amateurclub SV Bon Boys in Haaksbergen. Ten Hag begon als betaald voetballer bij FC Twente. Hij kwam ook uit voor De Graafschap, RKC en FC Utrecht. Ten Hag sloot zijn spelerscarrière af in Enschede.

spelerscarriere, loopbaan erik ten hag, fc twente, de graafschap, rkc, fc utrecht

Trainerscarrière

Na afloop van zijn voetbalcarrière trad Ten Hag op 1 juni 2002 bij FC Twente in dienst als hoofd jeugdopleidingen. Naast hoofd jeugdopleidingen werd Ten Hag op 1 februari 2006 aan de trainersstaf toegevoegd toen Jan van Staa tijdelijk hoofdtrainer werd.

Per 23 juni 2009 trad Ten Hag in dienst van PSV, waar hij herenigd werd met hoofdtrainer Fred Rutten. Na drie jaar werden de contracten van zowel Rutten als Ten Hag ontbonden. Ten Hag tekende daarna een contract bij Go Ahead Eagles. In zijn eerste seizoen als trainer bij de club uit Deventer promoveerde Go Ahead Eagles op 26 mei 2013 na zeventien jaar naar de Eredivisie. Kort daarop stapte hij op en werd hij vervangen door Foeke Booy.

In de seizoenen 2013/14 en 2014/15 was Ten Hag trainer van het tweede elftal van Bayern München. Gedurende deze periode behoorde hij tot de staf van Pep Guardiola.

Daarna tekende hij bij FC Utrecht. In het seizoen 2015/16 bereikte hij met Utrecht de bekerfinale, die werd verloren. Na afloop van het seizoen ontving hij de Rinus Michels Award, de prijs voor de beste trainer in de Eredivisie. In het seizoen 2016/17 won FC Utrecht in de Eredivisie de play-offs, waardoor de club een seizoen later Europees voetbal mocht spelen, maar kwam daar niet verder dan de play-offs-ronde.

Ajax

Ten Hag debuteerde op 21 januari 2018 als trainer van Ajax met een 2-0 overwinning op Feyenoord. Hij was hiermee de eerste trainer die in een klassieker debuteerde. In het seizoen 2018/19 vestigt Ten Hag internationaal de aandacht op zichzelf doordat hij een aantrekkelijk voetballend Ajax naar de halve finales van de Champions League leidt. Hierbij worden clubs uitgeschakeld die veel hogere begrotingen hebben dan Ajax. In de knock-out fase van dit toernooi worden zowel titelhouder Real Madrid als Juventus in eigen huis verslagen en uitgeschakeld. Dit betekende voor Ajax sinds 1997 weer een plek in de halve finale van de Champions League.

Op 5 mei 2019 won hij met Ajax de KNVB beker door de finale met 0-4 te winnen van Willem II. Op 15 mei 2019 werd onder leiding van Ten Hag het 34e landskampioenschap van Ajax behaald. Ten Hag ontvangt voor de tweede keer de Rinus Michels Award voor de beste trainer in de Eredivisie.

Op 14 maart 2021 verbeterde Ten Hag het Eredivisie-record als de oefenmeester met het hoogste puntenmoyenne (2,43 punten per wedstrijd) in de eerste honderd competitiewedstrijden bij zijn club.

Dit is de selectie van Ajax in het seizoen 2021-2022