Van schitteren in Oranje naar Man United: dit is Ruud van Nistelrooy

Nederland heeft in het verleden vele topspitsen geleverd en Ruud van Nistelrooy is daar één van. De Ossenaar heeft een status als voetballegende verdiend in Nederland, Engeland en Spanje met zijn prestaties. Hier vind je alles over zijn leven binnen en buiten het veld.

Het privéleven van Ruud van Nistelrooy

Waar en wanneer is Ruud van Nistelrooy geboren?

Op 1 juli 1976 is Rutgerus Johannes Martinus (Ruud) van Nistelrooy geboren in het Noord-Brabantse Oss.

Wie is de vrouw van Ruud van Nistelrooy?

In 2004 maakte de voetballegende zijn liefde officieel en trouwde hij met zijn jeugdliefde Leontien Slaat. De twee trouwden in Geffen, waar ze hun huwelijk privé wilde houden, maar de pers kreeg hier lucht van en was in groten getale aanwezig om een beeld te krijgen van het nieuwe stel. Van Nistelrooy en zijn vrouw zijn ouders van dochter Moa, de oudste, en haar broertje Lian. De voormalig topspits heeft zelf een broer en een zus.

Hoe was Ruud van Nistelrooy als voetballer?

Hoe zag de clubloopbaan van Ruud van Nistelrooy eruit?

Van Nistelrooy begon zijn voetbalavontuur in het dorp Geffen, voordat hij werd toegelaten tot de jeugdopleiding van FC Den Bosch. Hier debuteerde hij op 3 mei 1994 in de hoofdmacht toen hij nog maar zeventien jaar oud was. Saillant detail: hier speelde hij nog centraal op het middenveld. De Nederlandse spits verruilde Noord- Brabant voor Friesland toen hij in 1997 voor sc Heerenveen ging voetballen. Hier imponeerde hij als spits en dat leverde Van Nistelrooy een transfer naar PSV op, dat in die jaren bijna een monopolie had op de landstitel.

Er werd een recordbedrag neergeteld voor Van Nistelrooy. Hij kwam voor 12 miljoen gulden over, omgerekend 5,4 miljoen euro, wat de hoogst gemoeide som was bij een binnenlandse transfer en bewees het geld dubbel en dwars waard te zijn. Blessures gooiden vervolgens roet in het eten en zorgden ervoor dat de belangstelling van Europese topclubs tijdelijk verwaterde. Manchester United kwam in april 2001 terug en nam de kopsterke spits over voor 30,4 miljoen euro.

Als Mancunian begon Van Nistelrooy echt naam te maken voor zichzelf op het Europese toneel. Onder de legendarische Sir Alex Ferguson kwam de Nederlander in een team terecht met sterren, zoals David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes en later in zijn Premier League-loopbaan: Cristiano Ronaldo. De Ossenaar scoorde 36 keer in zijn eerste seizoen voor de Red Devils en in zijn tweede seizoen maakte hij zelfs 44 treffers. De daaropvolgende jaren werden wat wisselvalliger van de Nederlander, wat leidde tot een conflict met coach Ferguson.

Van Nistelrooy uitte zijn ongenoegen over het gebrek aan speeltijd in de finale van de League Cup in 2006. De spits werd verkocht aan Real Madrid, dat vijftien miljoen overmaakte naar Manchester United en eindigde zijn periode in Manchester met één Premier League-titel, één FA Cup, één League Cup en één Community Shield. In Madrid speelde hij van 2006 tot 2010 met sterren als de Braziliaanse Ronaldo en andere Galactico’s, maar behaalde hij maar twee landstitels en een Supercopa-titel. Van Nistelrooy sloot zijn voetbalcarrière af bij HSV en Málaga en in 2012 stopte hij met voetballen.

Hoe presteerde hij in het Nederlands elftal?

In Oranje was Van Nistelrooy één van de eerste namen op het wedstrijdformulier voor een lange periode, maar hierin wist hij geen zilverwaar te pakken. In de punt van de aanval kwam hij tot 35 goals in zeventig duels.

Hoe verliep de trainerscarrière van Ruud van Nistelrooy?

Van Nistelrooy heeft in de prille dagen van zijn loopbaan als trainer gefunctioneerd als assistent bij Oranje. In 2021 wilde de ex-prof weer terug naar PSV om daar trainer te worden bij Jong PSV. Dankzij het tumultueuze jaar met Roger Schmidt werd Van Nistelrooy voor de hoofdmacht gevraagd en voor het seizoen 2022-2023 was hij hoofdtrainer geworden bij PSV. Zijn eerste zilverwaar werd behaald in de Johan Cruijff Schaal, die met 3-5 van Ajax gewonnen werd. Dit was een voorbode van wat de KNVB Beker-finale ging worden in hetzelfde seizoen, waarin PSV met strafschoppen van de Amsterdammers won.

Een kleine maand later stapte de coach zelf op, omdat hij in de veronderstelling was dat er te weinig draagvlak voor hem was in Eindhoven. Sinds de zomer van 2024 is Van Nistelrooy de assistent van Erik ten Hag bij Manchester United, waar de voormalig profvoetballer zijn piekjaren beleefde.

Waar staat van Nistelrooy in de beste 10 voetballers van PSV aller tijden?

Van Nistelrooy heeft zijn kunsten voor een aanzienlijke periode vertoond voor PSV, maar levert dat hem ook een plekje op in de 10 meest legendarische voetballers van PSV aller tijden?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers