Met dit elftal had FC Groningen niet gedegradeerd, maar de harten van Europa veroverd

FC Groningen is afgelopen seizoen gedegradeerd uit de Eredivisie. De trots van het Noorden verlaat het hoogste niveau van Nederland voor het eerst in 25 jaar. In de jaren dat de club uitkwam op het hoogste niveau, ontwikkelden veel grote spelers zich in De Euroborg. Voetbalflitsen heeft een elftal samengesteld waarmee FC Groningen zeker niet zou degraderen en misschien de harten van Europa wel zou veroveren.

Doelman en defensie

Voor de plek onder de lat is gekozen voor Sergio Padt. De doelman heeft in totaal 259 wedstrijden voor de Groningers gekeept en was in zijn laatste seizoen aanvoerder van de club. 

In de laatste linie is gekozen voor een centraal duo van Ronald Koeman en Virgil van Dijk. De huidige bondscoach en aanvoerder van het Nederlands elftal hebben beiden een indrukwekkend palmares opgebouwd, maar begonnen hun grote carrière bij de trots van het Noorden. Van Dijk kwam tot 66 wedstrijden en 7 goals in dienst van de Groningers.

De backposities worden vervuld door Björn Meijer en Hans Hateboer. De huidige spelers van Club Brugge en Atalanta Bergamo speelden respectievelijk 27 en 111 duels voor Groningen. Meijer werd afgelopen zomer verkocht voor zo'n zes miljoen, wat hem de nummer vijf op het lijstje van duurst verkochte Groningers ooit maakte.

Middenvelders

Op het middenveld is er gekozen voor Filip Kostic, Azor Matusiwa en Tjaronn Chery. De eerstgenoemde won 2 seizoenen terug de Europa League met Eintracht Frankfurt en verdiende zo een transfer naar Juventus. De Serviër speelde 50 wedstrijden voor FC Groningen, waarin hij twaalf goals maakte en negen assists gaf. 

Azor Matusiwa maakt tegenwoordig furore in Frankrijk bij Stade Reims. De defensieve middenvelder speelde in 3 seizoenen 51 wedstrijden voor Groningen. De laatste middenvelder is Tjaronn Chery. De meeste Eredivisie-volgers zullen hem vooral kennen van zijn sublieme techniek en heerlijke afstandsschoten. Chery kwam in 80 wedstrijden tot 27 goals en 19 assists voor de provincieclub.

Aanvallers

In de voorste linie is er gekozen voor Dusan Tadic, Luis Suárez en Arjen Robben. Tadic begon zijn glansrijke carrière in Nederland bij FC Groningen, voor hij via FC Twente en een korte periode in Engeland belandde bij Ajax. Tadic speelde in totaal 76 keer voor Groningen en wist daarin 14 keer te scoren en 32 assists te geven. De spits in dit elftal, Luis Suárez, was procentueel nog productiever voor de trots van het Noorden: hij scoorde 15 keer in 37 wedstrijden en gaf daarnaast zeven assists. 

De absolute clubicoon in de voorhoede is Arjen Robben. De oud-speler van Real Madrid, Bayern München en Chelsea begon zijn carrière bij FC Groningen. Hij kwam uiteindelijk 59 keer in actie voor zijn jeugdclub en maakte hierin twaalf goals en gaf zeven assists.

Bekijk het elftal hier: