Alles wat je moet weten over de EK 2020 halve finale Italië - Spanje

Het EK 2020 loopt tegen zijn einde. Dinsdag 06 juli staat de eerste halve finale op het programma. Grootmachten Italië en Spanje nemen het dan tegen elkaar op. Tijd om terug te kijken op het EK van Italië en Spanje.

De weg van Italië

Italië kent een sterk EK 2020. De ploeg werd met negen punten eerste in groep A. Het versloeg Turkije met 0-3 en won met 3-0 van Zwitserland. De laatste groepswedstrijd tegen Wales won het met 1-0. In de achtste finale kwam het Oostenrijk tegen. Na de reguliere speeltijd moest er met een stand van 0-0 een verlening aan de te pas komen. De ploeg van Roberto Mancini was uiteindelijk met 2-1 te sterk. In de kwarfinale moest het België zien uit te schakelen. Dat lukte, Italië was dankzij goals van Nicoló Barella en Lorenzo Insigne met 1-2 te sterk. Aan de kant van de Italianen zijn Marco Verratti, Lorenzo Insigne en Manuel Locatelli de uitblinkers. Tegen Spanje moet Italië het doen zonder de geblesseerde Leonardo Spinazzola.

De weg van Spanje

Spanje kende een stroeve start van het EK 2020. In de eerste twee wedstrijden speelde het gelijk tegen Zweden (0-0) en Polen (1-1). In de laatste groepswedstrijd maakte het gehakt van Slowakije, door met 5-0 te winnen. In de achtste finale kwam het Kroatië tegen. De ploeg van Luis Enrique kwam op knullige wijze achter, maar knokte zich knap terug door in de 77e minuut de 1-3 te maken. Spanje dacht al door te zijn, maar werd te kijk gezet door Kroatië. In de absolute slotfase kwam Kroatië terug tot 3-3. In de verlenging was het uiteindelijk met 3-5 te sterk. In de kwartfinales moet het af zien te rekenen met Zwitserland. Dit was geen makkie voor Spanje, want er moest een strafschoppenserie aan te pas komen. Uiteindelijk waren de Spanjaarden te sterk. Aan de kant van Spanje zijn Jordi Alba, Sergio Busquets en Pablo Sarabia de uitblinkers.

Historie Italië - Spanje

De historie van Italië - Spanje kent slechts drie eerdere wedstrijden. Tijdens het EK van 2016 versloeg Italië Spanje met 2-0. Tijdens de WK-kwalificatie voor de editie in 2018 speelde de twee landen eerste met 1-1 gelijk, waarna Spanje in de tweede wedstrijd met 3-0 te sterk was.