Zahavi over oorlog in Israël: "We begrijpen niet hoe zoiets heeft kunnen gebeuren"

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is ook voelbaar voor Eran Zahavi. Met de 36-jarige aanvaller van Maccabi Tel Aviv en zijn familie gaat het goed en dus probeert hij zoveel mogelijk anderen te helpen.

Vorige week zaterdag startte de militante Palestijnse beweging Hamas een grote aanval op Israël, dat vervolgens aanvallen uitvoerde in de Gazastrook. De oorlog heeft ondertussen duizenden slachtoffers gemaakt.

"Een week geleden kwamen we terug van een wedstrijd in België tegen Gent. We waren ons aan het voorbereiden op de wedstrijd van zondag. We werden zaterdagochtend wakker en onze wereld was veranderd. In twee uur tijd is onze wereld veranderd. Niet alleen onze wereld, maar die van veel mensen", vertelt Zahavi in gesprek met ESPN.

"Met mij gaat het goed, met mijn familie ook. We zijn gezond en zijn ver verwijderd van datgene wat er is gebeurd in het zuiden", vervolgt de voormalig PSV'er. "Maar we voelen alles. We zijn heel erg verdrietig. We kunnen niet begrijpen hoe zoiets heeft kunnen gebeuren in onze wereld, hoe mensen zoiets hebben kunnen doen. Het gaat niet meer om moslims of joden. Het gaat niet om religie".

De nationale ploeg van Israël komt voorlopig niet in actie en ook de Israëlische competitie ligt stil. Zahavi: "We trainen individueel in de ochtend. Als we kleine trainingsoefeningen kunnen doen, doen we dat. We doen aan liefdadigheid. We helpen veel mensen, we bezoeken families, we gaan naar begrafenissen. Het is heel erg moeilijk. Als je de families ziet, volgt er een kleine glimlach en zeggen ze dank voor de komst, hij was een fan van jouw club".

"Het doet me denken aan datgene wat er in het verleden gebeurde bij Liverpool. Spelers en club gingen naar alle families, alle begrafenissen van de mensen die omkwamen bij de Hillsborough-ramp. Zo voelt het nu ook. We weten dat voetbal veel dingen in de wereld kan veranderen. Het kan je afsluiten van de slechte dingen die je meemaakt. Ik ben heel trots op mijn club en heel trots op datgene wat spelers in het hele land doen. Veel mensen met macht proberen hun macht in te zetten voor goede zaken. Daar ben ik heel trots op".

De UEFA heeft tijdens de interlandperiode geen algehele minuut stilte afgekondigd, tot ongenoegen van Zahavi. "Iedere keer als er iets gebeurt in de wereld, zoals in Turkije, Marokko en Libië, tonen we respect. Dan is er een minuut stilte. Dan zijn we respectvol en solidair. Nu zegt niemand iets", aldus Zahavi.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers