Waarom veranderde de UEFA de opzet van de Champions League?

​Het winnen van de UEFA Champions League is het ultieme doel voor veel clubs, maar in Nederland is meedoen net zo belangrijk als winnen. Zo kunnen er leuke extraatjes worden verdiend in het miljardenbal. Voor het seizoen 2024/2025 is er een nieuwe opzet geïntroduceerd, met een grotere groepsfase en meer teams die deelnemen aan de competitie. Dit maakt het voor teams uit vooral de ‘kleinere’ landen nog interessanter om zich te plaatsen voor het toernooi. Dit is waarom deze verandering is doorgevoerd en welke impact dit heeft.

Huidige favorieten voor de eindzege

Topclubs als Real Madrid, PSG en Bayern München worden elk jaar genoemd als favorieten voor de eindzege bij bookmakers zoals betFIRST voetbal. Dit seizoen zijn deze clubs nog in de race voor de meest prestigieuze prijs in het Europese clubvoetbal. Al verloor Bayern dit seizoen wel in de groepsfase kansloos met 3-0 bij Feyenoord. Het is in dat opzicht niet zo dat door de nieuwe opzet opeens een verrassende Champions League-winnaar zich aandient.

Laatste jaren: Winnaars en trend van dominantie

Wie Real Madrid zegt, zegt Champions League. De club won maar liefst 15 keer het toernooi en deed dit meest recent in 2022 en 2024. De trend van de laatste jaren toont aan dat de traditionele Europese grootmachten, zoals Real Madrid, dominant blijven. De meest recente wijzigingen in de opzet van de Champions League lijken daar geen verandering in te brengen. Wat is er door de jaren heen veranderd aan de opzet van de Champions League?

Historie van de Champions League

De UEFA Champions League was voorheen bekend als de Europacup I en werd voor het eerst georganiseerd in het seizoen 1955/1956. Real Madrid won de eerste vijf edities van het toernooi en is sindsdien de meest succesvolle club in de geschiedenis van de competitie met 15 titels. De naam ‘Champions League’ werd geïntroduceerd in het seizoen 1992/1993, toen het toernooi werd uitgebreid om meer teams toe te laten.

Nieuwe opzet en impact

De nieuw(st)e opzet van de Champions League werd ingevoerd vanaf het seizoen 2024/2025. Deze brengt grote veranderingen met zich mee. In plaats van de traditionele groepsfase met vier groepen, speelt elk team nu tegen acht verschillende tegenstanders in een groepsfase. De top 8 teams kwalificeren zich rechtstreeks voor de achtste finales, terwijl de nummers 9 t/m 24 een play-off ronde spelen om de laatste acht plekken te bemachtigen.

Door het nieuwe format doen meer Europese teams mee en zijn er eerder in het toernooi spannende wedstrijden. Teams spelen vaker tegen tegenstanders van vergelijkbaar niveau, wat de competitie evenwichtiger maakt. Dit zorgt voor meer dynamiek en geeft kleinere clubs een betere kans om ver(der) te komen.

Financiële verdiensten van de Champions League

De Champions League is niet alleen sportief prestigieus, maar ook financieel zeer aantrekkelijk voor de deelnemende clubs. De totale prijzenpot voor het seizoen 2024/2025 bedraagt meer dan 2 miljard euro. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van voorgaande jaren.

  • Startgeld: Elk team dat zich plaatst voor de groepsfase ontvangt een gegarandeerd startbedrag van ongeveer 20 miljoen euro.
  • Overwinningsbonussen: Clubs ontvangen 2,8 miljoen euro per gewonnen wedstrijd in de groepsfase en 930.000 euro voor een gelijkspel.
  • Kwalificatiebonussen: Het bereiken van de achtste finales levert 9,6 miljoen euro op, terwijl de kwartfinalisten 10,6 miljoen euro ontvangen.
  • Halve finalisten krijgen 12,5 miljoen euro en de twee finalisten delen een prijzengeld van 20 miljoen euro.
  • Winnaar van de Champions League: De winnaar van de finale ontvangt een extra 4,5 miljoen euro.

Dit betekent dat de uiteindelijke kampioen in totaal tot 85 miljoen euro aan prijzengeld kan verdienen, exclusief inkomsten uit ticketverkoop en televisierechten.

Verdiensten van PSV en Feyenoord in 2024/2025

PSV en Feyenoord mogen trots zijn op hun prestaties in de Champions League van het seizoen 2024/2025. Beide clubs bereikten knap de achtste finales, een prestatie die in jaren niet was voorgekomen voor twee Nederlandse teams in hetzelfde seizoen. Hoewel ze uiteindelijk werden uitgeschakeld door respectievelijk Arsenal en Inter Milaan, zetten ze het Nederlandse voetbal beter op de kaart.

PSV verdiende dit seizoen ruim 74 miljoen euro. Dit bestaande uit het startgeld, bonussen voor gewonnen wedstrijden en hun aandeel in de tv-gelden en de wedstrijd recettes meegenomen. Feyenoord verdiende een miljoen euro minder dan PSV.

Verdiensten PSV in de Champions League seizoen 2024-2025:

  • Startpremie: 18,62 miljoen euro
  • Waardepilaar: 17 miljoen euro
  • Premies: 9,8 miljoen euro
  • Positie in competitie: 6,325 miljoen euro. Plek 9 t/m 16: 1 miljoen euro
  • Tussenronde: 1 miljoen euro Achtste finales: 11 miljoen
  • Recettes: 10,5 miljoen euro

Totaal: +74 miljoen euro

Verdiensten Feyenoord in de Champions League seizoen 2024-2025:

  • Startpremie: 18,62 miljoen euro
  • Waardepilaar: 17 miljoen euro
  • Premies: 9,1 miljoen euro
  • Positie in competitie: 4,95 miljoen euro
  • Tussenronde: 1 miljoen euro
  • Achtste finales: 11 miljoen euro
  • Recettes: 11,5 miljoen euro

Totaal: +73 miljoen euro

Voor het komende seizoen 2025/2026 zullen twee teams uit de Eredivisie zich rechtstreeks kwalificeren voor de Champions League. Dit terwijl de nummer drie de kans krijgt om zich via de voorrondes te plaatsen. De belangen zijn groot, omdat de financiële beloning voor deelname aan de Champions League enorm is. Door de nieuwe opzet spelen clubs meer wedstrijden in de groepsfase, wat extra inkomsten uit tv-rechten en ticketverkoop oplevert. Bovendien biedt het toernooi meer kansen om ver te komen, zoals PSV en Feyenoord dit seizoen hebben laten zien.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers