
Opinie van de Week: Ook Björn Kuipers heeft schuld aan het diepe verval van de Klassieker
Inhoudsopgave
Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen. In navolging van Mario van der Ende vindt ook Lex Muller dat Björn Kuipers bepaalde regels niet goed hanteerde..
Wie verziekte nou eigenlijk de Klassieker? Jeremiah St. Juste of Björn Kuipers? De verdediger van Feyenoord haalde nogal dommig door op de Ajacied Nicolas Tagliarfico en kreeg daarvoor in tweede instantie rood. En dat al in de vijfde minuut, waardoor de lange middag wegdeemsterde als een kwelling voor de kijker.
Inschattingsfout Björn Kuipers
De spanning fokte Feyenoord onverantwoord op, doordat het zich kennelijk kansrijk achtte in het hol van de leeuw. Dat ontlaadde zich al na twee minuten, toen Jens Toornstra de kuit van Frenkie de Jong toetakelde. Die overtreding schatte Kuipers verkeerd in met geel. Hij twijfelde tussen die kleur en rood, maar beoordeelde het moment nog als te vroeg voor een uitsluiting.
Een kromme redenering. Drie minuten later, ook nog in de openingsfase van het als altijd beladen duel, wapperde hij alsnog met rood. De intensiteit en de snelheid lagen bij het doorgaan van St. Juste zichtbaar hoger. Kennelijk bedacht hij dat in de loop van de saaie middag, want VAR-collega Danny Makkelie moest hem daartoe wel aanmoedigen.
In de hiërarchie van de vaderlandse arbitrage geldt Kuipers als de nummer één. De 45-jarige Tukker floot internationaal onder meer op het WK van 2014 in Brazilië en vier jaar later in Rusland. Zijn hoge status kon hij in de Arena weer eens niet waarmaken. Hij ging al meteen in de fout met zijn waarneming van het voorval met Toornstra en jureerde al even wazig de charge van St. Juste.
Beide Feyenoorders verdienden rood, maar alleen St. Juste kreeg nu de schuld voor het grondig bederven van eens de echte topper gedurende de helft van een seizoen. Verre van objectief, want naast de twee spelers uit Rotterdam droeg ook Kuipers bij tot de afbraakwedstrijd tussen deze eens zo superieure grootmachten en rivalen van de Eredivisie. Dat bevestigde hij eens te meer tijdens de treffer van De Jong, na de blunder van doelman Justin Bylow.
Bijlow had tijd genoeg om fout te corrigeren
De houdbare bal tolde tussen zijn benen door, maar er was nog voldoende ruimte om de gruwelijke fout voor of op de doellijn te corrigeren. De schoen van Kasper Dolberg hielp Ajax evenwel nog aan het ongeldige doelpunt. Hij duwde als het ware de arm van Bylow en daarmee ook de bal over de streep. Te licht en te zacht, meende Kuipers te hebben gezien. Maar in de spelregels staat onder andere dat een keeper, als hij de bal in bezit heeft, sowieso niet mag worden aangevallen.
Niet alleen Willem van Hanegem had zich gruwelijk geërgerd aan ‘Koning Kuipers’. Ook Robin van Persie overlaadde de scheidsrechter van dienst met de nodige kritiek en verwijten. Beiden voelden exact aan hoe hij op zijn bekende wijze de negentig minuten doorstond. Teveel marchanderend, tot aan het einde toe. Want in de tweede helft verzuimde hij, al dan niet bewust, aanslagen van Jan-Arie van der Heijden en Jordy Clasie met geel te bestraffen. Zoals hij ook hands van Noussair Mazraoui over het hoofd zag. Hooghartig daarentegen riep hij zowel Van der Heijden als Clasie bij zich om publiekelijk een standje uit te delen als een schoolmeester aan twee stoute kleuters.
Kuipers degradeerde Klassieker tot doorsnee-gebeurtenis
Zonder meer degradeerde ook Kuipers de Klassieker tot een vlakke doorsnee-gebeurtenis in de cyclus van een seizoen. Op amper vijftig procent bewees Ajax de met PSV gedeelde suprematie in de huidige competitie. Het wordt tijd dat Feyenoord zich overgeeft aan een serieuze reflectie en diepgaande herbezinning van de ontwikkelingen na de uitschieter van het landskampioenschap in 2017. Wat het begin moest zijn van een nieuwe bloeiperiode in de Kuip, is verloederd tot een chronische struikelpartij achter de ware titelkandidaten aan.
Na tien rondes staat al vast dat Feyenoord opnieuw niet meedoet om het kampioenschap. Wat rest is de beker, maar die prijs versluiert louter de harde waarheid voor de Rotterdammers. Eens gelijkwaardig aan Ajax en zeker PSV, maar nu in punten niet beter dan Heracles.
LEX MULLER



























































