Deze voetballers kwamen uit voor PSV en Ajax; het beste elftal

In de rijke historie van het Nederlandse voetbal zijn er een aantal spelers die voor zowel Ajax, als PSV zijn uitgekomen. Wij hebben een elftal gemaakt met de meest succesvolle voetballers die voor beide ploegen hebben gespeeld.

Deze spelers droegen het shirt van Ajax en PSV

Er is een mooi elftal te maken van de spelers die voor de twee Nederlandse topploegen hebben gespeeld. Er is echter maar plek voor elf spelers. Op de bank zitten Patrick Kluivert, Andy van der Meijde, Peter Hoekstra, Klaas-Jan Huntelaar, Kenneth Pérez, Remko Pasveer, Jan Wouters, Nick Viergever, Gert Bals, Siem de Jong en Ismaïl Aissati.

Stanley Menzo

Stanley Menzo is de doelman van dit elftal. Menzo begon zijn loopbaan in seizoen 1983/84. Hij debuteerde echter bij Haarlem, want hij werd verhuurd door de Amsterdammers. In de laatste zes competitieduels van ditzelfde seizoen kreeg Menzo de kans bij Ajax van trainer Aad de Mos. De goalie vertrok medio 1994 naar PSV als vervanger van Hans van Breukelen. 

Verdediging met André Ooijer, Ronald Koeman, Jaap Stam en Michael Reiziger

André Ooijer begon zijn loopbaan ook in de Nederlandse hoofdstad. Hij stroomde door vanuit de jeugd, maar het is de verdediger destijds niet gelukt om door te breken bij Ajax 1. Hij werd verhuurd aan FC Volendam en vertrok daarna naar Roda JC. In 1997 transfereerde Ooijer naar PSV en daar speelde hij in totaal 217 wedstrijden. In 2010 keerde de Nederlander terug bij Ajax en heeft hij nog 22 wedstrijden in de hoofdmacht gespeeld.

Ronald Koeman kwam over van FC Groningen naar Ajax. De Nederlander speelde van 1983 tot 1986 bij Ajax en kwam in totaal op 94 officiële duels. In 1986 verruilde Koeman de hoofdstad voor Eindhoven. Van 1986 tot 1989 speelde 'Sneeuwvlokje' in Brabant en daar kwam hij in totaal tot 98 officiële duels.

Jaap Stam staat nog steeds bekend als een bikkelharde verdediger. Hij speelde in Nederland voor FC Zwolle, Willem II, SC Cambuur, PSV en Ajax. In 1996 streek de geboren leider neer in Eindhoven. Daar werd hij landskampioen, won hij de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal. Zijn laatste kunstje voltooide hij bij Ajax. Hij speelde daar in seizoen 2006/07 in totaal 31 wedstrijden.

Michael Reiziger is een Surinaams-Nederlander die in seizoen 1990/91 debuteeerde bij Ajax. In zijn eerste 2,5 seizoen bij de Amsterdammers speelde hij slechts drie wedstrijden, maar won hij wel de UEFA Cup. Waar Reiziger begon als rechtsbuiten, eindigde hij als rechtsback. Na een verhuurperiode bij FC Volendam en FC Groningen won hij met Ajax twee keer de landstitel, twee keer de Nederlandse supercup, eenmaal de UEFA Champions League, de UEFA supercup en de wereldbeker, Bij PSV eindigde Reiziger zijn loopbaan en speelde hij in totaal 25 duels. Hier won hij nog de landstitel.

Middenveld met Wim Jonk, Frank Arnesen, Gerald Vanenburg en Søren Lerby

Wim Jonk is een geboren Volendammer die zijn loopbaan begon in zijn geboorteplaats. In 1988 werd hij verhuurd aan de Amsterdammers en in 1989 vertrok hij definitief richting de hoofdstad. Hier heeft hij vijf seizoen gespeeld en de UEFA Cup, Nederlandse beker en landstitel gewonnen. Na een uitstapje bij het Italiaanse Internazionale keerde Jonk terug naar Nederland bij PSV. In de drie seizoenen die hij in Eindhoven heeft gespeeld won hij drie keer de supercup, eenmaal de beker en de landstitel.

Frank Arnesen brak in 1975 door bij Ajax. Onder trainer Rinus Michiels debuteerde de Deen tegen FC Utrecht. Tegen FC Utrecht speelde hij in 1981 ook zijn laatste duel in het Ajax-shirt, want de middenvelder vertrok naar het Spaanse Valencia. In 1985 kwam Arnesen over van RSC Anderlecht naar PSV. In Eindhoven kende hij drie succesvolle seizoenen, want hij behaalde in 1986, 1987 en 1988 het landskampioenschap. Daarnaast won hij ook de beker en UEFA Cup I.

Gerald Vanenburg stapte in 1979 over van Elinkwijk naar Ajax. Na een seizoen in de jeugd promoveerde hij in seizoen 1980/81 naar de hoofdmacht van de Amsterdammers. Op 5 april 1981 debuteerde hij tegen FC Den Haag. Na 173 wedstrijden in het shirt van Ajax vertrok de middenvelder naar PSV. Daar speelde hij van 1986 tot 1993 in totaal 199 duels in het rood-wit van de Eindhovenaren. 

Søren Lerby is een voormalig profvoetballer uit Denemarken. Hij speelde van 1975 tot 1983 bij Ajax. Op 11 april 1976 debuteerde de Deense middenvelder tegen Go Ahead Eagles. Hij werd met de Amsterdammers vijf keer kampioen en twee keer de beker. Hij sloot zijn loopbaan af in Eindhoven bij PSV. In 81 officiële duels voor de Eindhovenaren won hij de Europacup I.

Aanval met Wim Kieft en Ruud Geels

Wim Kieft werd in 1962 geboren in Amsterdam. Hij bleef in zijn geboortestad voor het voetbal en speelde van 1979 tot en met 1983 voor Ajax. In 1980 maakte Kieft zijn debuut onder Leo Beenhakker tegen Sparta Rotterdam. Hij won in Amsterdam drie keer de landstitel en eenmaal de beker. Van 1991 tot en met 1994 speelde hij bij PSV. Daar werd hij ook drie keer landskampioen en won Kieft in seizoen 1987/88 de Europacup I.

Ruud Geels kende een loopbaan met vele verschillende clubs. In Nederland speelde hij voor Telstar, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Ajax, PSV, NAC en Sparta. Van 1974 tot en met 1978 streek Geels neer in Amsterdam. In dienst van Ajax speelde hij 131 duels, waarin hij 123 keer wist te scoren. Hij speelde slechts één seizoen in Eindhoven, namelijk van 1981 tot 1982. Voor PSV speelde hij 32 wedstrijden, waarin hij vijftien keer tot scoren kwam.