Portugezen in de Eredivisie: van Bruma tot Dani

In totaal speelden er 34 Portugese spelers in de Eredivisie. Ook bij de traditionele top-3 zaten er veel. Voetbalflitsen zet de Portugezen op een rijtje voor je. 

De top 5 Portugezen in de Eredivisie

Dit zijn de top 5 Portugezen met de meeste speelminuten in de Nederlandse competitie.

5. Diogo Viana - VVV Venlo

Deze rechter vleugelaanvaller speelde in het zuiden van Nederland. In 2009 werd hij door FC Porto verhuurd aan de ploeg uit De Koel. De aanvaller speelde 33 wedstrijden voor Venlo, waarin hij één keer scoorde en vijf assists gaf. 

4. Bruma - PSV

Armindo Tué Na Banga, oftewel Bruma, was beresnel op de vleugels in het Philips Stadion. Hij werd in 2019 gekocht van RB Leizpig. Een jaar later verhuurde PSV hem aan Olympiakos en een jaar daarna aan Fenerbaçhe. De Turkse ploeg neemt Bruma in 2023 officieel over. Ondanks de twee keren dat de vleugelaanvaller verhuurd werd, speelde hij toch 49 wedstrijden voor de Eindhovenaren. Bruma maakte tien doelpunten en gaf zes assists. 

3. Dani - Ajax

Voor veel Ajacieden was Dani een publiekslieveling. De aanvallende middenvelder werd er met de Amsterdammers landskampioen en won twee keer de beker. In de periode van 1996 tot en met 2000 speelde de Portugees 72 wedstrijden in het rood-witte shirt. Hij scoorde twaalf keer en gaf negen keer de assist. 

2. Ivo Pinto - Fortuna Sittard

Deze rechtervleugelverdediger werd gehuurd van Dinamo Zagreb in 2021. Het beviel de Limburgers wel. Een jaar later kwam Pinot officieel over en hij speelt er nu nog steeds. De verdediger speelde al bijna honderd wedstrijden voor Fortuna en gaf al negen assists. 

1. David Nascimento - Roda JC, FC Utrecht, RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam

In 1992 kwam Nascimento naar de Eredivisie. Hij speelde toen voor Roda JC. De centrale verdediger, die ook half Kaapverdiaan is, speelde ook nog voor RBC Roosendaal. In totaal speelde de 1,85 meter lange verdediger 325 wedstrijden in de Eredivisie. Hij maakte elf doelpunten en gaf zes keer de beslissende eindpass. 

Deze Portugezen spelen momenteel in de Eredvisie

Dit is een lijst met Portugezen die momenteel in de Eredivisie spelen. Op dit moment zijn het er vijf. 

  • Ivo Pinto - Fortuna Sittard
  • Alexandre Penetra - AZ
  • Úmaro Embaló - Fortuna Sittard
  • Rui Mendes - FC Groningen
  • Saná Fernandes - NAC Breda

Portugezen die voor Feyenoord hebben gespeeld

Er hebben slechts twee Portugezen Eredivisieminuten gemaakt voor Feyenoord.

João Carlos Texeira

In 2020 kwam deze aanvallende middenvelder naar Rotterdam. Hij speelde niet veel minuten in het Feyenoordshirt. Daarom verliet de Portugees anderhalf seizoen later de club al. Uiteindelijk speelde de middenvelder negentien wedstrijden waarin hij vier assists gaf. 

Bruno Basto

De linkervleugelverdediger speelde slechts één seizoen in de Eredivisie. Ondertussen is de voetballer al gestopt, maar hij speelde achttien wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij één doelpunt maakte. 

Portugezen die voor Ajax hebben gespeeld

Er hebben in totaal drie Portugezen voor Ajax gespeeld.

Dani

Zoals eerder vernoemd in dit artikel heeft Dani geel minuten gemaakt in het Ajaxshirt. De meeste van alle drie de Portugezen.

Carlos Forbs

Carlos Forbs is een van de velen aankopen van oud-technisch directeur Sven Mislintat. Hij speelde 22 wedstrijden voor de Amsterdammers, maar kon daar niet echt doorbreken. Hij scoorde twee keer en gaf vier assist. Uiteindelijk verruilde hij in 2024 Ajax in voor Wolverhampton. 

Francesco Conceição

Voor Conceição geldt hetzelfde. Doorbreken wilde net niet lukken in Amsterdam. Deze Portugees had ook Antony voor zich wat het niet gemakkelijker maakt. Hij wist geen competitiedoelpunt te maken. Wel drie assitst. 

Portugezen die voor PSV hebben gespeeld

In totaal hebben er ook voor PSV drie Portugezen gespeeld.

Bruma

Zoals eerder genoemd heeft Bruma veel minuten gemaakt voor PSV. Consistent was het niet voor de Portugees.

Abel Xavier

Deze rechtervleugelverdediger wist in negentien wedstrijden twee keer te scoren en een assist te geven. Hij won met PSV nog de supercup. Hij speelde slechts één seizoen in Eindhoven. Hij vertrok naar Everton.

Fábio Silva

Hij won in ieder geval de KNVB-beker met PSV in 2023. Hij werd een jaar gehuurd van Wolverhampton en ging daarna weer terug naar de Engelse ploeg. De spits had Luuk de Jong voor zich en wist in negentien potjes vier keer te scoren en één assist te geven. 

Bekijk hier alle Spaanse spelers in de Eredivisie.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers