Top 10 meest bekende Nederlandse voetballers die in Portugal speelden

De Portugese voetbalcompetitie, de Primeira Liga, heeft in de loop der jaren een aantal Nederlandse voetballers verwelkomd. Hieronder een top 10 van de meest bekende Nederlandse spelers die in Portugal hebben gevoetbald.

Deze Nederlanders speelden ooit in Portugal

Meerdere Nederlanders kwamen uit in de Portugese competitie. Een overzicht. 

1. Mitchell van der Gaag - Marítimo (2001-2006)

Mitchell van der Gaag, een robuuste centrale verdediger die ook bij PSV speelde, maakte zijn naam in Portugal tijdens een lange periode bij Marítimo. Hij kwam in 2001 naar de club en bleef daar meerdere seizoenen, waarin hij uitgroeide tot een vaste waarde in de defensie. Van der Gaag stond bekend om zijn fysieke kracht en zijn leiderschap op het veld. Na zijn actieve carrière begon hij ook als trainer in Portugal, waar hij onder andere coach was van Belenenses en Marítimo. 

2. Jerrel Hasselbaink - Boavista (1996-1997)

Jerrel Hasselbaink, beter bekend als Jimmy Floyd Hasselbaink, begon zijn indrukwekkende carrière in het buitenland bij het Portugese Boavista. Na een aantal omzwervingen in de lagere divisies in Nederland en een korte periode in Portugal bij Campomaiorense, maakte hij in 1996 de overstap naar Boavista, een club die op dat moment een vaste waarde was in de Portugese top. Bij Boavista maakte Hasselbaink een sterke indruk. Hij viel op door zijn snelheid, kracht en scorend vermogen, wat hem uiteindelijk zijn grote doorbraak bezorgde. In het seizoen 1996-1997 scoorde hij 20 doelpunten in 29 wedstrijden, waarmee hij zichzelf op de radar van grote Europese clubs plaatste. Zijn prestaties in Portugal leverden hem een transfer op naar Leeds United in Engeland, waar hij zijn reputatie als doelpuntenmachine verder wist uit te bouwen. 

3. Orkun Kökçü - Benfica (2023-heden)

Orkun Kökçü is een van de meest recente Nederlandse voetballers die naam maakt in Portugal. De middenvelder verruilde in 2023 Feyenoord voor Benfica, na een succesvolle periode in Rotterdam waarin hij de aanvoerdersband droeg en een kampioenschap won. Bij Benfica werd hij al snel een van de belangrijkste spelers op het middenveld. Kökçü staat bekend om zijn creativiteit, technische vaardigheden en leiderschap, en heeft zich in korte tijd aangepast aan de Portugese speelstijl. Kökçü maakt veel indruk en zijn oud-trainer Arne Slot zou de Turks international graag naar Liverpool halen.

Lees ook: Dit houdt Feyenoord over bij een transfer van Benfica naar Liverpool of een andere club

4. Ricky van Wolfswinkel - Sporting CP (2011-2013)

Ricky van Wolfswinkel is zonder twijfel een van de bekendste Nederlandse aanvallers die in Portugal hebben gespeeld. Hij tekende in 2011 een contract bij Sporting CP, waar hij meteen indruk maakte met zijn doelpuntenproductie. 

In Lissabon trof de aanvaller zijn landgenoten Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz als ploeggenoten aan. Van Wolfswinkel werd met Sporting achtereenvolgens vierde en zevende in de Primeira Liga en haalde in het seizoen 2011/2012 de finale van de Beker van Portugal met de club. In totaal speelde hij 55 competitiewedstrijden, waarin hij 28 keer scoorde.

5. Khalid Boulahrouz - Sporting CP (2012-2013)

Boulahrouz, bijgenaamd 'De Kannibaal' vanwege zijn agressieve verdedigingsstijl, had een korte maar opvallende periode in Portugal. Hij kwam in 2012 bij Sporting CP, waar hij één seizoen doorbracht. Hoewel hij niet veel wedstrijden speelde door blessureleed, werd zijn fysieke spel wel gewaardeerd door de fans. Hij verliet de club na slechts één seizoen.

6. Stan Valckx - Sporting CP (1992-1995) 

Stan Valckx is een van de vroegere Nederlandse pioniers in de Portugese competitie. Hij maakte in 1992 de overstap van PSV naar Sporting CP, waar hij drie seizoenen speelde als centrale verdediger. Valckx werd geroemd om zijn solide verdedigingswerk en betrouwbaarheid. In zijn tijd bij Sporting CP speelde hij meer dan 80 wedstrijden en hielp hij de club aan een tweede plaats in de competitie in 1995. 

7. Douglas Franco Teixeira - Sporting CP (2016-2017)

Douglas begon zijn carrière in Brazilië maar kreeg uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit. Hij speelde in Nederland bij FC Twente en kwam via een aantal tussenstations bij Sporting terecht. Zijn tijd daar was echter kort.

In augustus 2016 tekende Douglas een contract bij Sporting Lissabon, waar hij samen met zijn oude teamgenoot Bryan Ruiz kwam te spelen, met wie hij eerder bij FC Twente op het veld stond. Maar het avontuur in Portugal werd geen succes. Douglas kwam slechts twee keer in actie voor de club. In april 2017 raakte hij in opspraak toen hij betrapt werd op het gebruik van een verboden middel. Hij had zonder overleg met de medische staf een diureticum (plaspil) ingenomen en werd daarop geschorst door de WADA. Pas in februari 2018 maakte Douglas zelf publiekelijk bekend dat hij geschorst was. Die zomer liet hij zijn contract bij Sporting ontbinden. Ondanks pogingen om een nieuwe club te vinden, slaagde hij daar niet in.

8. Peter Houtman - Sporting CP (1985-1986)

Peter Houtman, een bekende naam in het Nederlandse voetbal, speelde kort voor Sporting CP in de jaren '80. Na een succesvolle periode bij Feyenoord, vertrok hij in 1987 naar Portugal. Zijn tijd bij Sporting was echter van korte duur; hij speelde één seizoen en wist enkele belangrijke doelpunten te maken. 

In oktober 1988 keerde hij weer terug naar Feyenoord. Dit was de derde keer dat Houtman terugkwam bij Feyenoord en dus de vierde keer dat hij bij de Rotterdamse club onder contract stond. Geen één andere voetballer keerde zoveel terug bij dezelfde club.

9. Stijn Schaars - Sporting CP (2011-2013)

Stijn Schaars maakte indruk bij Sporting CP, waar hij in 2011 na een succesvolle periode bij AZ Alkmaar arriveerde. De controlerende middenvelder stond bekend om zijn spelinzicht, zijn passing en zijn leiderschap op het veld. Bij Sporting speelde hij twee seizoenen en was hij een vaste kracht op het middenveld. Na zijn tijd in Portugal vertrok Schaars naar PSV.

10. Bas Dost - Sporting CP (2016-2019)

Bas Dost maakte grote indruk bij Sporting CP, waar hij na zijn transfer van VfL Wolfsburg uitgroeide tot een doelpuntenmachine. In zijn eerste seizoen scoorde hij maar liefst 34 doelpunten in de competitie, waarmee hij de zilveren schoen in Europa won, alleen achter Lionel Messi. Dost was geliefd bij de fans vanwege zijn killerinstinct voor het doel en speelde in totaal vier seizoenen bij de club. Hij werd uiteindelijk verkocht aan Eintracht Frankfurt.

Ook deze Nederlanders stonden op de loonlijst van een Portugese club

Het verhaal van Frank Rijkaard is wel heel bijzonder. 

  • Marvin Zeegelaar (2016-2017, Sporting CP)
  • Luc Castaignos (2016-2019, Sporting CP)
  • Frank Rijkaard (1988)

Na een conflict met toenmalig Ajax-trainer Johan Cruijff besloot Frank Rijkaard na negen succesvolle jaren de Amsterdamse club te verlaten. Hij koos voor een avontuur bij Sporting Lissabon, maar de Portugese club faalde in het op tijd regelen van de benodigde papieren. Hierdoor stond Rijkaard wel onder contract, maar was hij niet speelgerechtigd om voor Sporting uit te komen. Als tijdelijke oplossing werd hij verhuurd aan het Spaanse Real Zaragoza, waar hij wel wedstrijden kon spelen. Na zijn terugkeer in Lissabon kreeg hij echter geen kans om voor Sporting in actie te komen, want het grote AC Milan klopte aan de deur. Uiteindelijk kwam Rijkaard geen enkele keer in het shirt van Sporting CP het veld op.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers