PSV heeft iets unieks: alles wat je moet weten over Philips Stadion

"Waar het ooit begon, zijn we gebleven", zo klinkt één van de liederen die nagenoeg wekelijks te horen is in het Philips Stadion van PSV. Deze zin heeft alles te maken met het Philips Stadion, dat vanaf het eerste moment de thuishaven van de Brabantse topclub is.

Op het moment dat er Europees gespeeld wordt in Eindhoven is het tijdelijk het PSV-Stadion, maar in de Eredivisie heet het stadion van PSV 'gewoon' het Philips Stadion. Philips is onlosmakelijk verbonden aan de club en was doorslaggevend in de opstart én ontwikkeling van de club. Wat moet je nog meer weten? Dat lees je hieronder!

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Philips Stadion, het PSV-Stadion, stadion van PSV? 

Wat is het adres en telefoonnummer van het Philips Stadion, ook bekend als het PSV-Stadion?

Het stadion van de Eindhovenaren maakt onderdeel uit van het hart van Eindhoven. Daar heeft de ligging van de thuishaven van PSV een belangrijke rol in. Aan de Frederiklaan 10, 5616 NH in Eindhoven, wordt gemiddeld eens in de twee weken gevoetbald door PSV. De receptie is te bereiken op 040-2505505.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Het Philips Stadion opent zo'n 1,5 uur voorafgaand aan het eerste fluitsignaal de deuren voor 35.000 toeschouwers. 

Wanneer is het Philips Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het PSV-Stadion dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Het bezoeken van een wedstrijd van PSV is één van de mogelijkheden dat het stadion te bieden heeft, omdat er bij het stadion óók een fanstore, museum én restaurant te vinden is. De fanstore is op iedere dag van de week geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur, maar op maandag opent de winkel om 12:00 uur. Op zondag is de fanstore in principe gesloten, mits er geen wedstrijd gespeeld wordt. Als dat wel zo is, kan je twee uur vóór en één uur na de wedstrijd terecht. Bij een wedstrijd op zaterdag gelden de vastgestelde openingstijden en is de winkel ook een uur na het laatste fluitsignaal nog open.

Naast de fanstore is er ook een PSV Museum, dat dezelfde openingstijden hanteert als de winkel met clubartikelen. Je kan tot uiterlijk 16.00 uur het museum betreden voor vijf euro. Op wedstrijddagen kan je tot vier uur voor de aftrap nog terecht. Eetcafé De Verlenging is het restaurant in het Philips Stadion en dit restaurant is van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur geopend en op zaterdag sluiten de deuren een uurtje eerder. Op wedstrijddagen blijven deze deuren dicht.

Je kan bij het Philips Stadion ook een kinderfeestje organiseren, een stadiontour mét of zonder lunch boeken, een tour met 'matchday'-setting, een groepstour boeken, een PSVXBavaria Brouwerijtour en ook nog een fotoreportage afnemen. De prijzen variëren. De rondleidingen zijn op maandag tot en met zaterdag, buiten wedstrijddagen om, te boeken. 

Hoe kun je het Philips Stadion, beter bekend als het PSV-Stadion, bereiken?

Door de ligging van het Philips Stadion zijn er verschillende mogelijkheden om als supporter of bezoeker af te reizen naar het stadion. Middels de trein kan je uitstappen op Eindhoven Centraal en een stukje wandelen naar de toegangspoorten, er zijn voldoende gratis (onbewaakte) fietsenstallingen aanwezig én je kan ook met de auto richting Eindhoven. Voor het parkeren zijn veel mogelijkheden. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij het Philips Stadion?

De parkeerplekken rondom het Philips Stadion zijn doordeweeks beschikbaar voor iedereen, maar worden op wedstrijddagen vergeven aan vaste kaarthouders. Er is ook géén mogelijkheid om een dagkaart af te nemen. Door de ligging rondom het stadion kan je als supporter op wedstrijddagen parkeren in parkeergarages in het centrum en tegen betaling parkeren in de omliggende wijken en/of op Strijp-S.

Wat is de verdeling van het Philips Stadion en waar zit jij?

Bron: PSV

PSV houdt ook rekening met verschillende soorten wedstrijdbezoekers. In het Philips Stadion kunnen mensen met een visuele beperking plaatsnemen op vak F, op de vakken U tot en met Y neemt de fanatieke aanhang plaats, vakken MM zijn voor bezoekende fans, op vak ZZ zijn plaatsen gereserveerd voor jongeren tot en met zeventien jaar en tot slot is er een Family Corner op vak UU.

Wat wist jij nog niet over het Philips Stadion?

Wanneer is het Philips Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

In december van 1910 besluiten een aantal werknemers van Philips een voetbalteam op te richten onder naam van 'Philips elftal', Op 31 augustus van 1913 besloten twee oprichters van dit elftal zich aan te sluiten als medeoprichters van de Philips Sport Vereniging. In eerste instantie gefocust op atletiek, maar uiteindelijk werd en wordt er enkel en alleen voetbal gespeeld in het Philips Stadion. Ralph van Kessel was de architect van de thuishaven. 

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Philips Stadion geweest of staan er gepland?

Door het tijdperk waarin het Philips Stadion gebouwd werd, zijn er ook al een aantal zaken veranderd. In september van 1933 wordt de bestaande overdekte houten tribune omgetoverd tot een tribune van steen en beton en bovendien gaat de capaciteit van 900 naar 9.000. Na de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog wordt de schade aan het stadion hersteld. Bovendien komen er extra staantribunes bij, waardoor de capaciteit stijgt naar 17.500 toeschouwers. In 1958 wordt de sintelbaan rondom het speelveld verwijderd en in 1968 wordt na jarenlang spreken met de gemeente gestart aan de renovatie en uitbreiding van het stadion.

Na tien jaar moest er weer verbouwd worden, door betonrot. De tegenvaller werd direct aangegrepen om een start te maken aan een extra ring, er kwamen luxe skyboxen en in 2002 werden er Zuiderhoeken toegevoegd aan het stadion. In 2005 werden de hekken rondom het speelveld verwijderd voor verbeterd zicht en tot slot werd de staantribune aan de oostzijde omgetoverd tot staantribune. PSV is sinds 2024 in gesprek met de gemeente om het Philips Stadion met 10.000 plaatsen uit te breiden en dat moet waarschijnlijk gaan gebeuren door uitbreiding aan de noordzijde. 

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van PSV nog meer in het Philips Stadion plaats?

Waar De Kuip en de Johan Cruijff ArenA in het verleden het decor hebben gevormd van grootschalige concerten van wereldtoppers, is er in het Philips Stadion maar plek voor één grootheid: Guus Meeuwis. De artiest uit Brabant kwam in 2024 voor de laatste keer in actie tijdens zijn welbekende jaarlijkse Groots Met Een Zachte G-tour. 

​Bijzonderheden Philips Stadion

Ondanks de capaciteit van 35.000 toeschouwers is het Philips Stadion nooit uitverkocht, want er is namelijk één plek die nooit bezet wordt. Dat is in vak D, rij 22 op stoel 43. Deze plek is en blijft altijd gereserveerd voor Frits Philips, die wordt gezien als boegbeeld van de club. Hij is in 2005 overleden en sindsdien heeft de Brabantse clubleiding besloten om deze plaats voor altijd uit de verkoop te houden. Hij is net als een ander boegbeeld vereeuwigd in het stadion.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers