Alles over FC Groningen - Feyenoord

Feyenoord nam het in speelronde 5 op tegen het gepromoveerde FC Groningen. De Rotterdammers hadden al een tijd geen duel meer gespeeld. De Klassieker tegen Ajax ging namelijk niet door. De eerste drie duels waren geen succes voor Feyenoord, dus winst tegen Groningen was belangrijk. 

Groningen en Feyenoord speelden met 2-2 gelijk in de Euroborg, waarbij een eigen doelpunt van Thom van Bergen het 800e Eredivisie-doelpunt in het stadion markeerde (geopend in januari 2006).

Nabeschouwing FC Groningen-Feyenoord (14 september 2024)

FC Groningen (W2-G3-V0) beleeft zo zijn langste ongeslagen reeks aan het begin van een Eredivisie-seizoen sinds 2010/2011, toen de club in de eerste 7 duels ongeslagen bleef (W4-G3-V0). De club heeft slechts 1 van de laatste 31 competitieduels verloren (W20-G10-V1): een 1-0 nederlaag tegen FC Dordrecht in de Eerste Divisie op 2 februari.

Priske blijft in het spoor van Jaap STam

Feyenoord (W1-G3-V0) won voor het eerst sinds 2019/2020 maximaal één van zijn eerste vier wedstrijden in een Eredivisie-seizoen. Brian Priske (W1-G3-V0) werd de eerste Feyenoord-trainer sinds Jaap Stam in 2019 met slechts één overwinning in de eerste vier duels.

Brynjolfur Willumsson

Brynjólfur Willumsson werd de eerste speler van FC Groningen sinds Tim Matavz (in 2010) die twee keer scoorde in een Eredivisie-duel tegen Feyenoord.Willumsson was ook de eerste invaller met twee goals tegen Feyenoord sinds Piotr Parzyszek voor PEC Zwolle in 2018.

Igor Paixão

Igor Paixão scoorde zijn 11e Eredivisie-goal in De Kuip en zijn tweede in de Euroborg.

Samenvatting FC Groningen-Feyenoord (2-2)

Feyenoord leek een comfortabele avond te gaan beleven, maar moest uiteindelijk met één punt terugkeren naar Rotterdam-Zuid.

(Tekst gaat verder onder de video)

Rapportcijfers Feyenoord tegen FC Groningen

Feyenoord kwam uit tegen Groningen op een comfortabele 0-2 voorsprong. Toch moeten beide ploegen de punten delen, nadat Brynjolfur Willumsson twee keer trefzeker was. Bij Feyenoord was er één uitblinker: Igor Paixão. Aan de kant van Feyenoord kreeg Santiago Gimenez juist veel kritiek van zijn aanhang.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Opstellingen FC Groningen-Feyenoord (14 september 2024)

Bij Feyenoord waren er basisplaatsen voor zomeraanwinsten Jordan Lotomba en Chris-Kévin Nadje.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Voorbeschouwing FC Groningen-Feyenoord (14 september 2024)

FC Groningen en Feyenoord stonden in speelronde 5 tegenover elkaar in de Euroborg. Het duel werd gefloten door scheidsrechter Danny Makkelie.

Onderlinge ontmoetingen FC Groningen - Feyenoord en Feyenoord - FC Groningen

Feyenoord kon zijn 50ste overwinning tegen Groningen halen. De twee ploegen speelden al vijftien keer gelijk en de ploeg uit het hoge noorden won zestien keer in de geschiedenis. De laatste keer dat deze twee ploegen tegenover elkaar stonden was in de halve finale van de KNVB-beker. Feyenoord had het in De Kuip lastig tegen Groningen, dat toen nog in de Keuken Kampioen Divisie speelde. De Rotterdammers wisten met 2-1 te winnen. 

In de laatste 23 wedstrijden tegen Groningen wist Feyenoord slechts één keer te verliezen. Op 17 februari werd het 1-0. Sven van Beek maakte een eigen goal. Dat is niet de eerste keer dat hij een eigen goal maakte. De verdediger heeft er namelijk al acht gemaakt en is daarmee recordhouder in de Eredivisie. 

Voordat Groningen degradeerde stonden de twee ploegen nog twee keer tegenover elkaar. In het seizoen 22/23 won Feyenoord beide wedstrijden. 0-3 werd het in de Euroborg en 1-0 werd het in De Kuip. Een bekend affiche is de openingswedstrijd tussen de twee acht jaar geleden. Eljero Elia wist toen een hattrick te maken.

Doelpunten in de Euroborg

Tot nu toe werden er 799 doelpunten gemaakt in het stadion van FC Groningen, sinds de opening in 2006. Erik Nevland en Danny Buijs maakten de eerste twee doelpunten. Er werd met 2-0 gewonnen van aartsrivaal sc Heerenveen. Groningen maakte 453 goals van de 799. 27 daarvan waren tegen Feyenoord. De ploeg uit de Havenstad wist zelf 25 keer te scoren in de Euroborg. 

FC Groningen: bijzondere weetjes rondom de wedstrijd FC Groningen - Feyenoord

Promovendus Groningen is fantastisch begonnen aan dit Eredivisieseizoen. Het is hun beste start sinds het seizoen 10/11. Net als toen heeft de ploeg uit het noorden twee keer gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. In 2010 won het hun vijfde duel. 

De ploeg had al het hoogste puntenaantal sinds 14/15. Toen haalde ze na vijf wedstrijden negen punten. Zo zaten ze na vier duels al op acht. 

Groningen is weer gewend aan winnen

Van de laatste dertig wedstrijden verloor Groningen slechts één wedstrijd. Twintig keer won het, negen keer speelde het gelijk en één keer verloor het van FC Dordrecht met 1-0. 

Moeite tegen traditionele top-3

In de laatste zes wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV won het slechts één keer. De rest werd verloren. Op 23 oktober 2022 versloegen ze PSV met 4-2. 

Leandro Bacuna in vorm

Leandro Bacuna stond in een mooi rijtje tussen PSV'ers. Hij was met twee goals en twee assists namelijk bij vier goals betrokken dit seizoen. Luuk de Jong, Joey Veerman, Hirving Lozano en Guus Til wisten dat ook al voor elkaar te krijgen. De speler van Curaçao is aan zijn tweede periode bezig bij de club. In totaal speelde hij al 168 wedstrijden in het groen-wit. Daarin scoorde hij twintig keer en gaf hij 22 de assist. 

Tijdens de interlandperiode zette hij de goede reeks door. De 33-jarige aanvaller scoorde zijn eerste interlandgoal in de wedstrijd tegen Sint-Maarten die met 4-0 gewonnen werd. Hij kan voor het eerst drie goals maken sinds het seizoen 18/19. Toen deed hij dat in de Championship (2e niveau van Engeland) voor Reading. 

Coach Lukkien boekte weinig succes tegen Feyenoord

Trainer Dick Lukkien coachte tegen Feyenoord en AZ de meeste wedstrijden zonder ooit te winnen. Tegen Feyenoord speelde hij twee keer gelijk en verloor hij zes keer. 

Feyenoord: opmerkelijkheden rondom de wedstrijd FC Groningen Feyenoord

Feyenoord was zijn eerste drie competitieduels niet sterk begonnen. Net als vorig seizoen had het vijf punten. Ze stonden daarmee op achtste plaats, maar de ploeg van trainer Brian Priske had een wedstrijd minder gespeeld dan de meeste teams. Vorig seizoen herpakte Feyenoord zich na de slechte start met een 1-5 overwinning bij Utrecht. Het kon de eerste keer zijn sinds het seizoen 13/14 dat Feyenoord in zijn eerste vier wedstrijden scoort en een doelpunt incasseert. 

Ongeslagen reeks

Feyenoord was al dertig competitieduels ongeslagen. Het won 21 keer en speelde negen keer gelijk. De laatste keer dat ze in alle competities een duel verloren was uit bij Celtic voor de UEFA Champions League op 13 december 2023. Toen verloren ze met 2-1. Dit was voor de Rotterdammers de op één na langste reeks ooit. De langste was tussen oktober 1978 en november 1979.

In de Eredivisie was Feyenoord al 23 duels ongeslagen. Zeventien keer won het en zes keer speelde het gelijk. Ook in de uitduels doen ze het goed. De Rotterdammers verloren slechts één van hun laatste 32 uitwedstrijden. Op 29 oktober 2023 was FC Twente met 2-1 te sterk voor Feyenoord in de Grolsch Veste.

Weinig moeite met gepromoveerde ploegen

Al 25 wedstrijden wist Feyenoord niet te verliezen van een gepromoveerde club. Alleen tegen Sparta en Willem II speelde het gelijk. Beide in eigen huis. 

September Gimenez-maand?

Santiago Gimenez maakte vorig seizoen in de maand september zeven goals (2 tegen Utrecht, 1 tegen Heerenveen, 3 tegen Ajax en 1 tegen Eagles). Het is dus een geliefde maand voor de Mexicaanse spits. Hoeveel kan hij er de komende drie weken nog maken?

Er werd dit seizoen al tien keer een overtreding gemaakt op de aanvaller. Dat is het meest van alle spelers in de Eredivisie.

Nieuwkomers bij Feyenoord

Er zijn een aantal nieuwkomers in Rotterdam. Jordan Lotomba kan de allereerste Zwitser worden in het shirt van Feyenoord. Middenvelder Hwang In-beom kan de derde Zuid-Koreaanse speler worden die minuten maakt voor Feyenoord. Bekijk hier wie hem voor gingen

Teletekstpagina 818 en 819 (Actuele stand, uitslagen en ontstaan).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers