Teletekstpagina 818 en 819 (Actuele stand, uitslagen en ontstaan)

Teletekst is een populaire dienst in Nederland, beheerd door de Nederlandse Omroep Stichting (NOS).  Teletekst wordt nog steeds door miljoenen mensen gebruikt, met 3,5 miljoen wekelijkse gebruikers via tv's en 1 miljoen wekelijkse gebruikers via de officiële app.

Teletekst 818 en 819

Teletekstpagina 818 is de meest bekeken pagina en toont alle voetbaluitslagen, terwijl pagina 819 de voetbalstanden weergeeft. Deze pagina's zijn populair bij voetballiefhebbers. Uit onderzoek blijkt dat Teletekst onder voetballiefhebbers van alle leeftijden populair is. De populariteit van pagina's 818 en 819 komt voort uit de behoefte van voetbalfans om snel en gemakkelijk op de hoogte te blijven van wedstrijduitslagen en standen.

Teletekst pagina 819

Teletekst pagina 818

Teletekstpagina 818 en 819 worden hier regelmatig bijgewerkt

Hoe Teletekst is ontstaan

In 1976 bezochten twee Nederlandse omroepmedewerkers, die voor een congres in Londen waren, de BBC. Ze wilden meer te weten komen over het nieuwe informatiesysteem genaamd teletext, dat sinds 1974 door de Britse omroep onder de naam Ceefax (see facts) werd uitgezonden.

Teletext

Teletext is een oproepbare informatiebron via de televisie, waarbij het teletekstsignaal met de normale televisie-uitzending wordt meegestuurd in de beeldlijnen. Hoewel teletext in sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en België, is stopgezet, blijft het in Nederland nog steeds populair. Zowel de publieke omroep als enkele commerciële zenders bieden nog steeds teletekstpagina's.

Teletekst nog steeds populair

Ondanks de opkomst van internet en online nieuwsaanbieders, bleek uit een onderzoek in 2010, bij de dertigste verjaardag van Teletekst, dat het medium nog steeds populair was. In dat jaar maakten maar liefst elf miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder geregeld gebruik van NOS Teletekst, wat neerkwam op 81% van de bevolking. De snelheid en betrouwbaarheid van het medium werden opnieuw genoemd als sterke punten, wat bijdroeg aan zijn voortdurende populariteit.

Hoe werkt teletekst op de televisie?

Om teletekst op de televisie te gebruiken, heb je alleen de afstandsbediening nodig. Er is echter een verschil in het gebruik tussen digitale en analoge televisie.

Voor analoge televisie

1. Neem de afstandsbediening

2. Zet de televisie op een van de drie NPO-kanalen

3. Druk op het teletekstsymbool en voer de pagina-afspeelcode in.

4. Wanneer je klaar bent, druk je opnieuw op de teletekstknop om terug te keren naar de tv-zender.

Teletekst doet soms gekke dingen met mensen. Zo liet deze PSV-fan zelfs pagina 818 tatoeëren op zijn lijf. Ben jij benieuwd waarom?