Alles over over PSV - NEC

PSV nam het in speelronde 5 op tegen NEC. De koploper kan bepaalde winstreeksen voortzetten. Bekijk hier alle feitjes wat je moet weten over deze wedstrijd. Van de geschiedenis tot en met de statistieken. 

PSV versloeg NEC met 2-0 en breidde daarmee zijn ongeslagen thuisreeks tegen NEC uit naar 46 duels in het betaald voetbal (W41-G5-V0), waarvan 44 in de Eredivisie (W40-G4-V0).

Nabeschouwing PSV-NEC (14 september 2024) 

PSV heeft net als vorig seizoen na vijf Eredivisie-wedstrijden 15 punten, maar met een beter doelsaldo (+17 tegenover +16). De club werd het eerste team dat in 55 opeenvolgende Eredivisie-duels wist te scoren, waarmee PSV zijn eigen record van 54 duels (2014-2016) overtrof.

Tegenstanders van PSV hebben sinds de start van het vorige seizoen 6 rode kaarten ontvangen, meer dan tegen elk ander team.

Luuk de Jong

Luuk de Jong (180 doelpunten) evenaarde Peter Houtman op de zevende plaats van de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie. Henk Groot (195) staat op de zesde plaats. De Jong maakte zijn 12e Eredivisie-goal tegen NEC, net zoveel als Willy van der Kuijlen en Hallvar Thoresen.

Guus Til

Guus Til scoorde voor het eerst sinds september 2023 in drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden.

Samenvatting PSV-NEC (14 september 2024)

PSV boekte een zakelijke op NEC en blijft zo na speelronde 5 ook ongeslagen in de Eredivisie.

(Tekst gaat verder onder de video)

Rapportcijfers na PSV na overwinning op NEC

Ondanks de overwinning zal de ploeg van Bosz toch balen dat er geen derde goal gevallen is. In totaal kwamen er elf schoten tussen de palen van PSV-kant, maar bleef het toch bij een 2-0 zege. Dit zijn de beoordelingen:

​(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Opstellingen PSV-NEC (14 september 2024)

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Voorbeschouwing PSV-NEC (14 september 2024)

Koploper PSV nam het in het eigen Philips Stadion op tegen NEC. De scheidsrechter was Dennis Higler. De twee ploegen stonden in de historie al 45 keer tegenover elkaar in Eindhoven. De Eindhovenaren wisten nog geen één wedstrijd te verliezen van de Nijmegenaren. Ze wonnen 40 keer en het werd vijf keer gelijk. De laatste keer dat NEC niet verloor uit bij PSV, was op 3 mei 2009 (1-1). 

Onderlinge ontmoetingen PSV-NEC en NEC-PSV

Voor het eerst speelden deze teams tegen elkaar in het seizoen 1951/52. PSV won toen in Eindhoven met 3-1. In totaal stonden de twee ploegen al 93 keer tegenover elkaar. PSV won 66 keer, twintig keer werd het gelijk en zeven keer won NEC. 

Vorig seizoen was NEC het enige team in de Eredivisie dat PSV wist te verslaan. Het werd 3-1 in het Goffertstadion. Doelman Jasper Cillessen stopte toen, heel zeldzaam, een penalty. 

De nederlaag in Nijmegen betekende voor PSV een einde aan de reeks van twaalf wedstrijden op rij winst tegen NEC. Dat is inclusief het gewonnen thuisduel van vorig seizoen. PSV was toen met 4-0 te sterk. Luuk de Jong, topscorer van dat seizoen, wist twee keer het net te vinden. 

PSV: Bijzondere weetjes rondom de wedstrijd PSV-NEC

PSV was sinds de verloren wedstrijd in Nijmegen ongeslagen in de Eredivisie. Dat zijn elf competitieduels. Tien keer werd er gewonnen en één keer werd er gelijkgespeeld. Dat was in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, die in een 1-1-gelijkspel eindigde. 

Garantie voor doelpunten

Al 54 Eredivisiewedstrijden op rij wist PSV een doelpunt te maken. De laatste keer dat de lampjes niet wisten te scoren was op 24 januari 2023. Er werd toen met 1-0 verloren bij FC Emmen. Daarmee hebben de Eindhovenaren hun eigen record geëvenaard. In de periode van oktober 2014 tot en met maart 2016 wist PSV ook 54 wedstrijden op rij te scoren. 

De kracht van het Philips Stadion

In eigen huis wist PSV al 29 duels niet te verliezen. In slechts drie van die wedstrijden eindigde de wedstrijd in een remise. 12 november 2022 is de laatste keer dat er verloren werd in eigen stadion. AZ toen met 1-0. Het huidige record hebben ze zelf in handen, maar die is nog ver weg. Tussen 1983 en 1989 wist PSV 93 keer niet te verliezen in eigen huis. 

De laatste zes thuisduels waren al helemaal gegarandeerd spektakel. In elk van die wedstrijd wisten ze minimaal drie doelpunten te maken. De laatste keer dat ze dat lukte was in 2012 (acht duels). 

Op deze spelers kun je bouwen

Luuk de Jong (1 goal en 4 assists), Joey Veerman (1 goal en 4 assists) en Hirving Lozano (4 goals en 1 assist) waren al bij vijf doelpunten betrokken dit seizoen. De Mexicaanse aanvaller was de topscorer van de Eredivisie. Alleen hij had een spierblessure en zal de komende wedstrijd dus niet spelen. 

Luuk de Jong (179) was de nummer 8 in all-time topscorerslijst van de Eredivisie. Hij kon Peter Houtman (180) binnenkort voorbij. Ook nummer 6 Henk Groot is dichtbij (195). De Jong scoorde al elf keer tegen NEC. Alleen topscorer aller tijden, Willy van der Kuijlen (12) en Hallvar Thoresen (12) maakten er meer tegen de Nijmegenaren. 

PSV schoot al 39 keer op het doel en wist daarin zestien keer te scoren. Van alle schoten die de Eindhovenaren losten, ging 17% erin. Dat is het hoogste percentage van alle clubs uit de competitie. 

Prestaties Peter Bosz tegen NEC

Voor Peter Bosz was NEC een minder fijne tegenstander geweest dan voor PSV in de Eredivisie. Hij won zeven keer, maar verloor acht keer van de tegenstander van aankomende zaterdag. Twee keer werd het gelijk. Zijn laatste thuisnederlaag was 6 mei 2012. Met Heracles verloor hij met 1-2. 

NEC: bijzondere weetjes rondom de wedstrijd PSV-NEC

De start van NEC was dit seizoen niet goed. De eerste twee wedstrijden verloren ze. Wel hadden ze FC Twente en AZ als tegenstanders. Daarna herpakten de Nijmegenaren zich goed. Ze wisten van PEC Zwolle (1-0) en Fortuna Sittard (0-3) te winnen. Vorig seizoen duurde het 14 wedstrijden voordat ze een derde overwinning wisten te behalen. 

Beste start in bijna tien jaar?

Voor het eerst sinds het seizoen 03/04 kon NEC minimaal drie van de eerste vijf competitieduels winnen. Dat lukte slechts vier keer in de geschiedenis van de club.

Presteert goed tegen topploegen

In het kalenderjaar 2024 verloor NEC in de Eredivisie nog niet van ploegen uit de traditionele top-3. Uit bij zowel Feyenoord, als Ajax speelde het met 2-2 gelijk. Van PSV wisten ze in eigen huis te winnen. Nog nooit was NEC in één kalenderjaar ongeslagen in uitwedstrijden tegen deze drie ploegen. Dit kalenderjaar wisten ze ook nog de finale te halen van de KNVB-beker. Er werd net aan verloren met 1-0 van Feyenoord

De Nijmegenaren waren in 2024 de op drie na beste als het gaat om punten pakken in uitwedstrijden. Er werd vijf keer gewonnen, vier keer gelijk gespeeld en drie keer verloren, wat resulteert in 19 punten. Alleen Feyenoord (27), PSV (24) en AZ (22) presteren beter. In heel 2023 pakte NEC 21 punten buiten huis. Nu hebben we nog een paar maanden te gaan, dus de kans dat ze dat aantal voorbij gaan, is groot. 

Wie maakt de doelpunten?

Rober González was de enige speler van NEC met meer dan één doelpunt dit seizoen. Hij wist al tweemaal het net te vinden. Scoort hij, dan is hij de eerste speler met een doelpunt in drie Eredivisiewedstrijden achter elkaar voor NEC sinds Christian Santos in 2015. Hij scoorde vier keer op rij. 

De schoten gingen nog niet zo makkelijk op doel voor de Nijmegenaren. Slechts tien keer werd er op doel geschoten van de in totaal 46 schoten. Dat is het slechts van de hele competitie. 

Dit seizoen was Robin Roefs de vaste doelman bij NEC. Hij raakte alleen geblesseerd bij Jong Oranje. Stijn van Gassel kan zijn debuut nu gaan maken voor de ploeg uit Nijmegen. In vier Eredivisieduels tegen PSV werd de keeper vijftien keer gepasseerd. 

Volledig programma PSV

NEC was de vijfde tegenstander van PSV. Bekijk hier de uitslagen en het volledige speelschema van de Eindhovenaren

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers