De Grolsch Veste; de onneembare vesting van voetbalclub FC Twente

FC Twente speelt in het op drie na grootste stadion van Nederland, genaamd De Grolsch Veste. De nieuwe thuisbasis draagt als bijnaam 'de hel van Enschede' en dat heeft alles te maken met de indrukwekkende sfeer binnen de stadionmuren. 

De Grolsch Veste werd gebouwd ter vervanging van Stadion Het Diekman, dat tussen 1956 en 1998 gebruikt wordt door de Tukkers om wedstrijden te spelen. Dat was een multifunctioneel stadion, waar ook een marathon gehouden is. Alles wat je moet weten over het stadion in Enschede!

Wat moet je weten bij een bezoek aan De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente?

Wat is het adres en telefoonnummer van De Grolsch Veste, beter bekend als de hel van Enschede?

Het adres van het stadion is Colosseum 65, 7521 PP te Enschede. Het telefoonnummer van het stadion krijg je te pakken als je het volgende nummer belt: 053-8525777.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Over het algemeen laat FC Twente vanaf 1,5 uur voor de aftrap supporters toe, maar bij lange wachtrijen of verwachte drukte wordt regelmatig besloten om de toegangspoorten twee uur voor aanvang het stadion te openen. 

Wanneer is De Grolsch Veste open als er geen wedstrijd is en kun je het stadion dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

FC Twente biedt drie opties voor bezoekers van het stadion op niet-wedstrijddagen: stadiontour, kinderfeestje en een inlooptour. Een stadiontour is namelijk voor groepen vanaf tien personen, waardoor kleinere groepen niet onder deze categorie kunnen genieten van een stadiontour door De Grolsch Veste. Voor hen is speciaal een inlooptour, die exact hetzelfde biedt als de reguliere stadiontour. Voor jonge supporters is het mogelijk om een kinderfeestje te organiseren in het stadion van hun favoriete club.  

Hoe kun je De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, bereiken?

De Grolsch Veste is op vijf kilometer van het centrum van Enschede gevestigd. Er is speciaal een fietssnelweg, de F35, aangelegd voor supporters die met de fiets naar een thuiswedstrijd komen. Daarnaast zijn er voldoende parkeergelegenheden, kan je via de website van FC Twente zelfs kijken of er medesupporters nog een plekje hebben in hun auto. De buslijnen 1, 9 en 63 stoppen in de buurt van het stadion. Er worden ook pendelbussen ingezet door de club. Kortom; volop mogelijkheden!

Waar kun je (gratis) parkeren bij De Grolsch Veste?

Voor supporters zonder parkeerkaart is het nagenoeg onmogelijk om nabij De Grolsch Veste te parkeren op wedstrijddagen. De club adviseert om te parkeren op het terrein van Universiteit Twente en vanuit daar brengen pendelbussen de fans naar De Grolsch Veste. P4 is ook toegankelijk voor supporters die per auto afreizen, maar daarvoor betaal je wél 7,50. De parkeerplaatsen P-vip en P1 t/m P7 zijn enkel en alleen bestemd voor toeschouwers in het bezit van een parkeerkaart.

Wat is de verdeling van De Grolsch Veste en waar zit jij?

Bron: FC Twente

Er zijn in totaal drie rolstoelplatforms in De Grolsch Veste aanwezig en deze zijn gevestigd op de volgende drie vakken: 110, 117 en 127. Op de westvleugel achter de goal zit de fanatieke aanhang verenigd als Vak-P. Mocht je op de tweede ring zitten, kan je via toegangspoorten M, N, Q, C en F het stadion betreden. Mocht je fysiek niet in staat zijn om het trappenhuis te gebruiken, mag je toegang tot de lift aanvragen. De vakken 325 en 326 zijn voor de uitsupporters.

Wat wist jij nog niet over De Grolsch Veste?

Wanneer is De Grolsch Veste gebouwd en wie ontwierp het?

In 1997 werd gestart aan de bouw van De Grolsch Veste, dat destijds nog een andere naam droeg. Tot 2008 droeg de thuishaven van FC Twente namelijk de naam van Arke Stadion. IAA Architecten droeg zorg voor de bouw van het nieuwe stadion en dat werd officieel geopend op 10 mei. In competitieverband kwam PSV op bezoek en zij werden direct met 3-0 verslagen.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan De Grolsch Veste geweest of staan er gepland?

Na de opening in 1998 was er een totale capaciteit van 13.500, later ging dat zelfs terug naar 13.250. In april van 2007 werd besloten om het stadion grondig aan te pakken en er kwam op twee tribunes een extra ring. Dat betekende een stijging in capaciteit van ruim 10.000 plaatsen. In 2011 komt er wederom een extra ring op de overgebleven korte zijde, waardoor het stadion de huidige capaciteit van 30.000 toeschouwers bereikte.

Helemaal vlekkeloos verliep dat echter niet, want tijdens de verbouwingen vond een vreselijk incident plaats. Aan de korte kant van het stadion vond een instorting plaats en hierbij vielen twee doden en 14 gewonden. In de zomer van 2024 zijn de laatste werkzaamheden aan De Grolsch Veste verricht, omdat Vak-P en het uitvak is aangepast. Er zijn klapstoelen geplaatst, omdat je als club verplicht bent zowel zit- als staanplaatsen aan te bieden.

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van FC Twente nog meer in De Grolsch Veste plaats?

De Grolsch Veste wordt niet gebruikt voor grootschalige evenementen zonder betrekking tot de voetballerij, maar wél voor grote toernooien van de UEFA. Er werd namelijk in Enschede gestreden om de eindzege in de UEFA Nations League en ook de Oranje Leeuwinnen komen regelmatig in actie in Twente. De hel van Enschede was één van de stadions tijdens het EK van de vrouwen in 2020. 

  • UEFA Nations League
  • Oefeninterland Nederlands elftal tegen Japan (mannen)
  • Halve finale EK Vrouwen
  • Finale EK Vrouwen
  • Oefeninterland Nederlands elftal tegen Noorwegen (mannen)
  • Oefeninterland Nederlands elftal tegen Georgië (mannen)

Bijzonderheden De Grolsch Veste

Het stadion is niet altijd exclusief geweest voor FC Twente, want in 2019 schoten de Tukkers te hulp. AZ had namelijk eenzelfde probleem: het dak was ingestort, Gelukkig kwam er bij dit incident niemand om het leven, maar desondanks konden de Alkmaarders niet in eigen stadion spelen. De Grolsch Veste vormde daarom het decor van een Europese play-off tussen Royal Antwerp FC en AZ. De Tukkers komen incidenteel op Europees niveai actief, maar voornamelijk in de Eredivisie.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers