Koeman tot De Wolf: Feyenoorders die ook voor FC Groningen speelden

Feyenoord en FC Groningen kennen een aantal spelers die voor beide clubs in actie kwamen. De clubs deden onderling zaken, maar zagen spelers ook via ander routes de twee shirts dragen. Voetbalflitsen neemt de spelers door!

Ronald Koeman

Ronald Koeman begon zijn carrière bij FC Groningen, waar hij op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakte samen met zijn broer Koeman. Onder zijn invloed groeide Groningen uit tot een subtopper in de Eredivisie. Koeman kwam 97 keer in actie voor zijn jeugdliefde, waarvoor hij 35 keer trefzeker was en 22 assists leverde. Na avonturen bij Ajax, PSV en FC Barcelona sloot hij zijn spelersloopbaan af bij Feyenoord, waar hij van 1995 tot 1997 in totaal 79 wedstrijden speelde en 23 keer scoorde. Tussen 2011 en 2014 keerde Koeman als hoofdtrainer terug bij Feyenoord en stond 118 wedstrijden aan het roer.

John de Wolf

John de Wolf heeft zowel voor FC Groningen als Feyenoord gespeeld. De Wolf begon zijn carrière bij FC Groningen, waar hij van 1985 tot 1989 actief was. De oud-verdediger speelde 124 keer voor de Groningers. In juli 1989 stapte hij over naar Feyenoord voor 771 duizend euro. Bij Feyenoord won De Wolf, die sinds 2019 werkzaam is als assistent-trainer bij de club, drie KNVB Bekers, een landstitel en de Johan Cruijff Schaal.

Eric Botteghin

Eric Botteghin maakte in 2013 de overstap van FC Groningen naar Feyenoord voor 650 duizend euro. Zijn sterke prestaties bij Groningen in het seizoen 2014-2015, waaronder het veroveren van de KNVB Beker, trokken de aandacht van Feyenoord. Botteghin kwam tot 84 wedstrijden, voordat hij naar Rotterdam-Zuid vertrok.Bij Feyenoord speelde Botteghin een cruciale rol in het veroveren van twee KNVB Bekers, twee Johan Cruijff Schalen en de Eredivisie in het seizoen 2016-2017. In totaal kwam hij 172 keer in actie voor de club die hij in de zomer van 2021 verruilde voor avonturen in Italië.

Neraysho Kasanwirjo

In de zomer van 2021 vertrok de jeugdinternational naar FC Groningen. Neraysho Kasanwirjo ontwikkelde zich snel tot een belangrijke speler voor Groningen, met 52 wedstrijden in twee seizoenen. In 2023 haalde Feyenoord de verdediger naar De Kuip. Bij Feyenoord brak hij niet door en werd twee keer verhuurd, waardoor zijn teller op slecht 9 wedstrijden staat.

Spelers die voor Feyenoord en FC Groningen speelden

Er zijn naast de vier bovenstaande namen nog eens elf spelers die zowel de shirts van FC Groningen als Feyenoord droegen.

  • Piet Fransen
  • Harvey Esajas
  • Danny Buijs
  • Mohammed El Hankouri
  • Peter Houtman
  • Leonardo
  • Jan Hordijk
  • Arie Romijn
  • Mo Allach
  • Dean Gorré
  • Brian Pinas

In speelronde 5 van de Eredivisie (2024/25) treffen Feyenoord en FC Groningen elkaar.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers