Deze spelers kwamen uit voor Feyenoord en AZ; het beste elftal

Een flink aantal spelers droeg in het verleden zowel het shirt van Feyenoord als dat van AZ. De rivaliteit tussen de twee clubs is daardoor de laatste seizoen flink gestegen. Mede door het spraakmakende vertrek van Arne Slot uit Alkmaar naar Rotterdam. Het is geen geheim dat Slot interesse toont in zijn vroegere pupillen uit Alkmaar.

Voetballers die speelden voor Feyenoord en AZ

Ook zij kwamen uit voor AZ en Feyenoord: Henk Timmer, John Metgod, Joris Mathijsen, Ruud Heus, Paul Nortan, Ruud Vormer, Tom Krommendijk, Ridgeciano Haps, Denny Landzaat,  Jan de Visser, Steven Berghuis, Jordy Clasie, Bruno Martins Indi, Tim de Cler, Brett Holman, Piet Keur, Gill Swerts, Robin Nelisse, Eddy Treijtel, Peter Ressel, Frenk Schinkels, Mitchell Te Vrede, Mike Obiku, Alireza Jahanbakhsh, Graziano Pellè,  Peter van den Berg, Vincent Janssen, Marko Vejinović, Mohamed Taabouni en Calvin Stengs.

Van alle voetballers die zowel het rood-wit van Feyenoord als van AZ droegen, valt een sterk elftal te maken. 

deze spelers kwamen uit voor az en feyenoord: timmer, til, berghuis, obiku, pelle, vlaar, jahanbaksh, landzaat, van hanegem, mathijsen, metgod

Doelman Henk Timmer

In de zomer van 2000 maakte Henk Timmer de overstap van PEC Zwolle naar AZ. In Alkmaar stond de doelman 157 keer onder de lat. Timmer werd twee keer uitgeleend, waaronder de periode bij Feyenoord in het seizoen 2001/02. Dan komt Timmer slechts drie keer in actie, waaronder de wedstrijd tegen AZ (3-1). In 2006 keerde Timmer terug in De Kuip, waar hij vervolgens nog 119 wedstrijden onder de lat zou staan.

Verdediging met Haps, Mathijsen Vlaar en Metgod

Na zijn debuut in het betaald voetbal te hebben gemaakt bij HFC Haarlem, vertrok John Metgod in 1976 naar AZ. In Alkmaar kende Metgod een glansrijke tijd, waar hij in 1981 de landstitel veroverde en beker won. Dat laatste kunstje deed de verdediger een jaar later nog eens over. Voor AZ speelde Metgod 218 wedstrijden, voordat hij in 1982 naar Real Madrid vertrok. Na avonturen in Madrid en bij Nottingham Forrest en Tottenham, keerde Metgod in 1988 terug in Nederland; Feyenoord nam de libero over uit Londen. Met Feyenoord won Metgod, die 192 keer in actie kwam voor de Rotterdammers, drie bekers en de landstiel in 1993.  

Ron Vlaar doorliep de jeugdopleiding van AZ, waar de centrale verdediger op 23 april 2005 zijn debuut maakt in het betaald voetbal. Lang kon AZ niet van Vlaar genieten, na veertien wedstrijden in het eerste te hebben gespeeld, trok Feyenoord de verdediger in de winter van 2006 aan. In Rotterdam-Zuid kreeg Vlaar te maken met veel blessures. In totaal speelde Vlaar 148 wedstrijden in het shirt van Feyenoord en maakte hij deel uit van het team dat in 2008 de KNVB Beker won. Na een avontuur van drie jaar bij Aston Villa, keerde Vlaar in 2015 terug op het oude nest in Alkmaar. Daar werd Vlaar met open armen ontvangen en speelde hij in zes jaar tijd nog eens 122 wedstrijden.

Na de jeugdopleiding te hebben doorstaan en zes seizoenen in het eerste te hebben gespeeld bij Willem II, trok AZ in de zomer van 2004 Joris Mathijsen transfervrij aan. In Alkmaar speelde de verdediger 70 wedstrijden en groeide hij uit tot international. In 2006 verkocht AZ de verdediger aan HSV, waarna in 2011 een avontuur volgde bij FC Málaga. Een jaar later keerde Mathijsen terug in de Eredivisie, als speler van Feyenoord. In dienst van Feyenoord kwam de verdediger 72 keer in actie.

Op 28 september 2013 maakte jeugdproduct Ridgeciano Haps zijn debuut in het eerst van AZ. De linksachter mocht een half seizoen ervaring op doen bij Go Ahead Eagles, waarna Haps in Alkmaar uitgroeide tot vaste basiskracht. Na 111 wedstrijden nam Feyenoord de linksachter in de zomer van 2017 voor zo’n zes miljoen euro over. Haps kende een sterke start in Rotterdam-Zuid, maar kreeg later te maken met vele blessures. In 2018 won Haps met Feyenoord zowel de KNVB Beker als de Johan Cruijff Schaal. Drie jaar later liet de Surinamer na honderd wedstrijden Feyenoord achter zich voor een avontuur bij Venezia.

Middenveld met Landzaat, Van Hanegem en Guus Til

In 1968 verwelkomde Feyenoord met Willem van Hanegem een nieuwe middenvelder. Van Hanegem zou in de volgende negen jaar uitgroeien tot een legendarische voetballer. Tijdens zijn eerste periode bij Feyenoord kwam De Kromme 260 keer in actie en won hij tussen 1968 en 1976 drie landstitels, de KNVB Beker, Europacup 1, UEFA Cup en Wereldbeker voor clubs. In 1976 volgde door overstap naar AZ waar Van Hanegem 92 keer voor in actie kwam en in 1978 de KNVB Beker won. Na avonturen in Chicago en Utrecht keerde Van Hanegem in 1981 voor twee seizoen terug bij Feyenoord. Later zou Van Hanegem ook als trainer werkzaam zijn voor zowel Feyenoord als AZ

In de zomer van 2004 nam AZ Denny Landzaat transfervrij over van Willem II. In Alkmaar speelde de middenvelder 104 wedstrijden, met de halve finale in de Europa League in 2005 als absoluut hoogtepunt. Een jaar later verkocht AZ de middenvelder voor 4,5 miljoen aan Wigan, dat Landzaat in 2008 weer verkocht aan Feyenoord. In Rotterdam-Zuid speelde Landzaat 52 wedstrijden en won hij in zijn eerste jaar de KNVB Beker. Na zijn carrière als voetballer was Landzaat ook als assistent werkzaam bij zowel AZ als Feyenoord.

Nadat Guus Til de jeugdopleiding van AZ had doorlopen, volgde in augustus 2016 zijn debuut in het eerste van de Alkmaarders.  In vier seizoenen tijd groeide de aanvallende middenvelder uit tot vaste basisspeler en zelfs de aanvoerder van AZ. In totaal speelde Til 92 wedstrijden voor AZ, waarin hij goed was voor 28 doelpunten en twaalf assists. In 2019 verkocht AZ het jeugdproduct voor achttien miljoen euro aan Spartak Moskou, waar Til op een zijspoor belande. Na een huurperiode bij SC Freiburg nam Feyenoord de middenvelder in 2021 op huurbasis over van de Russen. In Rotterdam-Zuid kwam Til weer tot leven en vertrok een jaar later uiteindelijk naar PSV.

Aanval met Obiku, Pellè en Jahanbakhsh

In 1992 maakte Nederland kennis met Mike Obiku. De Nigeriaan maakte destijds de overstap van Anorthios naar Feyenoord. De spits kwam 97 keer in actie voor Feyenoord, waarin hij goed was voor 26 doelpunten en drie assists. Vooral zijn doelpunt in de KNVB Beker tegen Ajax, staat veel supporters nog bij. In maart 1995 maakte de publiekslieveling de winnende treffer tegen de aartsrivaal, waardoor Feyenoord verder bekerde. Uiteindelijk zouden de Rotterdammers dat jaar het toernooi ook winnen. Na avonturen in Japan en Mallorca zat Obiku in 1998 zonder club. Een half jaar later haalde AZ de spits terug naar Nederland. In 14 wedstrijden was Obiku goed voor slechts twee doelpunten en drie assists.

Graziano Pellè maakte in juli 2007 voor 1,5 miljoen de overstap naar AZ; destijds een clubrecord. In drie jaar tijd scoorde de Italiaan 16 doelpunten in het shirt van de Alkmaarders. Met AZ won Pellè in 2009 de landstitel. Twee jaar later vertrok Pellè weer naar Italië, waarna Feyenoord de spits in 2012 op huurbasis overnam van Parma. Een jaar later volgde een definitieve overname. In het shirt van Feyenoord scoorde Pellè er met 55 doelpunten in 66 wedstrijden flink op los.

Na een succesvolle periode bij NEC, nam AZ AlirezaJahanbakhsh in 2015 voor 1,8 miljoen euro over. In Alkmaar groeide de Iraniër uit tot een publiekslieveling. Na een stroeve start bij AZ ontpopte Jahanbakhsh later tot ware topschutter. In het seizoen 2017/18 was de aanvaller goed voor 21 doelpunten in de Eredivisie, waarmee hij zich kroonde tot topscorer van de competitie. Het leverde de aanvaller een transfer op naar Brighton & Hove Albion. In de Premier League verloor Jahanbakhsh zijn scorend vermogen en geraakte hij op een zijspoor. Na de komst van Arne Slot bij Feyenoord haalde de Rotterdammers de aanvaller in 2021 terug naar de Eredivisie.

Feyenoord-doelman vertrekt