'Politie speelde Cambuur-lied af in cel Heerenveen-fan na diefstal Groningen Fanatics-spandoek'

'Politie speelde Cambuur-lied af in cel Heerenveen-fan na diefstal Groningen Fanatics-spandoek'

Een Heerenveen-supporter die vastzat wegens het stelen van twee vlaggen/doeken van (een lid van) de Groningen Fanatics kreeg op zijn cel een Cambuur-lied te horen. Dat schrijft journalist Rob Zijlstra, werkzaam bij het Dagblad van het Noorden. Cambuur is de aartsrivaal van Heerenveen.

De fan overviel de man samen met enkele andere Heerenveen-supporters na FC Groningen - Vitesse. Daarbij trokken ze het slachtoffer van de fiets, sneden ze zijn rugzak los en gingen er met de buit vandoor. "Ik wil inhoudelijk niets zeggen, maar dit had nooit mogen gebeuren", zei één van de verdachten maandag tegenover de rechter, die dinsdag uitspraak doet. In totaal staan er maandag en dinsdag elf verdachten terecht. Het Openbaar Ministerie heeft taakstraffen van 180 uur (twee keer) en 120 uur geëist tegen drie fans van de Friezen.

Wraakactie en opgeheven

Een andere verdachte vertelde maandag: "Supporters van FC Groningen hadden eerder een aantal spandoeken van ons gestolen. Het was actie, reactie." De Officier van Justitie vindt de daden niet goed te praten en sprak van een 'ordinaire straatroof'. De Groningen Fanatics hebben zichzelf na de diefstal overigens opgeheven. "Als je groepsdoek, het belangrijkste bezit, wordt gestolen dan kun je maar één ding doen", liet een woordvoerder daar destijds over weten.