Duitse trainers in de Eredivisie; Letsch en Schmidt treffen elkaar

Zaterdagavond staan Vitesse en PSV lijnrecht tegenover elkaar in de GelreDome. Beide ploegen hebben een Duitse trainer. Thomas Letsch is de coach van de Arnhemmers en Roger Schmidt van PSV. Wij duiken in de geschiedenis en zetten enkele Duitse trainers die in de Eredivisie hebben gewerkt op een rij.

Op dit moment kent de Eredivisie drie Duitse hoofdcoaches. Frank Wormuth is trainer bij Heracles Almelo, Thomas Letsch bij Vitesse en Roger Schmidt bij PSV. In het verleden zijn er wel meer Duitsers de Nederlandse competitie gepasseerd. De buitenlandse trainer met de meeste wedstrijden in de Eredivisie is een Duitser: Fritz Korbach. De illustere trainer, wiens werkmethode nog steeds inspiratie vormt voor talloze huidige Nederlandse coaches, was tussen 1973 en 2001 werkzaam bij negen clubs in de Eredivisie of Eerste Divisie. 

Fritz Korbach

Korbach is koploper als het gaat om meest gespeelde wedstrijden onder zijn hoede. De Duitser is in Nederland de meest ervaren voetbaltrainer ooit (926 wedstrijden; waarvan 440 in het betaald voetbal). Hij stond als coach voor de groep van tien verschillende betaald voetbalorganisaties. Zo promoveerde hij met FC Wageningen, PEC Zwolle, FC Volendam, FC Twente en sc Heerenveen naar de Eredivisie. Het ‘Korbach-effect’ was een waar begrip. In zijn tijd bij PEC Zwolle werd hij in 1979 met het beste doelsaldo kampioen van de Eerste Divisie. Korbach stond bekend om zijn humor en de harde aanpak die hij hanteerde.

Kurt Linder

Kurt Linder begon zijn trainersloopbaan in de Eredivisie in 1968 bij de Eindhovenaren. De voormalig voetballer stond in totaal 170 wedstrijden langs de lijn bij PSV, maar werkte ook voor een andere club uit de Nederlandse competitie. Hoewel de Duitser bij PSV geen prijzen won, deed hij dat bij Ajax wel. In seizoen 1981/82 kwam Linder als opvolger van Aad de Mos bij Ajax terecht en won hij met overmacht de landstitel. Zijn loopbaan kende 44 wedstrijden als hoofdtrainer van Ajax.

Herbert Neumann

Neumannn maakte in Nederland zijn trainersdebuut bij Vitesse in 1992. De Duitser kwam over van het Zwitserse FC Zürich. Zonder prijzen vertrok de voormalig voetballer naar RSC Anderlecht, maar in 1997 keerde hij weer terug naar Nederland. Na een periode bij NAC Breda keerde Neumann terug bij Vitesse. Hij wist met de Arnhemmers geen prijzen te behalen, maar bereikte wel meermaals Europees voetbal. 

Hans Meyer

Hans Meyer is een bekende naam bij de supporters van FC Twente. Van 1996 tot en met 1999 verbleef de Duitser in Enschede en werkte hij bij de Tukkers. Door zijn uitspraak "Ich bin ein Tukker" maakte de oefenmeester zich onsterfelijk bij de achterban. In zijn tweede jaar behaalde hij met FC Twente de derde plek in de Nederlandse competitie en bereikte daardoor Europees voetbal. FC Twente behaalde de derde ronde. In 1999 vertrok de Duitser weer naar zijn thuisland en ging aan de slag bij Borussia Mönchengladbach.

Georg Keßler

Keßler is een gevestigde naam in Alkmaar. De Duitse trainer kwam in de zomer van 1978 naar het toenmalige AZ'67 om de ploeg te leiden. Zijn aanstelling werd een groot succes, want Keßler pakte een hoop prijzen met de Alkmaarders. In seizoen 1980/81 won AZ'67 de landstitel met ruime voorsprong, pakte de KNVB beker en bereikte de finale van het Europacup III-toernooi. Helaas werd er in de finale nipt verloren. De Duitse oefenmeester groeide uit tot een monument in de Zaanstreek, maar besloot in 1982 naar Club Brugge te vertrekken.

Feyenoord-doelman vertrekt